head main hirek

Operaház - a 2015-2016-os évad

Operaház - a 2015-2016-os évad

A jövő évad az Operaházban.

 A MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ

ÉS AZ ERKEL SZÍNHÁZ 2015/2016-OS SZEZONJA

 

 

Több mint kétezer programot kínál az Opera és az Erkel Színház a szeptemberben induló új szezonban. A Shakespeare-évad 17 feldolgozást vonultat fel az angol szerző leghíresebb darabjaiból a májusünnepen. A hatalmas klasszikus repertoár, az opera- és balettbemutatók mellé nagymusicalek, koncertek, beszélgetős mű- sorok és interaktív családi, valamint gyerekprogramok sorakoznak fel. A teljes évadra március 16-tól válthatók bérletek. Bérletújítás március 9-től.

 

 

2015 szeptemberében Leonard Bernstein világhírű musicaljével, a West Side Storyval indítja új évadát a Magyar Állami Operaház. Novák Péter rendezése ezreket vár az Erkel Színházban, amely újranyitása utáni harmadik teljes szezonjában az új produkciók csaknem felének ad otthont. Ugyanitt 2016 nyarán Elton John Billy Elliot című darabjának magyarországi debütje ígér színházi sikert.

 

32 premier, köztük 12 hazai bemutató, összesen 500 nagytermi előadás, benne 45 repertoárprodukció, 100 hangverseny, kamaraelőadás, gála, rendezvény és fesztivál-előadás, 200 gyermekprogram, 600 épülettúra, több mint 1000 nagyköveti prezentáció – összességében 2400 attrakció várja a közönséget a 2015/2016-os szezonban.

 

A premierek sorában nemcsak a könnyed hangvételű amerikai szerelmi história hoz új színt a palettára, de egyedi és különleges tánc-opuszok is szerepelnek rajta, így a Johan Inger alkotta Walking Mad, amelyről a koreográfus így vall:

 

„Ravel híres Bolerójának erotikus, már-már giccses története késztetett arra, hogy megvalósítsam saját elképzelésemet… A Walking Mad egy utazás, melyben saját félelmeinkkel, vágyainkkal és a lét könnyűségével szembesülünk.” A Magyar Nemzeti Balett bővülő repertoárján nagy klasszikusok között ismét és új színrevitelben látható a Csipkerózsika, és A diótörő is megújul. A modern vonalat Kylián újabb két darabjának magyarországi bemutatója képviseli, Román Sándor egyedi stílusában a Marsbéli krónikákat koreografálja, emellett az együttes számára ismét alkot az Operában Lukács András.

 

operahaz 1516 1

 

A széles operakínálatban olyan klasszikus nagyoperák újulnak meg, mint az Otello, a Bohémélet, A trubadúr, a Pillangókisasszony, a Traviata és a ToscaStefano Poda, Damiano Michieletto, Galgóczy Judit, Juronics Tamás, Anger Ferenc és Eszenyi Enikő nevével fémjelzett rendezésekben. (Fontos hozzátenni, hogy a muzeális értékű Bohémélet mellé(!) érkezik az új rendezés.) A két nagyszínpad programjait megelőzve ismét előbemutatót tartanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon és a Miskolci Operafesztiválon – Galgóczy Pillangókisasszonya és Anger Traviatája elsőként szabadtéren és vidéken lesz látható, csakúgy, mint az Eszenyi rendezte Tosca, amelyet a VeszprémFest közönsége tekinthet meg elsőként. Az immár bevett, őszi kamarajátszóhellyé alakított Szfinx-terasz és a Királyi Lépcső mellett operaelőadásokkal várja az érdeklődőket az Erkel foyer-ja és a Gödöllői Királyi Kastély barokk színháza is – itt Haydn Élet a Holdon című műve csendül fel Toronykőy Attila rendezésében. A repertoárról rég hiányzó Triptichont Kerényi Miklós Gábor színrevitelében az Erkel közönsége élvezheti.

 

William Shakespeare halálának 400. évfordulóját ünnepelve művészi erőforrásait a Shakespeare-univerzum szolgálatába állítja az Opera. Májusünnepi fesztiválján 17 Shakespeare-feldolgozást vonultat fel zsinórban 2016 tavaszán, hazai partneregyüttesek bevonásával. Műsoron lesz többek közt Ludger Engels rendezésében Ades A vihar című alkotása, Ermanno Wolf-Ferrari Sly című művét Göttinger Pál viszi színre, Reimann Lear című operájának Jean Pierre Ponelle-féle színrevitelét Anger Ferenc állítja színpadra, Bellini Capuletek és Montague-k című operája is felcsendül. Nicolai A windsori víg nők című opuszát a Színház és Filmművészeti Egyetem egyik rendező szakos hallgatója viszi színre.

 

Ismét elindul a Gördülő Opera, amely a vidéki kőszínházak közönségéhez igyekszik elvinni az operát (ezúttal egy mába emelt Mozart-Figaro képében), és az OperaKaland, amely a vidék fiataljait is igyekszik megismertetni a műfajjal. A sikeres gyerekprogramok mellett folytatódnak az interaktív és beszélgetős műsorok a jól bevált helyszíneken: a két színpadon, a Székely Bertalan-teremben és az Erkel foyer-jában. Az intim hangulatú Dalszínház utcai dalestek-sorozat fellépői mellett önálló esttel érkezik hazánkba két világsztár: Edita Gruberova és várhatóan Bryn Terfel is az Operaház nagyszínpadán ad dal- illetve áriaestet.

 

operahaz 1516 2

 

Nemzetközi hírű művészeink sorában hazai nagyságaink közül Rost Andrea és Miklósa Erika új szerepben mutatkozik be, Komlósi Ildikó visszatér Az árnyék nélküli asszony-produkcióba, és hallható Molnár Levente és Bretz Gábor is. Mellettük még majd’ százhúsz magyar művész lép színpadra, a külföldiek közül pedig Anja Kampe, Roberto Aronica, Arturo Chacon Cruz, Ildebrando D’Arcangelo, Evelyn Herlitzius, Tomasz Konieczny, Linda Watson, Ivan Magrí, Ambrogio Maestri, Stuart Neill, Tomas Tómasson, Lado Ataneli és Francesco Demuro – egytől egyig a nemzetközi operaélet elismert egyéniségei.

 

A balettélet nagyságai 2016-ban ismét ellátogatnak az idén első alkalommal megrendezett Nagy Iván Nemzetközi Balettgálára, az európai élvonalhoz tartozó táncosok mellett Budapestre érkezik Polina Szemjonova, az American Ballet Theatre prímabalerinája is. Harmadik alkalommal várja a közönséget a TáncTrend, és a Pas de Quatre, amelyen a vidéki társulatok művészei is fellépnek az Erkel Színházban. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara a következő szezonra is nívós sorozatokkal készül, olyan szólisták közreműködésével, mint Alexander Gavrylyuk, Jana Bouskova, Sofya Gulyak, Hiromi Kikuchi, Ken Hakii, Malin Christensson, Andrej Dunajev, Kwangchul Youn.


A 2015/2016-os szezon előadásain világjáró magyar karmesterek mellett összesen 18 külföldi dirigens lép dobogóra; köztük olyan neves művészek, mint Michel Plasson, Evelino Pido, Pinchas Steinberg és Christian Badea.

 

Az évadban mintegy 71 program és sorozat viseli a „különleges esemény” jelzőt. Ide tartoznak a jubileumi estek: Miklósa Erika pályafutásának 25. évfordulóját 2016 januárjában ünneplik, októberben a hazai néptáncélet jelentős alakja, Tímár Sándor 85. születésnapja előtt tiszteleghet az Erkel Színház közönsége. Jubileumi előadásaikkal emlé- keznek is a legendás Sergio Failoni karmesterre és Szokolay Sándor zeneszerzőre. Különleges estét ígér még számos egyedi sorozat és egyszeri produkció, köztük a Seregi-éj2016, a szórakoztató OpeRaport, a Faggató, a karácsonyi Diótörő Fesztivál minden mozzanata, a Táncdalfesztivál50, a World Voice Day és az amatőr énekkarok számára találkozási lehetőséget biztosító Dalárnap – változatos programok minden korosztálynak, a legkomolyabb klasszikusoktól a legkönnyedebb szórakozásig.

 

operahaz 1516 3

 

Jegyek és bérletek - részletes információk a bérletek vásárlóinak

 

Hogy mindez a legszélesebb körben könnyen elérhető legyen, a Magyar Állami Operaház 2015/16-os Shakespeare-évadától új alapokra helyezi bérlet- és jegyár-struktúráját, és névre szóló, egyedi tervezésű, gyűjthető plasztik pontkártyát vezet be, amely révén elsősorban hazai, visszatérő látogatóik komoly kedvezményekhez juttat hatják saját magukat.

 

Előre lehet tehát készülni a teljes évadra, a szezont indító nagyszabású, ezreket váró szabadtéri Évadnyitánytól a nagy bemutatókon át az évadot záró június végi Csillagóra gálaestig. A nyári melegben fiatal operaénekesek és táncosok merülnek az Erzsébet téri Akváriumban, az évadszünetben pedig újra várják közönségüket a Sziget Fesztiválon és az OperaFüreden.

 

Az intézmény a 2015/2016-os szezonra 61 féle bérlettel várja közönségét. Bérletújítás: március 9-től. Új bérletek váltása: március 16-tól a Magyar Állami Operaház Hajós utcai értékesítési centrumában!

 

Az Operaház évek óta mozdulatlan, a világ más nagy intézményeihez képest igen alacsony helyárai 25%-kal emelkednek, ugyanakkor az Erkel Színház 1809 székét ugyanolyan kedvező feltételekkel foglalhatják el, mint az újranyitás óta bármikor, itt az ár nem változik. Fontos hozzátenni, hogy az operaházi bérletek árai sem emelkednek, bérletvásárlóik az emelkedést egyáltalán nem fogják érezni, szemben a napi jeggyel érkezőkkel. Általánosságban minden kedvezményt az Operaházra összpontosítanak, az Erkel Színház kedvező árfekvésű jegyei a nagyközönség számára csak listaáron elérhetők (kivétel: Facebook-karzat, OperaKaland). A bérletvásárlók számára négy új kedvezményes lehetőséget alkotott az intézmény: a Bónusz, a Bónusz+, a Szabad Bérlet és a Hatos Kártya sosem volt lehetőségeket kínál.

 

BÓNUSZ

Újítás, hogy minden bérletvásárló (operaházi és Erkel színházi egyaránt) kártyájának kódja segítségével ugyanannyi bónusz operaházi előadásra szerez 30%-os kedvezményt, ahány darabból álló sorozatot választott. (Pl. egy 5 előadásos operaházi bérlet tulajdonosa kártyája segítségével további 5 operaházi előadásra válthat kedvezményes jegyet, és éppúgy igaz ez egy 4 előadásos „erkeles” bérlet birtokosára: ő is 4 operaházi előadásra vásárolhat meg 1-1 jegyet 30%-kal olcsóbban.) Így nemhogy az áremelést nem érzik majd a bérletesek, de az eddigi árak alá is mehetnek.

 

BÓNUSZ+

Mind a 61 bérletkonstrukciót összekapcsolják egy-egy különleges operai rendezvénnyel, ahová az adott bérlet tulajdonosai féláron regisztrálhatnak. Az összes bérletsorozatot megtoldják tehát egy-egy rendezvénnyel, így az Operaházba, a Székely Bertalan-terembe, az Erkel Színházba, az Erkel foyer-jába és a Zeneakadémia Solti-termébe is 50%-os kedvezménnyel juthatnak el bérlettulajdonosaik. (Természetesen korlátozott számú jegyért regisztrálhatnak, ha kamaraprogramról van szó: az igényeket a beérkezés sorrendjében teljesítik.)

 

SZABAD BÉRLET

További újítás, hogy a hónapokig tartó bérletezés lezártával megmaradó helyekre ún. Szabad bérletkártyát válthatnak a vendégek, amely révén hat előadásra válogathatnak össze jegyeket saját igényük szerint. A hat jegy listaárából összesen 15% kedvezményt adnak, de talán még fontosabb, hogy itt is érvényes a további hat operaházi előadás 1-1 jegyére szóló, 30%-os kedvezmény.

 

HATOS KÁRTYA

Végezetül pedig 2015. július 1-től megvásárolható a Hatos kártya, amely a bérletváltásról bármely okból ugyancsak lemaradt, vagy az Operaházba csak alkalomszerűen eljutó vendégek érdeklődésére tarthat számot. Aki a Hatos kártyára hat teljes árú operás vagy erkeles előadást gyűjtött, azután már a teljes szezon operaházi előadásaira 30%-os kedvezménnyel vásárolhat 1-1 jegyet. (Mivel a Hatos kártya is névre szól, csak hat előadás megtekintése után jogos az évad végéig szóló kedvezmény igénybe vétele.)

 

FŐ KÁRTYASZABÁLYOK

Valamennyi névre szóló plasztikkártyával 1 előadásra csak egyetlen jegy váltható. (A kártyával érkező családtag, barát, ismerős, növendék vendég pedig díjmentesen válthat saját magának is kártyát, és arra gyűjthet, azzal vásárolhat.) A megváltott jegyek természetesen átruházhatók, az előadás előtt a személyazonosságot nincs az Opera módjában és szándékában vizsgálni. A kártyaváltás egyetlen feltétele az Opera „2 perces” kérdőívének kitöltése.

 

 

Infrastruktúra

 

Számos egyéb felújítási munkálat mellett „(...) az Eiffel-projekttel elindulhat egy olyan bázis kiépítése, amely minden raktárat és műhelyet egyesít, két próbaszínpaddal és egy stúdió-képességű zeneteremmel támogatja az Opera jelenleg lehetetlen felkészülési körülményeinek javítását. – tette hozzá a fentiekhez a sajtótájékoztatón Ókovács Szilveszter főigazgató.

 

operahaz 1516 4

 

 

 

 

(forrás: Magyar Állami Operaház)