ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main hirek

Armel Opera Festival 2018

Armel Opera Festival 2018

Sajtótájékoztatón ismertették az Armel Opera Festival idei programját.

Idén, július 1-től 5-ig két ország fővárosában, Budapesten a MÜPA-ban és Bécsben a MuTh-ban rendezik meg a 11. Armel Opera Festivalt.

A fesztiválról az előadások alkotói és meghívott vendégei – Eötvös Péter zeneszerző, karmester, Vajda Gergely zeneszerző, karmester, Gavin Bryars angol zeneszerző, Káel Csaba, a MÜPA vezérigazgatója, Kristóf Réka Armel Opera Festival-Díjas operaénekes és S. Hegyi Lucia divattervező – részvételével programismertető sajtótájékoztatót tartott Havas Ágnes, az Armel Opera Festival igazgatója.

Az idei Armel fesztiválon a Müpában Svédország, Szerbia, Franciaország-Belgium társulatainak különleges produkcióit, magyarországi bemutatóit láthatja a közönség, Bécsben a MuTh Színházban pedig két magyarországi produkció mutatnak be.

A nyitó elődás július 1-én, Gluck Orfeo & Euridice című operája, a NorrlandsOperan produkciója, amelyben az alkotók különleges színpadi látványt ígérnek. Modern rendezésében Åsa Kalmér rendhagyó módon ábrázolja Orfeo és Euridice párkapcsolatának mitológiájában a szerelem elvárásait és lehetőségeit. Az észak-svédországi társulat produkciójában Jeanne Gérard francia szoprán az Armel Opera Festival versenyszereplőjeként Ámort alakítja. 

armel orfeu euridice foto Micke Sandstrom 

Orfeo & Euridice (fotó: Micke Sandström)


A második napon, július 2-án a Müpában kerül sor a Szerb Nemzeti Színház (Újvidék) magyarországi bemutatójára, egy vérbeli vígoperára, amelyben a színház társulata, énekkara, balett tagozata és zenekara vesz részt. A megaprodukció 200 főt mozgató előadása a szerb operakomédiák aranykorát idézi, a darab címe: Adok-Papok.

Stevan Sremac, a páratlan humoráról ismert zentai író 120 évvel ezelőtt vetette papírra a két életvidám falusi pap viszályának történetét. Később a regényéből készült az első, és máig az egyik legnépszerűbb, hatvan évvel ezelőtti színes jugoszláv film, majd tévéfilmes és számos színházi adaptáció is. Most első alkalommal ölt operai formát Cira és Spira története Dejan Despic zeneszerző alkotásaként. A versenyszereplő Antonel Boldan román- francia tenor, akit a Kocsis szerepében láthatjuk. 

armel Adok Papok Foto Srdjan Doroski

Adok-Papok (fotó: Srdjan Doroski)


Július 3-án
Bécsben, a MuTh Színházban folytatódik a fesztivál a Kolibri Színház produkciójával. A bécsi közönség Vajda Gergely Az óriáscsecsemő című báboperájának bemutatóját nézheti meg, amelynek rendezője Novák János. A szövegkönyvet Déry Tibor azonos című színpadi műve nyomán Vajda Gergely és Horváth Péter írta. A darab atmoszférája a Vitéz László-féle vásári bábkomédiák világát idézi. A muzsika – akár az eredeti prózamű – bátor és direkt, hol drámai, hol ironikus: sírhatunk és közben nevethetünk. Ízig-vérig mai opera, az „itt”-ről és a „most”-ról szóló alkotás. A versenyszereplő Agathe De Courcy francia mezzoszoprán, akit az Anya, a Szűz és Stefánia szerepében láthatja a közönség. 

armel oriacsecsemo kreativ


Július 4-én
ugyancsak Bécsben, a MuTh Színházban mutatják be Eötvös Péter  Lady Sarashina című operáját Almási-Tóth András rendezésében.

A librettót a szerző alkotótársa, Mezei Mari készítette Ivan Morris angol fordítása alapján. A darabban a színház és a zene sajátos keveréke talált utat, és Eötvös Péter a mai napig ezt a művét érzi legközelebb saját zenei karakteréhez. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem produkciójában a versenyszereplő Fülep Máté magyar bariton, aki mellett Meláth Andreát, Imai Ayanet és Yoshida Makikót láthatja a fesztivál közönsége.

(Az opera magyarországi ősbemutatója a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében, a Zeneakadémiával közös programként valósult meg 2014-ben.) 

armel Lady Sarashina foto Hrotko Balint CAFe Budapest

Lady Sarashina (fotó: Hrotkó Bálint / CAFe Budapest)


Az Armel Opera Festival záróprogramjára július 5-én a Müpában kerül sor. A Calamity/Billy című, két zeneszerző művét magába foglaló előadás francia-belga koprodukcióban készült. Calamity Jane és Billy, a kölyök két „mélységesen emberi bandita”, két törvényen kívüli, vadnyugati hős. Az egyedülálló francia zenés-színházi koprodukció kettejük legendáját felidézve repít el bennünket abba a régvolt Amerikába, melynek hősei elbuktak ugyan, mégis téren és időn túl tovább élnek. A versenyszerepet, Jane-t (Billy, a kölyök) Sarah Defrise belga szoprán alakítja. Gavin Bryars zeneszerző legújabb művéről, a Billy a kölyök című operáról személyesen beszélt az Armel Opera Festival sajtótájékoztatóján. Az angol zeneszerző olyan hírességekkel dolgozott együtt, mint Robert Wilson, John Cage, John White, Tom Waits. Bryarsnek improvizációs jazz-zenészként (nagybőgősként) indult zenei pályája, mára a kortárs komolyzene elismert és neves művészeként jegyzik. 

armel Calamity Billy foto Bruno Amsellern Divergence

Calamity / Billy (fotó: Bruno Amsellern Divergence)

 

ARMEL OPERABUSSZAL A BÉCSI ELŐADÁSOKRA

A két bécsi előadásra (július 3-4-én), ingyenes Armel Operabuszt indít a fesztivál a belépőjeggyel rendelkezők számára Budapestről a Hősök teréről.

 

DIÁKOK A FESZTIVÁL ELŐADÁSAIN

A diákok számukra a szabad helyek függvényében regisztrációs lehetőséget biztosítunk majd a programok előtti napokban.

További információk: www.armelfestival.org

armel Gavin Bryars Eotvos Peter Armel sajttaj foto Kallai TothAnett

Gavin Bryars és Eötvös Péter zeneszerzők a sajtótájékoztatón
(fotó: Kállai-TóthAnett)

TOVÁBBI HÍREK

Armel Opera Festival-Díjas operaénekes a Carnegie Hallban

A múlt évi Virtuózok Tehetségkutató Verseny győztese Kristóf Réka operaénekes, aki Armel Oera Festival-Díjat kapott kiemelkedő művészi teljesítményéért. A DÍJ: Önálló koncert New Yorkban, a Carnegie Hallban, 2018.  május 16-án. Az énekesnőt Aeneas Humm svájci bariton és a nemzetközi elismertségnek örvendő magyar zongoraművész, Bogányi Gergely kíséri.

További információ ITT 

 

„A TE DALLAMOD & A MI LOGÓNK”

Az Armel Opera Festival korábban zeneszerzői pályázatot írt ki a Fesztivál animált logójának megzenésítésére. A nyertes: Zságer Balázs, a Különdíjat pedig Sulyok Benedek kapta. A nyertes pályázat díja 1.000 Euró, a különdíj pedig felkérést jelent az Armel Opera Festival 2018/19-es évadában spot-zene írására.