ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main interju

"Az érzelmeimet tudom átadni..."

"Az érzelmeimet tudom átadni..."

Interjú  Arturo Chacón-Cruz-zal, a "Három tenor" gálaest egyik énekesével.

Hogy lesz valakiből világhírű tenor?

 

(Nevet.) Nos, valóban nem könnyű befutott énekesnek lenni, de azt hiszem, a kulcsszó mégiscsak a fegyelem. Ez persze sok tanulást és szorgalmat is feltételez, és tagadhatatlan, hogy szerencsére is szükség van. Én nagyon szerencsés vagyok, mert két nagyon megbecsült énekes, Placido Domingo és Ramón Vargas segített a karrieremben és az életben is. Ramón Vargas tanított is engem, Placido Domingo pedig sokáig egyengette az utamat.

 

Végignéztem a koncertnaptárát, Ön nagyon elfoglalt, egyik világvárosból a másikba utazik a fellépésekre. Hogyan jut el még a Miskolci Operafesztiválra is?

 

 

Bátor Tamás, a fesztivál igazgatója nagyon jó barátom és nagyra értékelem azt a minőségi munkát, amit ebbe a fesztiválba fektet. Emellett nagyon szeretek Magyarországon énekelni, hiszen a közönség sokat ad számomra azzal, hogy szereti a zenét. Másodszor dolgozom együtt ezzel a zenekarral és fantasztikusan játszanak, Medveczky Ádám pedig csodálatos! Kezdetben mindenki azért kezd el énekelni, mert szereti ezt csinálni és nem a pénz kedvéért. Amikor itt vagyok Magyarországon, eszembe jut, hogy miért is szeretek énekelni és nem üzletként tekintek az egészre.

 

fotó: Operaportál

 

Ha lehetünk egy picit filozofikusak: mit tekint küldetésének énekesként?

 

Az a küldetésem, hogy a legjobbat adjam magamból a világnak - kicsi lépésenként, fellépésről fellépésre. Azt hiszem, nagyképű lenne, ha azt mondanám, az a küldetésem, hogy átadjam a szépet a közönségnek. Úgyhogy inkább azt mondom: az érzelmeimet és a dalok személyes értelmezéseit tudom átadni és reménykedem benne, hogy a közönség tetszésére szolgál majd.

 

Vannak, akik szerint a "három tenor koncertek" inkább a látványos showműsorok közé sorolhatók, mintsem a komolyabb műfajokhoz. Mi a véleménye erről?


Részben egyetértek ezzel, ugyanakkor azt gondolom, ez egy kiváló bevezető az opera világába azok számára, akik nem ismerik ezt a műfajt. És azok is örömüket lelik egy ilyen koncertben, akik szórakozásra vágynak, hiszen ez a koncert az operák legkedveltebb részeit tartalmazza. A legendás három tenor - Placido Domingo, José Carreras és Luciano Pavarotti - ezekkel a koncertekkel nagy lökést adott az operának. Ezért úgy gondolom, minél gyakrabban szervezünk ilyen jellegű koncerteket, annál többen fognak operába is járni.

 

 

fotó: Operaportál

 

A fesztivál idén a szláv zenére épül. Ön ma este - a közönség számára talán váratlanul - egy orosz operaáriát is elénekelt az Anyeginből. Milyen viszonya van a szláv zenével? Szereti?

 

Nagy rajongója vagyok Csajkovszkijnak, de például Rahmanyinovnak is. Két héttel ezelőtt énekeltem először Lenszkijt az Anyeginből Mexikóban és nagy kedvencemre találtam benne. Csodálatos maga az opera is! És arra jöttem rá, hogy sok mindenben hasonlítok Lenszkijhez. Ki tudja, lehet, hogy orosz voltam valamelyik előző életemben! (Nevet.)


Orosz Márta

 

 

 

Kapcsolódó oldalak ezen a honlapon:

Tenor gála (Beszámoló és képek az előadásról.)