head main hirek

Tosca a Kőfejtőben

Tosca a Kőfejtőben

Puccini operája jövő nyáron Ausztriában, a Szentmargitbányai Kőfejtőben. Ajánló.

Elsőosztályú produkciós csapat áll jövő nyáron, 2015. július 8-tól augusztus 15-ig a kihívás elé, hogy Puccini remekművét a Szentmargitbányai Kőfejtő lélegzetelállító kulisszájába helyezve vigye színpadra.

 

Robert Dornhelm rendezőnek a Tosca már harmadik operarendezése lesz a Szentmargitbányai Kőfejtőben: 2013-ban a Bohémélettel, 2014-ben pedig az Aidával már több mint kétszázezer látogatót bűvölt el ugyanitt. A rendező eddigi sikerei is igazolják, hogy a kőfejtő kulisszájában különleges érzékkel átültetett elképzelései egészen egyedi varázst kölcsönöznek az adott operának.

„Rendezésembe szeretném Puccininek a darabbal kapcsolatos elképzeléseit a lehető leghatásosabban átültetni, melyben nagy segítségemre lesznek a modern színpadtechnika vívmányai. Egyes jeleneteket elképzelésem szerint mozgóképes bejátszások is színesítenek majd.“ – osztotta meg gondolatait a neves film és operarendező a sajtó képviselőivel Bécsben.

Véleménye szerint a Szentmargitbányai Kőfejtő tökéletes kulisszája lehet a tizenkilencedik századi Rómának. „Szeretném, hogy a közönség tagjai a kőfejtőbe való belépésüktől fogva a történet részévé válljanak, érzelmileg azonosulhassanak a szereplőkkel, és miközben a helyükre sétálnak, úgy érezzék, mintha Róma angyalai mellett haladnának.“

 

toscaausztriaduo
Robert Dornhelm (rendező) és Amra Bergman (díszlet- és látványtervező)
a színpadkép modellje előtt
(fotó: Andreas Tischler
)

 

Az opera színpadképéért Amra Bergman díszlettervező felel. Amrát a díszlet megalkotásakor római emlékei inspriálták. Szerinte a rómaiak lélegzetelállítóan monumentális, ugyanakkor kitűnő esztétikai érzékkel megépített épületemlékei gyakorolják a legmélyebb benyomást az odalátogatókra. Ezt a monumentális esztétikai erőt látta visszaköszönni a Szentmargitbányai Kőfejtő falaiból is, mikor először megpillantva azokat szinte látta maga előtt, ahogy egy óriási angyal képe emelkedik ki a repedezett falakból.

 

A karmester Michael Güttler, korunk egyik ünnepelt fiatal dirigense lesz. Tosca szerepében Alexia Voulgaridou-t láthatjuk majd, Cavaradossit Andréa Caré és Yusif Eyzvazov, Scarpia-t Marco Vratogna és Davide Daniami, míg Angelottit Alessandro Spina és Alexander Krasnov alakítják.

 

toscaausztriagroup
Karl Wessely (Arenaria Kft. - ügyvezető igazgató), Michael Güttler (zenei vezető),
Amra Bergman (díszlet- és látványtervező), Robert Dornhelm (rendező),
Barbara Rett (moderátor), Yusif Eyvazov (tenor) (fotó: Andreas Tischler)

 

A Szenmargitbányai Kőfejtő a maga nyers, hasadozott, sziklás tájával lélegzetelállító kulisszát kínál a nagy olasz operához. A szentmargitbányai Európa egyik legrébbi kőfejtője, és 2001 óta az UNESCO-világörökség része. A hatalmas kövek, a különleges klíma a szabad ég alatt, illetve a hely flórája és faunája az előadások idején modern infrastruktúrával párosul majd.

 

 

Az előadások időpontjai és jegyértékesítéssel kapcsolatos információk:

 

Giacomo Puccini: Tosca

Szentmargitbányai Kőfejtő

 

Időpontok:

Július 8. (premier), 9., 10., 11., 17., 18., 19., 24., 25., 30., 31.

Augusztus: 1., 2., 7., 8., 13., 14., 15.

Kezdési időpont: 21.00 óra, beengedés 19.00 órától

Időtartam: kb. három óra a szünetekkel együtt

Jegyárak: 29-től 113 euróig

Rendező: Robert Dornhelm • Zenei vezető: Michael Güttler • Díszlet- és látványterv: Amra Bergman

 

 

Jegyvásárlás:

 

Az előadásra jegyek a Szentmargitbányai Kőfejtő jegyirodájában, a +43 2680 42 042 –es telefoszámon, vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email cím alatt illetve a www.arenaria.at honlapon kaphatók.

 

 

toscaausztrialatvany
Az előadás látványterve (fotó: Andreas Tischler)

 

 

Háttérinformációk a produkcióhoz

 

A hatvanhét éves, temesvári születésű, osztrák állampolgárságú Robert Dornhelm szüleivel 14 éves korában emigrált Bécsbe. 1977-ben debütált a Színház utca gyermekei c. dokumentumfilmjével, melyet 1978-ban Oscar díjra jelöltek, ekkor költözött át  Los Angelesbe. Nevéhez fűződik Karajan századik születésnapja alkalmából forgatott dokumentumfilm, valamint az Anna Netrebko és Robert Villazon szereplésével 2008-ban készült Bohémélet című operafilm is, melyben unokabátyjára Holenderre is osztott egy epizódszerepet . Anna Frank életéről forgatott valamint a Nyugatra c. filmjéiért Emmy díjra, a Rekviem Dominikért cíművel pedig  Golden Globe díjra jelölték, míg a Rudolf főherceg életét bemutató filmje elnyerte a legjobb rendezőnek járó Arany Romy-díjat.

 

toscaausztriadornhelm
 Robert Dornhelm (fotó: Steve Haider)

 

A drezdai származású Michael Güttler neve akkor robbant be a köztudatba, amikor a moszkvai Mariinszkij Színházban Valerij Gergiev helyett beugrással vezényelte Wagner Ringjéből a Nibelungok gyűrűjét valamint a Parsifalt. 2003 óta vendégkarmesterként folyamatosan dirigál különböző operaelőadásokat a Mariinszkij Színházban. Szenzációként említette a szakma egy újabb, 2007 májusi beugrását is, a párizsi Bastille Operába, ahol Waltraud Meierrel és Ben Heppnerrel vezényelte a Lohengrint. Repertoárja széles skálán mozog, a barokk zenétől napjaink kortárs zenéjéig terjed. 2013-ban debütált a szentpétervári Bolsojban valamint Helsinkiben a Finn Nemzeti Operaházban, melynek 2013 augusztusa óta vezető dirigense.

 

toscaausztriaguttler
Michael Güttler (fotó: zVG)

 

Amra Bergman a salzburgi Mozarteum zongoranövendéke volt. Tanulmányait később a Bécsi Képzőművészeti Egyetem díszlettervező szakán folytatta, azokat 2005-ben dícsérettel teljesítette. Az elmúlt tizenkét évben többek között dolgozott a Salzburgi Színházban, Sylvie Rohrerrel a Max Reinhard Szemináriumon, A Bochumi Színházban Matthias Hartmannal, valamint a bécsi Józsefvárosi Színházban Heribert Sasseval, Werbner sobotkával és Helmut Lohnerrel. Nevéhez fűződik a 2012-es mörbischi szabadtéri operettszínpad díszlet és jelmezterve, melyet 2014-ben a Bécsi Operaház színpadán Janacek Ravasz rókácskájának színpadtervei követtek Otto Schenkkel és Franz Welser-Mösttel együttműködve.

Díszlettervezői munkássága mellett 2006-ban egy saját divatcéget is alapított Amra néven, ügyfelei között említhetünk több nemzetközi jelentőségű művészt, köztük a világhírű karmestert, Andris Nelsons-t is.

 

toscaausztriabergman
Amra Bergman (fotó: Andreas Tischler)