head main hirek

Újra itthon a Poppea megkoronázása

Újra itthon a Poppea megkoronázása

Monteverdi operája a Müpában. Ajánló.

Ókori hírességek – Néró császár és szeretője, Poppea, a megcsalt Octavia császárné és a kegyvesztett Seneca – a szereplői annak a sikamlós és erkölcstelen történetnek, amelyben a rosszak győzedelmeskednek, a jók pedig bűnhődnek. Monteverdi a maga korában forradalminak számító művét, a Poppea megkoronázását mutatják be november 26-án, 27-én és 29-én a Müpában.

Újabb jelentős állomásához érkezett a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és Orfeo Zenekar barokk operákat bemutató sorozata. Monteverdi utolsó színpadi műve, a Poppea megkoronázása abban különleges, hogy a keletkezése idején, 1642-ben már hetvenöt éves szerző merészen újítva nem mitológiai történetet, hanem - elsőként az operatörténetben - történelmi eseményt vitt színre: az őrültnek tartott Néró római császár Poppea iránt érzett szerelmét dolgozza fel Tacitus és Suetonius történelmi írásai alapján.

Monteverdi Vashegyi Gyorgy Wagner Csapo Jozsef
Vashegyi György

(fotó: Wagner Csapó József)

Claudio Monteverdit a késő 16. és a kora 17. század legjelentősebb zenészeként, zeneszerzőjeként tartja számon a zenetudomány. A barokk opera sajátos stílusjegyeit kialakító komponista megszilárdította, tökéletesítette a késő reneszánsz mesterek eredményeit, de közben új utakat, lehetőségeket teremtett a barokk zene számára. Utolsó operája, a Poppea megkoronázása egyértelműen a velencei opera legragyogóbb teljesítménye, Nicolas Harnoncourt szerint az egész operairodalom egyik legjelentősebb alkotása, Mozart és Verdi mesterműveihez hasonlítható.

Vashegyi György és együttese kifejezetten a Fesztivál Színház adottságaihoz választotta ki a Poppeát, hiszen előadásához kimondottan előnyös a speciálisan kicsi zenekari árok és a nagy színpad.  A darab nagyjából húsz éve nem hangzott el Budapesten, holott ez a zeneszerző és az egész korszak egyik csúcsműve. Mivel az eredeti előadás zenei anyaga nem maradt fenn – csupán egy-egy, a bemutatót követő évtizedből származó nápolyi és velencei forrás és a nyomtatott librettó –, a karmester kutatásain és döntésein múlik az interpretáció, ezért a felvételek és színrevitelek komoly eltéréseket mutatnak. Bár mostanáig sokszor a nápolyi forrást tekintették másodlagosnak, Vashegyi úgy véli, a nyomtatott librettóhoz mégis ez áll közelebb, teljesebb és tisztázottabb, mint a velencei. Az Orfeo Zenekar produkciója tehát ezen alapszik, így biztos lesznek az előadásnak olyan részletei, amelyek korábban még nem hangzottak el itthon.

 

Monteverdi Vizin Viktoria
Vizin Viktória

A korhű hangszeres előadás és a rendezés egysége maradandó élményt ígér - nemcsak a zenés színház kedvelőinek. Monteverdi a korban szélsőségesen avantgárd zenéje ma is rendkívül kifejező, a változatos, érzéki dallamosság és az izgalmas harmóniavilág mind-mind az érzelmek hangsúlyozását szolgálja. A háromszázhetvenhárom esztendős alkotás a remekművek jellegzetességeként minden kor, így napjaink hallgatóját is megszólítja.

A szerepeket olyan nagyszerű énekesek alakítják, akik ismert és elismert művészei a nemzetközi barokk zenei szcénának, többek között Baráth Emőke, Vizin Viktória, Jeffrey Thompson, Hagar Sharvit és Matthew Shaw.

Monteverdi Barath Emoke
Baráth Emőke

Monteverdi Poppea megkoronázása című operáját Geréb Zsófia rendezésében mutatják be.

*

 

2015. november 26., 27. és 29. 19:00-22:00

 

Müpa, Fesztivál Színház

 

Monteverdi:

 

POPPEA MEGKORONÁZÁSA

 

 

Díszlet-, jelmez-, vetítéstervező: Pázmány Virág

Koreográfus: Soós Attila

Rendezőasszisztens: Szélinger Anna

Rendező: Geréb Zsófia

 Vezényel: Vashegyi György, karmester, művészeti vezető

 

 

Szereplők:

 

Fortuna / Poppea- Baráth Emőke

Néró- Vizin Viktória

Virtus / Ottavia - Hagar Sharvit

Otto - Matthew Shaw

Arnalta - Jeffrey Thompson

Seneca - Sebestyén Miklós

Drusilla - Tatai Nóra

Ámor - Pintér Ágnes

Pallasz / Damigella - Zemlényi Eszter

Valletto - Molnár Anna

Első katona - Mészáros Péter

Második katona / Libertius - Kálmán László

Mercurio - Blazsó Domonkos

Liktor - Borka Ákos

Szerelmesek kara - Pintér Ágnes, Tatai Nóra, Zemlényi Eszter, Molnár Anna

Seneca családtagjai - Mészáros Péter, Korbász Viktor, Borka Ákos

Konzulok, tribunusok - Kálmán László, Korbász Viktor, Mészáros Péter,

Blazsó Domonkos, Borka Ákos

Közreműködik: Orfeo Zenekar

 

(lead-kép: Claudio Monteverdi)

(forrás: Müpa)