ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main hirek

Otthonra – tömegek és látványvilág

Otthonra – tömegek és látványvilág

Folytatódik az Operaház közvetítéssorozata.

A Magyar Állami Operaház talán leglátványosabb, legtöbb szólistát, kartáncost és statisztát megmozgató balettprodukciója, a Don Quijote, valamint az elmúlt években komoly nemzetközi sikereket elért opera-előadása, a Sába királynője kerül hagyományos közvetítéssorozatunk középpontjába a hétvégén. Előbbit az Opera YouTube-csatornáján, utóbbit az M5 kulturális csatornán tekintheti meg a közönség.

Április 18-án, szombaton 19 órától a Magyar Nemzeti Balett 2016-ban bemutatott produkcióját, a Don Quijote című egészestés balett-előadást tekinthetik meg az érdeklődők az Opera YouTube-csatornáján. A Ludwig Minkus zenéjére készült koreográfiát Marius Petipa és Alekszandr Gorszkij nyomán a világ egyik legkiválóbb balett-tanára, Michael Messerer állította színpadra. A mester nem először dolgozott együtt a budapesti társulattal, munkája során kiemelte az MNB kiváló szólótáncosait. A tucatnál is több szólóbalerinával és nyolc férfi szólistával együtt a produkcióban hetvenhat táncművész és huszonnyolc statiszta szerepel. Rózsa István díszlettervező és Rományi Nóra jelmeztervező lélegzetelállító látványvilágával együtt a budapesti előadás igazán méltó feldolgozása lett a jólismert történetnek. A 2016-os operaházi felvételen a főbb szerepeket Apáti BenceKovtun MaksymMelnik TatianaLeblanc GergelyRadziush Mikalai és Carulla Leon Jessica táncolják. Az Opera Zenekart Kollár Imre vezényli.

oh otthon don quijote

Don Quijote


Másnap az operáé lesz a főszerep, még hozzá egy nem kevésbé látványos és nem kevesebb szereplőt megmozgató produkcióé. 21 órától az M5 kulturális csatornán Goldmark Károly Sába királynője című operájának 2015-ös felvételét közvetítik. A korában nagysikerű, manapság azonban méltatlanul ritkán színre kerülő egzotikus antik mesét a szerző születésének 185., halálának 100. évfordulója, valamint a mű bemutatásának 140 éves jubileuma alkalmából újította fel az Opera. A különös, bibliai tárgyú, túlfűtött szerelmi háromszögtörténetet bemutató darabot Káel Csaba rendezte. A produkció minőségét jelzi a nemzetközi siker: a Sába 2018-ban New York, 2019-ben pedig Tel-Aviv közönségét nyűgözte le. „Ez volt a legélvezetesebb operaelőadás, amit egész évben láttam” – írta az amerikai újságíró, Christopher Corwin. A szecessziót idéző díszletet Szendrényi Éva, a látványos jelmezeket Németh Anikó tervezte. A főbb szerepekben Gál ErikaSümegi EszterNutthaporn ThammathiKelemen ZoltánFried PéterZavaros EszterCserhalmi Ferenc és Rezsnyák Róbert hallhatók, az Opera Zenekart Kovács János dirigálja.


oh otthon saba

Sába királynője

 

Fotók: Rákossy Péter, Pályi Zsófia