head main hirek

"A kihívást szeretem..."

"A kihívást szeretem..."

Interjú Sáfár Orsolya szopránnal.

A tavalyi évben az Operaház egy másfél perces, promóciós kisfilmet készített. Ebben Ön is szerepet kapott, majd a film alapján készült el az Operaházat reklámozó plakát, amin Kováts Kolossal látható. Mondhatjuk, hogy Ön lett „az Operaház arca”?

 

Másoktól is hallottam már ezt a kifejezést, de bennem nem így él ez a dolog. A smink miatt amúgy is nehezen vagyok felismerhető a képen. [nevet] Persze nagyon megtisztelő volt a felkérés, hogy szerepeljek ebben a reklámfilmben, és örömteli volt a munka is.

 

Szerepelt azonban egy másik, hosszabb filmben is, ami az Operaház 130. születésnapjára készült. Ebben nem csak számos karaktert, szerepet alakít - köztük Sissy császárnét is - de szintén Ön a narrátor.

 

Tavaly júniusban keresett meg a vezetőség a kérdéssel: ráérek-e, van-e kedvem egy kicsivel hosszabb lélegzetvételű filmben újra szerepelni. Örömmel vállaltam el, mert szép és izgalmas feladat volt. Arról, hogy a narrátor is én leszek, csak később, egy próbafelvételt követően döntöttek. Ez egy 25 perces animációs ismeretterjesztő film, M. Tóth Géza rendezte. Öt napon át napi 12-14 órában forgattunk. Bárdosi Ibolya, a jelmeztervező napjában négyszer-ötször is újabb figurának öltöztetett. A Duna TV-ben és az Operaházban is 2014. szeptember 27-én mutatták be a filmet, és az aznapi ünneplés része volt az is, hogy hintón, mint a császári pár és kísérete, lekocsikáztunk a Budai Várból az Operaházhoz, így én Sissy-ként üdvözöltem a tömeget, aki szintén korabeli ruhákba volt öltöztetve.

 

soint15jan 2
Kováts Kolossal (fotó: Csibi Szilvia)

 

A film alapján úgy tűnt, mintha nem először mondott volna alá szöveget.

 

Pedig így van. Némi alapkészség mellett talán az is fontos lehetett, hogy zeneakadémista éveim alatt a sziszegő hangjaim csiszolása végett logopédushoz jártam. Ő azzal is foglalkozott, hogyan használjam a levegőt, vagyis segített megtalálni a helyes hangképzést a beszédben is, és a beszéd tempójára is figyelmeztetett. A felolvasott szöveg hangulatának megteremtésében aztán M. Tóth Géza segített sokat.

 

Térjünk át a zenére! Ősszel Lucy szerepét énekelte Menotti A telefon című operájában, majd Nannetta és Despina szerepe következett a Falstaffban, illetve a Cosí fan tuttéban, Karácsony után pedig Pamina a Varázsfuvolában. Utóbbit és Lucyt már a tavalyi évadban is énekelte, a másik kettő viszont, ha jól tudom, új szerep volt.

 

Nem egészen, Nannettát már énekeltem két évvel ezelőtt Pécsett, de akkor magyarul. Most álltam ki vele először olaszul. Ez egy középszerep, de igen kényes. Egyrészt az ária miatt, ami ráadásul a mű végén van. Másrészt ebben a rendezésben sokat kell futkosni, és többnyire épp a futások után kell a legfinomabb, legéteribb és leghosszabban tartott pianókat énekelni... Ez fizikai állóképességet igényel. A telefon Lucy-ja nagyon jó szerep: lehet benne mókázni, drámázni, énekhanggal brillírozni. Nagyon szeretem Lisztopád Krisztina jelmezeit is, amiktől egy szempillantás alatt megszületik Lucy és Ben karaktere. Almási-Tóth András rendezte ezt az előadást az Operaház Szfinx-teraszára, de az operaházi büfében is játszottuk egyszer, a Színházak éjszakáján. Despinát a Cosí fan tuttéból egy alkalommal szintén énekeltem már, igaz, az egy vizsgaelőadás volt az OperaStúdióban, úgy 8 évvel ezelőtt.

 

soint15jan 4
Lucy szerepében (fotó: Csibi Szilvia)

 

Vokális szempontból mennyire tartja nehéznek ezt a szerepet?

 

Nem tartom különösebben nehéznek. A szólam inkább a középhangokra épül, Vashegyi György karmester azonban a díszítéseket illetően szabadon engedte szárnyalni a fantáziánkat, így én is bátran alkalmaztam egy-két koloratúr kadenciát. A második felvonást kedvelem jobban, ahol jegyzőként viccesen, nazálisra változtatott hangon lehet énekelni, majd újra visszatérni a csilingelő szopránhoz. Azt a kihívást szeretem benne, hogy különböző színeket tudok megmutatni hangban is és játékban is.

 

Ezt a produkciót a Magyar Állami Operaházban Jiří Menzel rendezte. Mit gondol a rendezésről, amit persze nagy várakozás előzött meg?

 

Én nem dolgozhattam Jiří Menzel-lel, mert a második szereposztásban voltam, ő pedig csak az első szereposztással dolgozott. Utána elutazott, és mi csak pár héttel a premier után kezdtük el a próbákat. A rendezés statikusabb volt annál, mint amire számítottam, jobban közelített a hagyományoshoz. Ugyanakkor valamelyest nehezebb dolgom is volt a szokottnál, mert Menzel nem akarta különösebben jellemezni a karaktereket, én viszont szerettem volna értelmezhetőbbé, könnyebben befogadhatóvá tenni a helyzeteket és láthatóbban megjeleníteni Despina érzéseit. Meg kellett küzdenünk a színpaddal is: a több szintes - lépcsőkkel, lejtőkkel tarkított - díszletben szűkös volt a hely, ami a stilizált barokk jelmezekben csak tovább nehezítette a mozgást. Azt azonban nagyon sajnálom, hogy Jiří Menzel-lel nem dolgozhattam együtt.

 

soint15jan 5
Paminaként (fotó: Herman Péter)

 

A fent említett szerepek közül melyikben érezte magát a legjobban?

 

Mindegyik figurát szerettem, de Lucyt és Paminát esett a legjobban elénekelni.

 

Pár éve Miskolcon láttam Önt a Bohéméletben Mimíként. Később Budapesten is fellépett ebben az operában, de akkor, mint Musette. Mikor láthatjuk újra Puccini operájában, és melyik szerepben?

 

Jövőre, ha minden igaz, lesz egy izgalmas bemutató, egy modern Bohémélet-előadás, amiben Mimí leszek. Miskolcon magyarul énekeltem a szerepet, most azonban olaszul is elénekelhetem majd az Erkel Színházban, ahol - amúgy - jobb is az akusztika, mint az Operaházban.

 

Egy tavalyi interjúnkban arról beszélt, hogy szívesen megy el a koloratúr szerepek felé. Idén is énekli a Szöktetés a szerájból című operában Blonde szólamát. Constanzaként is szívesen fellépne?

 

Nagy vágyam, hogy Constanza szerepét is elénekelhessem. Azt hiszem, szubrettként is „jól funkcionálok”, de talán Constanza áriái még jobban fekszenek a hangomnak. Pár éve már kipróbálhattam magam Constanzaként egy ifjúsági előadáson a Zuglói Zeneházban. Igaz ugyan, hogy az húzott változat volt, de így is kiderült számomra, hogy a szerep nekem való lenne. A háromvonalas „E” hang miatt Blondéra kevesebb a jelentkező, ezért ezzel a lehetőséggel is szívesen élek.

 

soint15jan 3
Blonde szerepében Gábor Gézával (fotó: Csibi Szilvia)

 

Constanza mellett melyik szerep tartozik még a vágyai közé?

 

Nagyon szívesen elénekelném Violettát a Traviatában. A hangom egyre dúsul, és megvan a szólamhoz a koloratúrkészségem is. De azt megelőzően egy másik Verdi-szerepet, a könnyedebb hangra íródott Gildát szeretném jó párszor eljátszani. Ezzel persze sokan vannak így…

 

A már említett Szöktetés a szerájból produkció mellett milyen fellépései lesznek még az évad második felében?

 

Február 14-én, Szombathelyen Margit szerepét énekelem franciául, Gounod Faustjában, a szokásos húzások nélkül, egy félig szcenírozott előadáson. Érdekesség, hogy a zenekar a színpadon lesz, mi pedig előttük játszunk majd. Ebből az operából is énekeltem már egy alkalommal részleteket az Óbudai Társaskörben, egy koncertszerű előadáson. Márciusban, ha minden jól megy, Pergolesi Stabat Materében lépek fel a szülővárosomban, Zalaegerszegen. Az évad végén pedig Japánba megyek az Operaházzal Susannát énekelni a Figaro házasságában. Ez tényleg új szerep lesz, bár kottából ezt is énekeltem már egyetemistaként egy karmestervizsgán. Ennek ellenére nem lesz könnyű a memorizálás, mert nagyon hosszú a szerep és tele van recitativókkal. Tavasszal tanulom majd meg a rendezést. Japánban tíz előadás lesz, de két szereposztással, úgyhogy én öt alkalommal léphetek majd fel. Ezen kívül felkértek a balatonfüredi Anna-bált megelőző koncertre is, amit immár harmadik éve rendez meg az Operaház.

 

Csák Balázs

 

 

 soint15jan 1
Az Operaház tetején (fotó: Kedd Stúdió)