head main hirek

Faust-fesztivál az Operában

Faust-fesztivál az Operában

Az idei Májusünnep Faust225 Fesztiválja május 17-én kezdődik.

Faust225 Fesztivál címmel rendezik meg az Opera idei Májusünnep eseménysorozatát. A tizenöt előadásos fesztivál, amely Goethe Faustjának első, töredékes formájú megjelenésének 225. évfordulója alkalmából jött létre, a szezon legkoncentráltabb élményét kívánja nyújtani öt nagyszerű, fausti tematikájú opera és egy különleges operatórium felvonultatásával, a Magyar Állami Operaház vezető művészeivel és kiváló vendégelőadókkal.

 

Az eseménysorozat nyitóelőadására, Gounod Faustjának premierjére május 17-én kerül sor. Az operát Michał Znaniecki viszi színre. A lengyel színházrendező 24 évesen debütált a milánói Scalában. 1992 óta közel 200 produkciót hozott létre szerte a világban. Elsősorban zenés rendezőként tartják számon, de a kőszínházi zenés és prózai munkák mellett sok független, új terekkel és távlatokkal kísérletező színházi projektet szervez. Znaniecki nem először találkozik a Faust-történettel: korábban rendezte többek közt Marlowe Doktor Faustusát és modern parafrázisokat is. Gounod operáját most rendezi először. „Mindig valami miatt választok egy operát. Gounod Faustjában ez a „valami” a Keringő, amit nagyon szeretek, és amit igyekszem a megszokottól kicsit eltérően megrendezni. Ez a keringő nem csupán holmi kedves, könnyed tánc. Arról énekelnek benne, hogy az életet élvezni kell, amíg lehet – amíg meg nem halunk. A szép zene csak a felszín; alatta azonban valami nagyon erős dolog rejlik” – nyilatkozta az alkotó a premier műsorfüzetéhez adott interjúban. Színrevitelével kapcsolatban kiemelte: olyan dolgokat keres a zenében és a librettóban, ami a mai közönséghez szól. „Margit például nagyon mai, modern nő; egy természetes, ösztönös lény, aki a saját értékrendszere szerint tud csak élni. Nem azért utasítja el eleinte Faust közeledését, mert annyira szűzies és ártatlan, vagy mert nem vonzódik Fausthoz – nagyon is vonzódik hozzá. Zavarja a társadalmi osztálykülönbség, ami közte és a gazdag Faust között feszül… Manapság sokkal kevésbé érzékelhetők a társadalmi rétegek közötti differenciák, én viszont szerettem volna érzékeltetni ezt a kontrasztot, ezért csináltam Margitból takarítónőt” – tette hozzá. „Valaki azt mondta nekem: »El akarok jönni megnézni a rendezésed, mert látni akarom, milyen poklot rendezel.« Azt válaszoltam: »A pokol bennünk van, úgyhogy nem kell eljönnöd.« Ebben az előadásban erről szeretnék beszélni: hogy már a pokolban vagyunk; és könnyen rájöhetünk erre, ha felfedezzük a kis közönséges Mefisztókat a mindennapi életben” – mondta Znaniecki.

 

 

Michal Znaniecki - a Faust rendezője és Ókovács Szilveszter főigazgató
Michał Znaniecki rendező és Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója

 

A Gounod-operát öt alkalommal láthatja a budapesti Operaház közönsége. A három főszerepben az ősszel Edita Gruberova oldalán az Erkel Színházban sikert aratott Dario Schmunck, a New York-i Metropolitanből hazatérő Bretz Gábor és Rost Andrea lép színpadra.

 

A Faust bemutatóját Maurizio Benini dirigálja. Az olasz karmester francia és olasz repertoárra specializálódott. Rendszeres vendége a világ legnagyobb operaházainak, többek közt a milánói Scalának, a New York-i Metropolitannek, a párizsi Operának, a bécsi Staatsopernek, a barcelonai Liceunak, a madridi Teatro Realnak, a nápolyi Teatro San Carlónak. Először vezényel a Magyar Állami Operaházban, és éppen egy olyan operát, amelyet kilenc sorozatban dirigált már többek közt Párizsban, New Yorkban, San Franciscóban – és legutóbb 2014-ben a londoni Covent Gardenben. A darabról így vall a budapesti bemutató előtt: „Van benne két olyan ária, amely nagyon híres és népszerű, amit mindenki ismer, dúdol – nyilván ez is hozzájárult a tartós sikerhez. A fő ok azonban az, hogy Gounod színházi zenei nyelvet használ. Nagyon hirtelen vált tempót, színt, melódiát, hangulatot. Miért teszi ezt? Hogy még inkább hangsúlyozza, aláhúzza a történetet. Hogy minden érzés, szó, szín, amit az énekesek énekelnek, rögtön megjelenjen a zenében, hogy azonnal hangulatot teremtsen a librettónak és a történetnek. Ebben rejlik Gounod zsenialitása.”

 

Sok operaszerzőt „kísértett meg” az ördög az elmúlt 250 évben, de talán mind közül a leghíresebb operai adaptáció Gounod francia nagyoperája, mely Goethe Faustjának első részét vette alapul. Romantikával, horrorisztikus elemekkel és gótikus motívumokkal fűszerezett parfümös, füstös dráma; történet románcról, kísértésről, a vallás és a sátáni erők örök harcáról. A több mint kéthetes, nemzetközi hírű magyar és külföldi művészek közreműködésével megvalósuló sorozat másik premier-előadása Ferruccio Benvenuto Busoni Doktor Faust című előadása. A művet még sosem adták elő Magyarországon, Szabó Máté rendezi, dirigense Vajda Gergely. Az előadás Szegedi Csabával a címszerepben május 22-én és 24-én látható, Mefisto szerepében László Boldizsár lép színpadra. A darab két prológban, egy intermezzóban és három jelenetben meséli el a világirodalom leghíresebb tudósának tragikus történetét. Húsvét hajnalán épp a Hiszekegyet éneklik a népek, amikor Faust, a saját vérével aláírja a szerződést Mephistophelesszel. Elcsábítja a kis Gretchent, majd a pármai hercegnét. Bibliai alakokat varázsol elő, felelős lesz egy katona haláláért, sorsára hagyja a hercegnét közös gyermekükkel, s a tűzből a trójai Heléna alakja lép ki. Faust becsukja a varázslatok könyvét…

 

 

Faust225 Fesztivál

 

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának, az Opera együttesének ritkaság-hangversenye zárja a nagyszabású fesztivált. Június 1-én Robert Schumann Jelenetek Goethe Faustjából című grandiózus oratorikus műve csendül fel Michael Schønwandt vezényletével, olyan szólistákkal, mint – többek közt – Jochen Kupfer, Letizia Sherrer és Kovács István, valamint a Nemzeti Énekkar és a Magyar Állami Operaház Gyermekkara közreműködésével.

 

A Faust225 Fesztiválon az Opera további, Faust-tematikájú repertoár-előadásai is színre kerülnek két-két alkalommal. Kovalik Balázs elsöprő sikerű Mefistofele-rendezését Carlo Montanaro vezényli május 28-án és 30-án. Május 27-én és 29-én Halász Péter vezényletével játsszák Zsótér Sándor idén bemutatott rendezésében A bűvös vadászt. Azt megelőzően, 16-án és 20-án ugyancsak egy idei alkotás, az Anger Ferenc által színre vitt Sztravinszkij-darab, A kéjenc útja lesz műsoron Héja Domonkos zenei irányításával és két külföldi vendégművész: Tuomas Pursio és Eleanor Lyons közreműködésével.

 

 

 

(forrás: Magyar Állami Operaház)