Újdonság

Operaverseny - versenyprodukciók
 

Szegedi Nemzeti Színház
Francesco Cilea: Adriana Lecouvreur
Négy felvonásos opera, elsõ bemutató: 1902, nov. 6., Milano;
szövegkönyv: Arturo Colautti (Eugene Scribe és Ernest Legouvé színmûve nyomán)


Bemutató a Fesztiválon: 2008. november 2., 3.
Rendezõ: Michael Sturm

Fõszereplõk:

Adriana (szoprán) - Kristin Sampson (USA)
Az amerikai szoprán énekesnõ a Rice és a Sam Houston egyetemek ének szakán végzett, több amerikai verseny döntõse volt már. Fõbb szerepei: Júlia, Micaela, Mimi, Manon (Manon Lescaut), Violetta, Adina; tanárai között található Sherill Milnes is.

Maurizio (tenor) - Adam Diegel (USA)
Az amerikai tenorista a Yale Egyetem Zenemûvészeti szakán és a Memphis-i egyetem énekszakán végzett. Fõbb szerepei: Alfredo, Cavaradossi, Pinkerton, Rodolfo; fellépett a New York City Operában, Memphis-i Operában,  a Princeton-i Festival Operában. Több amerikai nemzeti verseny elsõ helyezettje.

Bouillon hercegnõ (mezzoszoprán) - Bódi Marianna (Magyarország)
A mezzoszoprán énekesnõ a Debreceni Zenemûvészeti Fõiskolán diplomázott, jelenleg a Magyar Állami Operaház magánénekese. Fõbb szerepei: Eboli, Carmen, Gertrud; a Budapesti Tavaszi Fesztivál kitüntetettje 1999-ben.

Michonnet (bariton) - Timothy Sarris (USA)
Az amerikai baritonista a Maryland-i és a Philadelphiai egyetemeken végzett. Fõbb szerepei: Marcello, Papageno, Figaro, Mercutio. Több amerikai énekversenyen végzett az elsõk között.

Az opera rövid tartalma

Maurizio gróf, királyi marsall Boillon hercegné titkos szeretõje, de amikor megismerkedik Adriana Lecouvreurrel, a Comédie Francaise szép színésznõjével, véget akar vetni ennek a kapcsolatnak. A hercegné hiába próbálja kiszedni belõle, hogy ki miatt hidegült el tõle. Hirtelen megjelenik Bouillon herceg, nejének menekülnie kell, nehogy a férje együtt találja Maurizioval. A nagy sietségben ott felejti karkötõjét. Adriana megleli, és magához veszi az ékszert. A hercegné egy bálon ügyesen úgy irányítja a beszélgetést, hogy sikerül rájönnie: Adriana Lecouvreur Maurizio új kedvese. A színésznõ sem hagyja magát, és a karkötõ segítségével leleplezi a hercegnét férje elõtt. Az asszony kegyetlen bosszútervet forral: a betegen fekvõ Adrianának gyönyörû csokrot küld, de a virágok gyorsan ölõ méreggel vannak átitatva. Maurizio érkezik, hogy - megszabadulva a hercegnétõl - megkérje a színésznõ kezét, de Adriana már haldoklik. Végül kedvese karjaiban hunyja le örökre a szemét.

Workshop Michael Sturmmal

 

Theater Bremen
Michael Kunze - Gershon Kingsley: Raoul
Õsbemutató!
A darab koncert verziójának premierje 2004. április 30-án volt a New York-i Goethe Intézetben.

Bemutató a Fesztiválon: 2008. november 6., 7.
Rendezõ: Julia Haebler

Fõszereplõk:

Raoul (bariton) - Marcin Habela (Lengyelország)
A fiatal lengyel operaénekes Párizsban és Marseilles-ben tanult, a párizsi UFAM Nemzetközi énekverseny elsõ díjasa volt. Fõbb szerepei: Don Alfonso, Figaro, Almaviva gróf, Marcello, Anyegin; fellépett - többek között - a párizsi Théâtre du Châtelet-ben, a Lyon-i Nemzeti Operában, Marseilles-ben, Frankfurtban, Wiesbadenben.

Per Anger (basszbariton) -  Vaughn Lindquist (USA)
Az amerikai énekes a Baylor egyetem karvezetõ és énekszakán végzett. Fõbb szerepei: Escamillo, Figaro, Papageno, fellépett a New York-i DiCapo Operában, a Lancaster-i Operában. Több nemzeti énekverseny döntõse volt.

Rahel (mezzoszoprán) - Violaine Kieffer (Franciaország)
A francia énekesnõ zenei diplomáját a párizsi Sorbonne egyetemen kapta. Francia nemzeti énekversenyek, fesztiválok és nemzetközi turnék rendszeres résztvevõje.

Serge (tenor) - Beöthy-Kiss László (Magyarország)
A magyar tenorista a budapesti Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetem ének szakán diplomázott. Fõbb szerepei: Monostatos, David (Nürnbergi mesterdalnokok), Spoletta, Don Basilio, Don Curzio (Figaro házassága). A 2002-es Simándy Énekverseny különdíjasa volt.

Az opera rövid tartalma

A fiatal, svéd kereskedõ Raoul rengeteg utazik, és egy alkalommal a német vasútállomáson - a II. világháború utolsó nyarán - tanúja egy jelenetnek, ami megváltoztatja az életét. Megtudja, hogy Eichmann elkezdte megtisztítani Magyarországot a zsidóktól, és elhatározza: elmegy oda megmenteni annyi életet, amennyit csak lehet. Ismerve a német hozzáállást a hivatalos papírokhoz, svéd papírokat szerez a zsidóknak. A megmentettek között van egy fiatal pár is, Serge és Rahel.  Harcuk a méltóságteljes életért a darab mellékcselekménye. Mialatt Raoul Adolf Eichmannal dacol és megállítja a táborba menetelõket, néhányan azt gondolják, hogy Wallenberg összejátszik a nácikkal a svéd bankárcsalád érdekében, akiknek a nevét viseli. Mások, ahogy a szovjetek is, azt gondolják, hogy amerikai kém. Raoul a németek távozása elõtti utolsó pillanatban talál egy teljesen váratlan szövetségest, aki segít neki megállítani a végsõ népirtást. Raoul Wallenberg hitte, hogy egy ember is hozhat változást, és bebizonyította, hogy igaza volt. Ennek ellenére a szovjet sereg elfogta és Moszkvába deportálta. Az opera egy egyszerû ember bátorságáról szól, aki elõjött, ha baj volt, és eltûnt, ha elmúlt a veszély.

 

Workshop Julia Haeblerrel


Dicapo Opera Theatre, New York
Robert Ward: A salemi boszorkányok (The Crucible)

Arthur Miller színdarabja alapján
Elsõ bemutató: 1961. október 26-án mutatták be a New York City Operában

Bemutató a Fesztiválon: 2008. november 9., 10.
Rendezõ: Alföldi Róbert

Fõszereplõk:

John Proctor (bariton) - Zeffin Quinn Hollis (USA)
Az amerikai bariton a Santa Fe Opera Énekmûvészeti programjának hallgatója volt. Fõbb szerepei: Eddie Carbone (Pillantás a hídról), Mefisztó, Sweeney Todd, Figaro, Escamillo, Marcello, fellépett a DiCapo Operában, a Dallas-i Operában. Több nemzeti versenyen ért el különbözõ helyezést.

Elizabeth Proctor
(mezzoszoprán) -  Janara Kellerman (USA)
Az amerikai mezzoszoprán énekesnõ jelenleg a New York City Opera tagja. Fõbb szerepei: Suzuki, Maddalena, Malcolm; számos kórusmû résztvevõje.

Abigail (szoprán) - Marie-Adeline Henry (Franciaország)
A francia operaénekesnõ a Bordeaux-i és Bolognai Egyetemeken folytatott tanulmányokat. Fõbb szerepei: Fiordiligi, Grófnõ (Figaro házassága), Helena (Szentivánéji álom), Cupidon (Artúr király); fellépett az Opera Bastilles-ban, a Rennes-i Operaházban. A Bordeaux-i  Concourse des Amis du Grand Théâtre verseny különdíjasa és második helyezettje, a Bayreuth-i Festspielhaus ösztöndíjasa.

Judge Danforth (tenor) - Michael Bracegirdle (Anglia)
Az eredetileg okleveles könyvvizsgáló karrierjét 2003-ban cserélte fel az operajátszás kedvéért, és a Durham Egyetemen szerezte meg diplomáját.  Fõbbe szerepei. Tito, Tamino, Cavaradossi, Don José, Lensky, Radames,  Alfredo; rendszeresen fellép az English National Operában (ENO). 2006-ban egy fiatal énekeseknek rendezett nemzetközi verseny díjazottja volt.

Az opera rövid tartalma

Egy fiatal lányokból álló csoport - melynek vezetõje Abigail Williams - férfiakat és nõket is boszorkánysággal vádol meg. John Proctor felesége, Elizabeth iránti féltékenysége vezérli Abigailt, hogy a nõt is megvádolja boszorkánysággal. John inkább a vádaskodást és akasztást vállalja, semhogy bepiszkítsa a nevét, és kiálljon azért, amiben hisz. A történet 1692-ben játszódik a Salemi boszorkányok perei idején.
Az Arthur Miller darab a McCarthyzmus és a Vörös rémület allegóriáján, az 1950-es éves Amerikáján alapszik.

Workshop Alföldi Róberttel
 

Pañstwowa Opera Ba³tycka, Gdansk
Benjamin Britten: Lukrécia meggyalázása
Két felvonásos opera; elsõ bemutató: 1946. július 12., Glyndebourne (Anglia)
Ronald Duncan angol szövege Andé Obey: Le viol de Lucréce c. mûvén alapszik.

Bemutató a Fesztiválon: 2008. november 12., 13.
Rendezõ: Telihay Péter

Fõszereplõk:

Tarquinius
(bariton) - Bartek Misiuda (Lengyelország)
A lengyel baritonista a Poznan-i és Wroclaw-i Akadémián végzett. Fõbb szerepei: Papageno, Marullo, Hans Foltz, Guglielmo; fellépett a Párizsi Opera National-ban, Athénben, Londonban, Nürnbergben.
A bécsi Belvedere Nemzetközi Énekverseny döntõse.

Junius (bariton) - Wiard Witholt (Hollandia)
A holland operaénekes az Amszterdami Konzervatóriumban diplomázott, jelenleg a párizsi Atelier Lyrique Opera tagja. Korábbi szerepei: Papageno, Guglielmo, dr. Falke, Junius,, fellépett a Rennes-i Operában, Hollandia különbözõ operaházaiban.

Lucretia (mezzoszoprán) -  Janja Vuletic (Horvátország)
A horvát mezzo a bécsi Zeneakadémián végzett. Fõbb szerepei: Cherubino, Orlofsky, Hansel, Olga (Anyegin), Idamante; fellépett a Barcelonai Liceu-ban, a Zürich-i Operában, Genovában, Brüsszelben, Karlsruhéban.
A bécsi 24. Belvedere Nemzetközi Énekversenyen (2005) 6 díjat nyert, többek között elsõ díjat operett és második díjat opera kategóriában.

Nõi kari szólista (szoprán) - Yang Li (Kína)
A kínai operaénekesnõ 2007-ben diplomázott a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián, ének és opera szakon. Fellépett a Budapesti Tavaszi Fesztiválon (Barbarina), a székesfehérvári Vörösmarty Színházban (Cherubino), a Buda Fesztiválon és a Nyári Fesztiválon (Rinaldo). A 15. Prága-Bécs-Budapest Nemzetközi Nyári Énekverseny elsõ helyezettje (2005). A Magyar Állami Operaházban 2008-ban Cenerentolát alakítja majd.


Az opera rövid tartalma

A történet Rómában játszódik, amikor a város - az etruszk Tarquinius Superbus vezetésével - harcolt a görög invázió ellen, és egyre jobban lezüllött. Egy Rómán kívüli fegyveres táborban Tarquinius, Collatinus és Junius együtt iszogatnak és arról beszélgetnek, hûségesek-e hozzájuk nejeik. Junius arra ösztökéli a fiatal Tarquiniust, a király fiát, hogy tesztelje Lukrécia  - Collatius feleségének - hûségét  õ maga. A herceg ellovagol a férje után vágyódó Lukréciához, és éjjeli menedéket kér. Azonban amíg Lukrécia alszik, Tarquinius belopódzik a hálószobájába, és a nõ könyörgése ellenére Tarquinius megerõszakolja.
Következõ reggel Lukrécia üzenetet küld Collatinusnak, melyben kéri, hogy jöjjön haza. Amikor Collatinus megérkezik szeretõn vigasztalja feleségét, de a nõ azt érzi, sosem lesz újra tiszta, ezért ledöfi magát és meghal. Junius azt tervezi, hogy felhasználva ezt a bûncselekményt, felkelést szít a király ellen.
Az opera végén a kórus levonja a tanulságot: minden fájdalomnak megvan a maga jelentése, és minden bûn megváltatott Krisztus szenvedései által. A kórus egy imával fejezi be az operát.

Workshop Telihay Péterrel

 
Opera de Rennes
Heinrich Marschner:  A vámpír
Két felvonásos romantikus opera; elsõ bemutató: 1828, Lipcse.
Wilhelm August Wohlbrück német librettója H. L. Ritter: Der Vampir oder die Totenbraut c. mûvén alapszik, melyet a szerzõ John Polidori :A vámpír c. novellája alapján írt.

Bemutató a Fesztiválon: 2008. november 15., 16.
Rendezõ: Balázs Zoltán

Fõszereplõk:

Janthe/Emmy
(szoprán) - Helen Kearns (Írország)
Az operaénekesnõ a dublini Ír Királyi Zeneakadémián végzett. Puccini és Rossini hõsnõk megformálója, fellépett Dublinban, Rio de Janeiroban, Nantes-ban, Rennes-ben, Párizsban, Krakkóban.
A bécsi Klassik-Mania énekverseny elsõ-, és közönségdíjasa.

Malwina (szoprán) - Vanessa Le Charles (Franciaország)
A francia szoprán a párizsi Supérieur de Musique Fõiskolán végzett. Fõbb szerepei: Donna Elvira, Donna Eleonora; számos ária-, és dalest résztvevõje; fellépett Davosban, Párizsban.
Több operaverseny résztvevõje, gyõztese.

Aubry (tenor) - Marc Haffner (Franciaország)
A francia énekes a párizsi Conservatoire Supérieur-ben végzett. Fõbb szerepei: Don José, Lensky, Macduff, Nerone; fellépett Rennes-ben, Metz-ben, Corrèze-ben. 2006-ban a Richard Wagner Alapítvány ösztöndíjasa volt Bayreuth-ban.

Lord Ruthven (bariton) - Nabil Suliman (Szíria)
A fiatal bariton a brüsszeli Konzervatóriumban diplomázott, a Queen Elisabeth Zenemûvészeti Fõiskolán José Van Dam tanítvány. Fõbb szerepei: Antonio (Figaro házassága), Marcello, Don Giovanni, Don Alfonso. 2006-ban a Tolulouse-i Nemzetközi Operaverseny második díjasa volt.

Az opera rövid tartalma

A történet a XVIII. századi Skóciában játszódik, amikor is egy boszorkány-szombaton a Vámpírok ura elmondja Lord Ruthvennek: ha nem áldoz fel 3 szüzet 24 órán belül, akkor meghal. Az óra egyet üt, és Ruthven elsõ áldozata, Janthe megérkezik a titkos találkára. A lány eltûnését hamar felfedezik, de a barlangban, ahol Ruthven bujkált vele, már csak a lány holttestét és támadóját találják, akit leszúrnak, és otthagynak. Aubry - akinek az életét anno Ruthven megmentette - megtalálja a haldoklót, és segít neki a holdfényre kijutni, miközben rájön, hogy Ruthven egy vámpír. Meg kell esküdnie, hogy nem fedi fel a titkot 24 óráig, különben õ is vámpírrá válik.
Marsden kastélyához közel, Emmy várja jövendõbelijét, George-ot, és közben épp a Vámpír legendáját meséli, amikor Ruthven megjelenik, adományaival lekenyerezi a falusiakat, és flörtölni kezd Emmyvel. Aubry figyelmezteti George-ot, hogy tartsa szemmel Emmy-t, - de már késõn, mert Ruthven az erdõbe csábította, és õt is megölte.
Malwina készül hozzámenni Marsdenhez még éjfél elõtt, amikor Aubry még utoljára megpróbálja lebeszélni Davenaut-ot a kényszerházasságról, de sikertelenül. Nagy vihar közeleg, Aubry visszatér, mert elhatározta: leleplezi Ruthven titkát, akármi történjen is vele. Hirtelen az óra egyet üt és Aubry - megszabadulva az eskütõl - leleplezi, hogy Marsden ugyanaz, mint Lord Ruthven, a Vámpír. Ruthvenbe - mivel nem teljesítette a feladatát - belecsap a villám, és pokolra jut. Immár Davenaut megkéri Malwinát, hogy bocsásson meg neki, és mindenki legnagyobb örömére beleegyezik Aubry-val való házasságába.

 

Workshop Balázs ZoltánnalForrás és fotók: Armel Produkció és Sajtóiroda