head main hirek

Bartók Plusz Operafesztivál 2015

Bartók Plusz Operafesztivál 2015

Bartók Plusz Operafesztivál, Miskolc, 2015. június 12–21. Ajánló.

 „Legyen az opera mindenkié!”

 

A miskolci Bartók Plusz Operafesztivál 2015. június 12-én nyitja meg kapuit az operarajongók, a zenét és közösségi kultúrát szerető nagyközönség előtt. A tíz napon át tartó programsorozat kiemelkedő jelentőségű előadásai között kortárs opera ősbemutatók, fesztiváldíjas operaprodukció, színháztörténeti jelentőségű Bartók-előadás, opera-bábjáték, Puccini operakülönlegesség, orgonakoncert, valamint a magyar Virtuózok egyedülálló koncertje szerepel. Az „Ezrek operája” programban Giuseppe Verdi A trubadúr című zenedrámáját láthatja a fesztivál közönsége. A zene, a színház és a játék jegyében szerveződő szabadtéri kísérőrendezvények hamisítatlan fesztiváli hangulatot kínálnak a Bartók Plusz Operafesztivál 2015 idején Miskolcra látogatók számára.

 

A fesztivál előadásaira a belépőjegyek árusítása a Miskolci Nemzeti Színház jegypénztárában, az InterTicket országos JEGYPONT hálózatában, valamint a jegy.hu oldalon történik.

 

 

 

ŐSBEMUTATÓTÓL AZ EZREK OPERÁJÁIG

 

A Bartók Plusz Operafesztivál 2015 programjának összeállításában nyomon követhetők a fesztivál irányvonalának alappillérei: a fesztivál által újonnan megrendelt, illetve koprodukcióban készülő kortárs operák bemutatása; a Bartók-művek és a Bartók utáni népszerű operarepertoár; valamint egy-egy nagyszabású, ingyenes operaelőadás, amelynek köszönhetően  minden érdeklődő átélheti és megtapasztalhatja a muzsika varázsát.

 

 

Kortárs ősbemutatók

 

Kortárs bemutató lesz Fekete Gyula Egy anya története című egyfelvonásos operája. A tíz évvel ezelőtt született, színpadra még soha nem került darab Hans Christian Andersen műve alapján született „requiem-dráma”. Az anya-gyermek kapcsolatról szóló megrendítő történetet a zeneszerző dallamos, modern népoperai kompozícióban fogja össze. A Bartók Plusz Operafesztivál és a Budapesti Operettszínház együttműködésében létrejövő produkció rendezője a hazai színházi élet egyik legkiválóbb művésze, a Kossuth- és Jászai-díjas Zsótér Sándor. A főbb szerepekben Dolhai Attila, Frankó Tünde, Szentmártoni Normann, Nádasi Veronika és Lukács Anita lép fel.

 

 

ajanlo 22
Andersen (Nika Golts illusztrációja)

 

A „gyilkos” technikai vívmányokat állítja a középpontba a Bartók Plusz másik ősbemutatója. Szerzője, Girolamo Deraco (a Bartók Plusz operaíró versenyének helyezettje 2012-ben) Francis Poulenc Az emberi hang című zenedrámájának ötlete alapján írta meg a Facebooking című művét. Egy párkapcsolat tragédiához vezető „zárófejezete”, a szakítás Poulenc operájában egy telefonbeszélgetésben, Deracónál a táblagépen (tablet) olvasható Facebook-chaten követhető nyomon. Az egy-egy női főszereplőre koncentráló egyfelvonásos operákat egy estén láthatja a közönség a Bartók Plusz Operafesztivál és az URTIcanti Kortárs Zenei Fesztivál (Bari, Olaszország) közös projektjeként.

 

 

ajanlo 11
Az előadás plakátja

 

 

Bartók-est, színháztörténeti pillanat

 

A Bartók Plusz 2015-ben a világhírű zeneszerző, Bartók Béla két színpadi művét állítja színre. Különleges, színháztörténeti jelentőségű előadás A kékszakállú herceg vára, amely a darab 1918-as ősbemutatójának rekonstruált színpadképe alapján kerül színre. Az újrafelfedezés a Kolozsvári Magyar Operának köszönhető, amely ezzel az előadással emlékezett a 20. század eleji Magyar Királyi Opera kolozsvári születésű intendánsa, gróf Bánffy Miklós színházi munkásságára. A miskolci előadás rendezője ugyancsak az Operaház korábbi direktora, Szinetár Miklós.

 

A Bartók-est másik darabja, A fából faragott királyfi ezúttal bábjátékként kerül a közönség elé. A Miskolci Csodamalom Bábszínház produkciója a Bartók által előírt táncdramaturgia elvárásaihoz hű, de a bábjáték történetmesélésének hagyományos szabályait követő előadást ígér korosztályi megkötések nélkül.

 

 

ajanlo 33

 

 

Turandot, új operai befejezéssel

 

Giacomo Puccini egyik legszebb és legkedveltebb operája, a Turandot új befejezéssel kerül a közönség elé. Az egzotikus, szerelemmel és költészettel teli mű Puccini halála miatt eredetileg torzóban maradt. A darabot a fennmaradt vázlatok alapján Franco Alfano fejezte be a szerző stílusában, és 1926 óta így ismerte a közönség. A zenedráma azonban új életre kelt! 2001-ben Luciano Berio olasz zeneszerző újra elővette, és Puccini jegyzetei és instrukciói alapján új befejező részt komponált a Turandothoz. Miskolcon is ebben a formában hallhatják a népszerű művet a Brünni Nemzeti Színház – Janaček Opera előadásában.

 

 

ajanlo 44
Turandot

 

 

Fesztiváldíjas angyal

 

A Tüzes angyal című opera fantasztikus vízió ördögökkel, angyalokkal, mágiával, álommal és valósággal. A misztikus történet Prokofjev karakteres zenéjéből bomlik ki, amit a tiszta áttetszőség és a túláradó hangorgia ötvözete tesz izgalmasan egyedülállóvá. Aki erőteljes, sokrétegű, korszerű operai előadásra vágyik, nem mulaszthatja el a Csokonai Színház Debrecen bemutatóját, amely a 2010. évi Armel Operaverseny legjobb produkciójának járó elismerést kapta. Az előadás rendezője a világ számos színházában és operájában foglalkoztatott, több jelentős díjjal elismert Silviu Purcărete. A főszerepben Sébastien Soulest, a kiváló francia tenort hallhatja Miskolcon a közönség.

 

 

ajanlo 66
A tüzes angyal

 

 

Virtuózok a színpadon

 

Tizenéves muzsikus tehetségek adnak randevút a közönségnek a 2015-ös Bartók Plusz Operafesztivált záró gálahangversenyen. A Magyar Televízió komolyzenei tehetségkutató versenyében megismert virtuóz gyerekek megismételhetetlen koncertjének háziasszonya a gálaesten ugyancsak fellépő kiváló szoprán, Miklósa Erika.

 

 

ajanlo 55
Miklósa Erika

 

 

Ezrek operája

 

A Bartók Plusz Operafesztivál „Ezrek operája” programjában idén A trubadúrt, a szebbnél szebb áriák operáját tűzi műsorra. Giuseppe Verdi bonyodalmas meseszövésű, nagy hatású helyzetekben bővelkedő műve erőt és eredetiséget sugároz. Ezt erősíti a Magyar Állami Operaház és a Bartók Plusz Operafesztivál közös produkciója, amelynek rendezője Galgóczy Judit. Ez az előadás a fesztivál hagyományainak megfelelően idén is ingyenes – „Legyen az opera mindenkié!”

 

 

 

A Bartók Plusz Operafesztivál Miskolc 2015 programjáról, az előadókról és az előadásokról bővebben a fesztivál honlapján (www.operafesztival.hu) és Facebook-oldalán (www.facebook.com/miskolcioperafesztival) tájékozódhatnak.

 

 

 

(forrás és fotók: Miskolci Operafesztivál)