head main hirek

Az idei győztesek

Az idei győztesek

Armel Opera Festival – a győztesek.

Az Armel Opera Festival közel tíz évvel ezelőtti alapításakor merész feladatra vállalkozott, célja egy olyan operaritkaságokat és legfőképp kortárs műveket bemutató nemzetközi operaesemény létrehozása volt, amelyben ötvözni tud egy – szintén nemzetközi – tehetségkutató versenyt operaénekesek számára és egy évente öt produkciót bemutató fesztivált.

Az énekesek tavalyi versengését és kiválasztását követően a fesztivál idén is öt produkcióval (összesen nyolc operával) várta a kalandvágyó opera- és színházrajongókat június 27. és július 2. között a Thália Színházban és a Nemzeti Színházban.

A fesztivál tradíciója szerint nemzetközi zsűri figyelte és értékelte a versenyszerepekben fellépő operaénekesek énekesi-színészi teljesítményét, ők (José Correira, az ARTE Concert programigazgatója, Annilese Mikskimmon, a Dán Nemzeti Opera igazgatója és művészeti vezetője, Kjell Englund, a svéd Norrlands Operan művészeti vezetője és ügyvezető igazgatója, Guy Coolen, a Music Theatre Transparant [Belgium] főigazgatója és művészeti vezetője) feleltek ugyanis a Legjobb Produkció kiválasztásán túl a Legjobb Előadónak járó díj odaítéléséért is.

A döntés ismét nehéz feladatot rótt a zsűrire, hiszen szerepeket-alakításokat nehéz összemérni, ahogy a legkülönfélébb kortárs különlegességeket is.

Az Opéra d’Avignon Eötvös Péter új egyfelvonásosával, A Senza sanguével, valamint Bartók Kékszakállújával indította a fesztivált. Ezt az Armel régi, visszatérő partnerének, a Theatre Biel Solothurn sodró dallamú operitája, Ástor Piazzolla María de Buenos Aires-e követte. A Teatro Verdi di Pisa Edgar Allan Poe novellákból átírt szürreális egyfelvonásosait (A furcsa véletlenek angyala, Az árulkodó szív) maga a szerző, Bruno Coli vezényelte. A Szerb Nemzeti Opera társulata három, korunk elvárásaihoz igazodó, és XXI. századi emberi kapcsolataink legszembetűnőbb problémáit feszegető ‘instant operával’ érkezett (Gian Carlo Menotti: A telefon, Samuel Barber: Lapjárás, Paul Hindemith: Oda és vissza). A Fesztivált a Zeneakadémia produkciója, az Elégia ifjú szeremesekért (Hans Werner Henze) Magyarországi premierje zárta.

Az eredmények kihirdetésére és a Legjobb Produkció és Legjobb Énekes díjak július 3-án délelőtt került sor, a Thália Stúdiójában.


Legjobb Produkció
– Armel Opera Festival 2016:

Eötvös Péter: Senza sangue – Rendező: Alföldi Róbert

Az avignoni Grand Opera produkciója

Alföldi Róbert rendező az Armel Opera Festival történetében kiemelkedő művészi teljesítményéért eddig háromszor kapta meg a Legjobb Előadás díját, és háromszor a Közönség-díjat. Az idei elismerés azért is különleges és fontos a rendező számára, mert Eötvös Péter zeneszerzővel dolgozhatott. A nemzetközi zsűri elnöke hangsúlyozta, hogy a Senza sangue csodálatos zeneiségének és letisztult rendezésének összangja egyértelművé tette számukra a produkció díjazását.

A Legjobb Előadás – a Senza sangue – meghívást kapott Londonba, a Hackney Empire Színházba, 2017. októberében.

 

armel dijak 2016 3
Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója, Eötvös Péter zeneszerző,
Alföldi Róbert rendező és Romain Bockler versenyszereplőLegjobb Énekes - Armel Opera Festival 2016:

Adriana Bignagni Lesca

Bruno Coli: The Angel of the Odd

A pisai Verdi Színház porodukciója

A zsűri a gaboni származású, Franciaországban élő énekesnő érzelmekben és árnyalatokban gazdag technikai tudását és kimagasló színészi képességeit emelte ki.

A Legjobb Énekes díja 6000 Euró.

 

armel dijak 2016 2
Adriana Bignagni LescaKülöndíj

Az Armel Opera Festival zsűrije idén Különdíjjal jutalmazta a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatóinak előadását, az Elégia ifjú szerelmesekért című produkciót, Almási-Tóth András rendezésében, Vajda Gergely vezényletével. Indokolásukban a kimagasló zenei teljesítményt, a szereplők expresszív kifejezés módját, valamint azt emelték ki, hogy a Zeneakadémia vállalkozott először Magyarországon a szerző, Hans Werner Henze művének bemutatására.

 

armel dijak 2016 1
Vajda Gergely karmester és Kim Boram versenyszereplőA közönségkedvenc produkcióra az operák élő közvetítését és további fél éven át való elérhetőségét biztosító Arte Concert oldalán szavazhatnak a nézők augusztus 10-ig.

A szavazás eredményét a Sziget Fesztivál zárónapján, augusztus 16-án jelentik be, és ekkor adják majd át az Arte Közönségdíjat.

 

(forrás: Armel Operafesztivál)