ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main hirek

Operavizsga Fesztivál

Operavizsga Fesztivál

A jövő operasztárjai a Zeneakadémia színpadán.

Ötödik éve rendezik meg az Operavizsga Fesztivált a Zeneakadémia Solti Termében, és ismét várakozás és figyelem övezi a külföldi egyetemek operavizsga produkcióit is. Január 16-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói mellett a Shanghai Konzervatórium, a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Holland Nemzeti Operaakadémia növendékei mutathatják meg, mit tudnak az opera műfajáról és a színpadi játékról.

„A mai operajátszás komplex tudással rendelkező fiatalokat vár. Már nem csak a hang, a vokális tudás számít, hanem a prózai színészekkel egyenrangú, intenzív színpadi jelenlét, kifinomult mozgáskultúra, az énekelt és beszélt hangok váltakozása” – íme, Meláth Andrea operaénekesnek, a január 16-án kezdődő Operavizsga fesztivál egyik elindítójának, a Zeneakadémia Ének Tanszéke vezetőjének néhány gondolata a hamarosan kezdődő 5. Operavizsga Fesztivál alkalmából.

Immár hagyományosnak tekinthető a januári operavizsga időpontjához igazított Zeneakadémia Operavizsga Fesztivál megszervezése, évről-évre más és más társintézményekkel együttműködésben. Idén már nem csak Európából, hanem távolabbi földrészekről is érkeznek vendégelőadók és mutatják be előadásaikat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A seregszemle előadásai zenei különlegességek a teljes operairodalom évszázadaiból.

operavizsga Felvegi Andrea
fotó: Felvégi Andrea


A 2018-as fesztivál a Sanghaji Konzervatórium kortárs előadásával, Xu Jianqiang Tang Xianzu című kínai operával veszi kezdetét. Ezután a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia produkcióját láthatják, Gian Carlo Menotti A médium című művét. A hazai zeneakadémista növendékek egy opera-patchworkkel készülnek, amely Armida történetét helyezi a középpontba, kortárs zenei reflexiókkal egybekötve. Az Operavizsga Fesztivált a Holland Nemzeti Operaakadémia zárja, Britten Lukrécia meggyalázása című alkotásával.

„Ma egy fiatal énekes számára elengedhetetlen a nemzetköziségben történő gondolkodás, a kapcsolatrendszer bővítése, ezért is rejt fantasztikus lehetőséget ez a fesztivál: a fellépő diákok betekintést nyerhetnek különböző kultúrákból érkező fiatal kollégáik munkájába, így jelen tudásukat sokkal reálisabban láthatják, összehasonlítva más nemzetek produkcióival. A rendezvény motivációs hatása felmérhetetlen” – fogalmazta meg Meláth Andrea, aki úgy vélekedett, hogy a „produkciók sokszínűsége, kísérletező kedve, a fiatal énekesek színpadi energiája mind azt bizonyítja, hogy az opera műfaja nagyon is él”, a Fesztivál pedig a maga nemében páratlan, a világon egyedülálló kezdeményezés.

Az Operavizsga Fesztivál 2018-as programjairól további részletek ITT olvashatók.

 

(forrás: Zeneakadémia)