ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main hirek

Bartók Plusz Operafesztivál 2015

Bartók Plusz Operafesztivál 2015

Bartók Plusz Operafesztivál, Miskolc, 2015. június 12–21. Ajánló.

 „Legyen az opera mindenkié!”

 

A miskolci Bartók Plusz Operafesztivál 2015. június 12-én nyitja meg kapuit az operarajongók, a zenét és közösségi kultúrát szerető nagyközönség előtt. A tíz napon át tartó programsorozat kiemelkedő jelentőségű előadásai között kortárs opera ősbemutatók, fesztiváldíjas operaprodukció, színháztörténeti jelentőségű Bartók-előadás, opera-bábjáték, Puccini operakülönlegesség, orgonakoncert, valamint a magyar Virtuózok egyedülálló koncertje szerepel. Az „Ezrek operája” programban Giuseppe Verdi A trubadúr című zenedrámáját láthatja a fesztivál közönsége. A zene, a színház és a játék jegyében szerveződő szabadtéri kísérőrendezvények hamisítatlan fesztiváli hangulatot kínálnak a Bartók Plusz Operafesztivál 2015 idején Miskolcra látogatók számára.

 

A fesztivál előadásaira a belépőjegyek árusítása a Miskolci Nemzeti Színház jegypénztárában, az InterTicket országos JEGYPONT hálózatában, valamint a jegy.hu oldalon történik.

 

 

 

ŐSBEMUTATÓTÓL AZ EZREK OPERÁJÁIG

 

A Bartók Plusz Operafesztivál 2015 programjának összeállításában nyomon követhetők a fesztivál irányvonalának alappillérei: a fesztivál által újonnan megrendelt, illetve koprodukcióban készülő kortárs operák bemutatása; a Bartók-művek és a Bartók utáni népszerű operarepertoár; valamint egy-egy nagyszabású, ingyenes operaelőadás, amelynek köszönhetően  minden érdeklődő átélheti és megtapasztalhatja a muzsika varázsát.

 

 

Kortárs ősbemutatók

 

Kortárs bemutató lesz Fekete Gyula Egy anya története című egyfelvonásos operája. A tíz évvel ezelőtt született, színpadra még soha nem került darab Hans Christian Andersen műve alapján született „requiem-dráma”. Az anya-gyermek kapcsolatról szóló megrendítő történetet a zeneszerző dallamos, modern népoperai kompozícióban fogja össze. A Bartók Plusz Operafesztivál és a Budapesti Operettszínház együttműködésében létrejövő produkció rendezője a hazai színházi élet egyik legkiválóbb művésze, a Kossuth- és Jászai-díjas Zsótér Sándor. A főbb szerepekben Dolhai Attila, Frankó Tünde, Szentmártoni Normann, Nádasi Veronika és Lukács Anita lép fel.

 

 

ajanlo 22
Andersen (Nika Golts illusztrációja)

 

A „gyilkos” technikai vívmányokat állítja a középpontba a Bartók Plusz másik ősbemutatója. Szerzője, Girolamo Deraco (a Bartók Plusz operaíró versenyének helyezettje 2012-ben) Francis Poulenc Az emberi hang című zenedrámájának ötlete alapján írta meg a Facebooking című művét. Egy párkapcsolat tragédiához vezető „zárófejezete”, a szakítás Poulenc operájában egy telefonbeszélgetésben, Deracónál a táblagépen (tablet) olvasható Facebook-chaten követhető nyomon. Az egy-egy női főszereplőre koncentráló egyfelvonásos operákat egy estén láthatja a közönség a Bartók Plusz Operafesztivál és az URTIcanti Kortárs Zenei Fesztivál (Bari, Olaszország) közös projektjeként.

 

 

ajanlo 11
Az előadás plakátja

 

 

Bartók-est, színháztörténeti pillanat

 

A Bartók Plusz 2015-ben a világhírű zeneszerző, Bartók Béla két színpadi művét állítja színre. Különleges, színháztörténeti jelentőségű előadás A kékszakállú herceg vára, amely a darab 1918-as ősbemutatójának rekonstruált színpadképe alapján kerül színre. Az újrafelfedezés a Kolozsvári Magyar Operának köszönhető, amely ezzel az előadással emlékezett a 20. század eleji Magyar Királyi Opera kolozsvári születésű intendánsa, gróf Bánffy Miklós színházi munkásságára. A miskolci előadás rendezője ugyancsak az Operaház korábbi direktora, Szinetár Miklós.

 

A Bartók-est másik darabja, A fából faragott királyfi ezúttal bábjátékként kerül a közönség elé. A Miskolci Csodamalom Bábszínház produkciója a Bartók által előírt táncdramaturgia elvárásaihoz hű, de a bábjáték történetmesélésének hagyományos szabályait követő előadást ígér korosztályi megkötések nélkül.

 

 

ajanlo 33

 

 

Turandot, új operai befejezéssel

 

Giacomo Puccini egyik legszebb és legkedveltebb operája, a Turandot új befejezéssel kerül a közönség elé. Az egzotikus, szerelemmel és költészettel teli mű Puccini halála miatt eredetileg torzóban maradt. A darabot a fennmaradt vázlatok alapján Franco Alfano fejezte be a szerző stílusában, és 1926 óta így ismerte a közönség. A zenedráma azonban új életre kelt! 2001-ben Luciano Berio olasz zeneszerző újra elővette, és Puccini jegyzetei és instrukciói alapján új befejező részt komponált a Turandothoz. Miskolcon is ebben a formában hallhatják a népszerű művet a Brünni Nemzeti Színház – Janaček Opera előadásában.

 

 

ajanlo 44
Turandot

 

 

Fesztiváldíjas angyal

 

A Tüzes angyal című opera fantasztikus vízió ördögökkel, angyalokkal, mágiával, álommal és valósággal. A misztikus történet Prokofjev karakteres zenéjéből bomlik ki, amit a tiszta áttetszőség és a túláradó hangorgia ötvözete tesz izgalmasan egyedülállóvá. Aki erőteljes, sokrétegű, korszerű operai előadásra vágyik, nem mulaszthatja el a Csokonai Színház Debrecen bemutatóját, amely a 2010. évi Armel Operaverseny legjobb produkciójának járó elismerést kapta. Az előadás rendezője a világ számos színházában és operájában foglalkoztatott, több jelentős díjjal elismert Silviu Purcărete. A főszerepben Sébastien Soulest, a kiváló francia tenort hallhatja Miskolcon a közönség.

 

 

ajanlo 66
A tüzes angyal

 

 

Virtuózok a színpadon

 

Tizenéves muzsikus tehetségek adnak randevút a közönségnek a 2015-ös Bartók Plusz Operafesztivált záró gálahangversenyen. A Magyar Televízió komolyzenei tehetségkutató versenyében megismert virtuóz gyerekek megismételhetetlen koncertjének háziasszonya a gálaesten ugyancsak fellépő kiváló szoprán, Miklósa Erika.

 

 

ajanlo 55
Miklósa Erika

 

 

Ezrek operája

 

A Bartók Plusz Operafesztivál „Ezrek operája” programjában idén A trubadúrt, a szebbnél szebb áriák operáját tűzi műsorra. Giuseppe Verdi bonyodalmas meseszövésű, nagy hatású helyzetekben bővelkedő műve erőt és eredetiséget sugároz. Ezt erősíti a Magyar Állami Operaház és a Bartók Plusz Operafesztivál közös produkciója, amelynek rendezője Galgóczy Judit. Ez az előadás a fesztivál hagyományainak megfelelően idén is ingyenes – „Legyen az opera mindenkié!”

 

 

 

A Bartók Plusz Operafesztivál Miskolc 2015 programjáról, az előadókról és az előadásokról bővebben a fesztivál honlapján (www.operafesztival.hu) és Facebook-oldalán (www.facebook.com/miskolcioperafesztival) tájékozódhatnak.

 

 

 

(forrás és fotók: Miskolci Operafesztivál)