head main hirek

A Varázsfuvola kapta a közönségdíjat

A Varázsfuvola kapta a közönségdíjat

A Sziget Fesztiválon adták át az Armel Operafesztivál közönség-díját.

Az idei Armel Operafesztiválra június 29. és július 3. között került sor. Az utolsó előadást követően adták át a zsűri díját, a közönség pedig az Arte Concert honlapján további öt héten át szavazhatott a kedvenc idei Armel opera-bemutatójára. A legjobb énekesnek játó díjat június 3-án a Varázsfuvolában Az éj királynőjét alakító francia koloratúrszoprán, Marlene Assayag kapta, a legjobb produkció pedig Annelies van Parys új operája, az antwerpeni Muziektheater Transparant által előadott Private view lett. A zsűri különdíjat is kiosztott: a Calais ostroma és a Private View zenei kíséretéért a Pannon Filharmonikusokat részesítették elismerésben.

 

 

sziget 1

 

 

Az Arte közönségdíjat augusztus 16-án, a Sziget Fesztivál zárónapján, a Classical és Jazz színpadon adták át a Szegedi Nemzeti Színház Mozart: Varázsfuvola-produkciójának, mely kimagaslóan a legtöbb szavazatot gyűjtötte. A díjat a rendező, Alföldi Róbert és a darab karmestere, Gyüdi Sándor vette át Vajda Gergelytől, az Armel művészeti vezetőjétől. (A produkcióról szóló kritikánkat itt olvashatja: „Opera-paródia?”.)

 

Az Armel Operafesztivál idén először vett részt a Szigeten: öt estén keresztül várta a Sziget Fesztivál opera iránt is érdeklődő közönségét. Az est első részében népszerű áriák előadására került sor, majd intraktív programok következtek. Vajda Gergely karmester előbb különböző improvizációs zenei játékokra hívta színpadra a nézőket, akik ezt követően egy-egy operarészletet is elvezényelhettek.

 

 

sziget 2Vajda Gergely karmester

 

 

Utolsó este, az Arte közönségdíj átadását követően első alkalommal hallhattuk az Armel Operafesztivál új imidzs-dalát, a fiatal énekesnő, Hien szerzeményét. A kétperces dal Miksch Adrienn, Ódor Botond és az Armel Szimfonikusok tolmácsolásában hangzott el. A dalhoz kapcsolódó klip februárban várható és a 2016-os Armel fesztivál-programot bemutató sajtótájékoztatón lesz majd hallható.

 

 

sziget 3
Hien és Miksch Adrienn 

fotó: Kállai-Tóth Anett