ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main hirek

Indul az Operaverseny

Indul az Operaverseny

Lezajlott az idén második alkalommal megrendezésre kerülő "Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval" 2009-es évének első sajtótájékoztatója.

A Mezzo Operaverseny és Fesztivál különlegessége - amellett, hogy az áprilisig jelentkező versenyzőknek az első fordulóban énektudásuk mellett színészi kvalitásaikat is bizonyítaniuk kell - az, hogy páratlan nemzetközi együttműködés hozza létre.

 

A versenyzők az első fordulóban öt helyszínen tehetik próbára a tehetségüket. Az első fordulóban továbbjutók pedig már az öt partner operaházban megvalósuló opera-produkciók versenyszerepeiért fognak küzdeni ez év májusában Szegeden.

 

Szeged büszke arra - mondta Dr. Solymos László, Szeged alpolgármestere - hogy idén második alkalommal adhat otthont az Operafesztiválnak.

 

A verseny legfontosabb partnerének, a Mezzo Televíziónak képviseletében Philip de la Croix igazgató elmondta: a verseny fődíjai szerinte inkább csak szimbolikusak, hiszen itt tényleg a produkciókban való részvétel a fontos.

 

 

 

 

 

Oliver Dohnányi, Alföldi Róbert, Telihay Péter, Bagó Bertalan

 

Havas Ágnes, az Operaverseny igazgatója a verseny szerkezetének néhány kisebb változására hívta fel a figyelmet. Tavaly a produkciók és az első forduló meghallgatásainak helyszínei egybeestek, ebben az évben azonban az első forduló öt helyszínének kiválasztásakor a szervezők elsősorban arra törekedtek, hogy azok a világ minden részéről jól megközelíthetőek legyenek, és olyan intézmények vállalják fel, amelyek nagy tapasztalattal rendelkeznek nemzetközi meghallgatások szervezése terén.

 

Idén Budapest, Gdansk és New York mellett ezért esett a választás Párizsra, ahol a CFPL szervezésében a meghallgatásra a Bastille-ban kerül sor, valamint Bergenre (Norvégia), ahol a skandináv régió képviseltetheti magát.

 

Havas Ágnes egyúttal bemutatta az Operaverseny művészeti vezetőjét is Vidnyánszky Attila személyében. A debreceni Csokonai Színház igazgatója páratlan gesztusként értékelte Szeged részéről, hogy a fesztivál során egy más városból érkező opera-produkciót (David Alagna-Roberto Alagna: Egy halálraítélt utolsó napja) fogad. Elmondta, hogy egy ízig-vérig francia ősbemutatóra számíthatunk majd, hiszen nem csupán a produkció rendezője, Nadine Duffaut, hanem szerzője is francia.

 

A külföldi partner operaházak képviseletében másodszor csatlakozott az Operaversenyhez a New York-i Dicapo Operaház. Igazgatója, Michael Capasso ismét Alföldi Róberttel dolgozik majd együtt.

 

Alföldi Róbert annyit árult el a rendezésében megvalósuló amerikai produkcióról, Tobias Picker Emmeline című darabjáról, hogy az egy különleges anya-fiú szerelemről szól és egyben “csodálatos zene".

 

 

 

 

 

Oliver Dohnányi, Jerzy Snakowski, Luděk Golat, Vidnyánszky Attila, Philip de la Croix, Havas Ágnes, Michael Capasso, Merle Fahrholz

 

Jerzy Snakowski színháza, a Balti Opera sem először csatlakozott partnerként az Operaversenyhez. A tavalyi évben Telihay Péterrel dolgoztak együtt, s a produkciójuk (Benjamin Britten: Lukrécia meggyalázása) főhősnőjének szerepében fellépő Janja Vuletic nyerte el végül a verseny legjobb női előadójának díját.

 

Telihay Péter szerint “szláv vonzódása" miatt talán nem véletlen, hogy a tavalyi gdansk-i produkció után ebben az évben az “újonc" cseh Morva-Sziléziai Nemzeti Színházban rendez majd. Darabjáról, Marco Tutino Vita-járól megtudtuk, hogy címe - bár olaszul életetet is jelent, - valójában haldokló főhősnőjének a neve. A cseh színház képviseletében az igazgató, Luděk Golat és a zeneigazgató, Oliver Dohnányi jött el személyesen.

 

A svájci Bienne Soleure színház produkciós igazgatója, Merle Fahrholz röviden bemutatta a csupán 300 fős nézőtérrel rendelkező, de "varázslatos hangulatú" színházukat. Itt rendezi meg a két egyfelvonásos produkciót: Maurice Ravel Pásztoróráját és Bohuslav Martinu Alexander Bis-ét Bagó Bertalan. Bagó Bertalan - aki első alkalommal vesz rész rendezőként a Mezzo Operaversenyen - utóbbi darab szürreális humorát találta elsősorban megkapónak. De mi mást is várhatnánk egy olyan operától, mely "A szakállát levágató férfi tragédiája" alcímet viseli?

 

 
 
(forrás és képek: Mezzo Operaverseny és Fesztivál)

 





További információ:

Az Operaverseny honlapja

 

Kapcsolódó oldalak ezen a honlapon (a 2008. évi Operaverseny döntőjéről):

Az Operaverseny győztesei

Önkéntes véradók

A született feleség

A salemi boszorkányok