ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main hirek

„…hogy értse is a közönség…”

„…hogy értse is a közönség…”

Interjú Marco Tutino zeneszerzővel.

Az idei évi Armel Operafesztivál első bemutatója Marco Tutino olasz zeneszerző A gyertyák csonkig égnek (olasz nevén Le braci) című operájának ősbemutatója volt, melynek szövegkönyvét Márai Sándor regénye alapján maga a szerző írta. Marco Tutino-val a bemutató előtt készítettünk rövid interjút.

Mikor olvasta először Márai Sándor regényét?

Húsz évvel ezelőtt, miután olasz nyelvre is lefordították a művet, amely az én hazámban, Olaszországban is siker volt. Kitűnő regénynek tartom, nagy hatással volt rám, de csak két-három évvel ezelőtt gondoltam először arra, hogy a műből operát írjak.

Mikor látta, hallotta először a mostani ősbemutató szereplőit, illetve magát az elkészült darabot?

A mai napon.

Csak ma?

Igen, most, a főpróbán láttam belőle először részleteket.

A karakterek, amelyeket most viszontlát a színpadon, olyanok, mint amilyeneket elképzelt?

Igen, legfeljebb annyit tennék hozzá, hogy ideális esetben az a jó, ha az énekes az anyanyelvén énekel, mivel a szavak helyes kiejtése a zene szempontjából is nagyon fontos. Itt, ezen a versenyen persze érthető, hogy az operát nem olasz énekesek adják elő. Egyébként is csak néhány percet láttam a próbából, az egész darabot látnom kell ahhoz, hogy megalapozott véleményem legyen. (Megj.: a szerzővel az előadás után is válthattam néhány szót, és akkor már egyértelműen pozitívan nyilatkozott a produkcióról, külön is méltatva a zenekar teljesítményét. - Cs. B.)

A korábbi években az Armel Operafesztivál keretében már két operáját is bemutatták Magyarországon, a Vita és A lakáj című műveket, mindkettőt nagy sikerrel. Ennek egyik oka lehet – sok más mellett – hogy dallamos műveket ír, amelyeket a közönség is könnyebben befogad.

Azt gondolom, fontos, hogy egy operát értsen is a közönség. Ez amúgy is egy igen bonyolult, nem mellesleg költséges és hatalmas apparátust igénylő műfaj. Ha valaki olyan zenei nyelven ír meg egy operát, amit csak ő és a barátja fog érteni, hiábavaló volt a befektetett energia. Az én zenei nyelvezetem csakugyan dallamos, közérthető, és remélem, hogy szép melódiák vannak benne, amit persze nem nekem kell megítélni. Ráadásul olasz vagyok, és szeretném az olasz zenei hagyományokat, az olasz stílusú opera hagyományait folytatni, amely tele van dallammal.

Valahol azt olvastam, hogy Marco Tutino neoromantikus zeneszerző. Meglehetősen leegyszerűsítő kategória, mégis, mit szól hozzá?

Na persze, az újságírók gyakran ragasztanak az emberre ilyen és ehhez hasonló címkéket. Tulajdonképpen el is fogadom, hogy én neoromantikus szerző vagyok, de ennek a meghatározásnak azért túl sok értelme nincs. Annyira tág fogalom, hogy valójában nem is nagyon jelent semmit.

Tutinoint 1

Kik a kedvenc zeneszerzői, akiket otthon is szívesen meghallgat?

A már nem élő zeneszerzők közül egyértelműen Verdi, Puccini és Richard Strauss áll hozzám a legközelebb. Ők az én mestereim, nagyon sokat tanulmányoztam a partitúráikat. Őket tartom a legnagyobb operaszerzőknek. A huszadik század Puccini és Richard Strauss utáni időszakából már nehezebben tudok neveket mondani, a legfontosabb szerzők szerintem Britten és Sosztakovics voltak. A kortársak közül még nehezebben tudok választani, maga a műfaj sem olyan népszerű ma már. Nem is elsősorban operákra gondolok ezért, amikor azt mondom: jelentős szerzőnek tartom például az amerikai John Adamst vagy John Coriglianót, de nagyon szeretem Arvo Pärt műveit is.

A gyertyák csonkig égnek jelentős mértékben különbözik-e a korábban írott műveitől?

Nem. Természetesen az ember mindig igyekszik valami újat alkotni, a mű cselekménye pedig nagyban meghatározza a mű koncepcióját. Stílusát tekintve azonban nem gondolom, hogy ez a művem gyökeresen különbözne a korábbi operáimtól, és valami egészen új irányt jelentene az eddigi műveimhez képest.

Az Armel Operafesztivált követően hol és mikor mutatják be ezt az operát?

Először a Martina Franca-i Fesztiválon, ami egy nagyon jelentős fesztivál Olaszországban, és ahol többnyire ritkán előadott, nem a standard repertoárba tartozó műveket láthat a közönség. Néhány hónappal később pedig bemutatja az operámat a firenzei Maggio Musicale is.

Dolgozik-e új operán?

Igen, sőt, már be is fejeztem a legújabb operámat, amelynek megírására a San Francisco-i Opera kért fel. A mű címe La ciociara, angol címe Two women. Egy nagyon ismert filmen alapul, amiben annak idején Sophia Loren játszotta a főszerepet. Jövő év június 15-én lesz a bemutatója.

Csák Balázs

fotók: Kállai-Tóth Anett

Tutinoint 2