head main hirek

Az Armel Operafesztivál idei győztesei

Az Armel Operafesztivál idei győztesei

A Legjobb előadó: Marion Grange, a Legjobb produkció: a "Punch és Judy".

A 2008-ban Szegeden alapított Armel Operaverseny és Fesztivált idén első alkalommal rendezték Budapesten. A kortárs operákat és klasszikus művek izgalmas feldolgozásait műsorára tűző Fesztivál produkcióit a Zeneakadémián és az Erkel Színházban tekinthette meg a közönség. A Fesztivál koncepciójának különlegessége, hogy a bemutatott darabok és azok főszereplői is versenyeznek egymással. A díjazottakat nemzetközi szakmai zsűri választja ki, de a közönség is szavazhat kedvenc operájára.

A darabok nemcsak élőben voltak láthatók-hallhatók, az Arte Concert is élőben közvetítette a produkciókat. Az október 17-én este, a Thália Színházban zajló Díjátadó Gálát pedig - az Európa-szerte népszerű német-francia csatorna mellett - a Duna World is sugározta.

A zsűri döntése alapján a következő eredmény született:

Legjobb előadó: Marion Grange

A francia szoprán Suzanne szerepét alakította a svájci Theater Orchester Biel Solothurn produkciójában, Christian Henking Figaro¿ című operájában. Díja egy saját hangverseny a pécsi Kodály Központban, a Pannon Filharmonikus Zenekar kíséretével.

galagrange
Marion Grange a díjjal


galagrange4 
Marion Grange a Figaro¿ előadásán

Legjobb produkció: Sir Harrison Birtwistle: Punch és Judy

A győztes osztrák produkció - az Armel Operafesztivál hagyományaihoz híven - 2015 nyarán bemutatkozhat a franciaországi Opéra Théâtre d'Avignon közönsége előtt, a világ egyik leghíresebb színházi fővárosában.

A Neue Oper Wien szürreális karaktereket felvonultató produkciója duplázott, hiszen a közönség szavazatain alapuló Arte közönségdíjat is a Punch and Judytudhatja magáénak.

galapunch 1
Walter Kobéra, a Punch és Judy előadásának karmestere a díjjal

galapunch 2Jelenet a Punch és Judy előadásából

 

fotók: Kállai-Tóth Anett