head main hirek

A hegy megy Mohamedhez

A hegy megy Mohamedhez

Ha a gyerekek nem keresik az operát, akkor az opera találja meg őket - hangzott a csütörtöki operaházi sajtótájékoztató mottója.

Új ifjúsági program indul szeptembertől az iStyle Budapest - közismertebb nevén A4 Apple Center - közreműködésével a Magyar Állami Operaházban. Az iStyle Operaóra célja, hogy az általános iskolás (ötödikes, hatodikos) korosztály rendhagyó látogatás és játékos vetélkedő keretében kóstolhasson bele az operába és a magyar operakultúrába. A felhívásról szóló e-mail 3200 iskolába jutott el és már most rengeteg a pozitív visszajelzés - mondta el Mihályi Endre, az Operaház marketing és kommunikációs igazgatója.

 

Az első órára, amely a szeptemberben induló programsorozat előfutára, 2007. május 4-én kerül sor a Magyar Állami Operaházban. A regisztráció és a program minden része ingyenes, az induló csapatokat csupán az útiköltség terheli. A vetélkedőre négyfős, ötödik-hatodik osztályos csapatok jelentkezhetnek, egy-egy felkészítő/kísérő tanárral. Jelentkezni 2007. április 16. és április 27. között az interaktív operaóra honlapján, az opera.iStyle.hu címen, online lehet. A honlapon találhatók a felkészülést könnyítő segédanyagok is.


A májusi, első alkalom Mozart: A varázsfuvola című operája körül forog majd, középpontban Papageno és Papagena kettősével. A jelentkezők az online regisztráció után azzal érvényesítik pályázatukat, hogy április 27-ig 1 pár Papageno és Papagena jelmeztervet küldenek e-mailben az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre. A négy legjobb terv csapata automatikusan meghívást kap a rendezvényre, rajtuk kívül pedig kisorsolnak még két csapatot. A vetélkedőn így hat darab négyfős csapat vehet részt.

 

Mozart

A rendhagyó operaórán a gyerekek először idegenvezetővel járják be az Operaház épületét, majd az aznapi próba néhány percébe is bepillanthatnak és persze zenét is hallgathatnak. Ezt vetélkedő és interaktív játékok követik Szvétek László operaénekes vezetésével a Székely Bertalan teremben, ahol az előre elkészített jelmezeket is értékelik. Természetesen élőzenére is sor kerül: Papageno és Papagena duettje Sáfár Orsolya és Molnár Zsolt előadásában hangzik majd el. A nagybüfében a gyerekek is eljátszhatják - playback-technikával - Papageno és Papagena duettjét.

 

Mind a regisztráló, mind a résztvevő csapatok közt értékes ajándékokat: operajegyeket, operabérleteket, pólókat, CD-lemezeket, és nem utolsó sorban iPod mp3 lejátszókat sorsolnak majd ki.

 

A sajtótájékoztatón Vass Lajos miniszteri biztos azt is elmondta: a háznak a következő évadra az operaóra-sorozat mellett több gyerekeknek és fiataloknak szóló terve is van. Eddig 6 ifjúsági bérlet szól az Operaház és 2 a Thália Színház előadásaira, amelyekre összesen mintegy 8 ezer nézőt várnak. Ezen kívül a következő évadban várhatóan újra élvezhetjük a Királyi Lépcsőház kamaraopera előadásait is.

F. Zs.

További információ: www.opera.hu, www.opera.istyle.hu