ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main interju

"Ördögi kör"

"Ördögi kör"

Interjú Matthias Oldag-gal, Berg: Wozzeck című operája előadásának rendezőjével.

Köztudott, hogy Büchner Woyzeckje befejezetlen maradt, és a jelenetek sorrendje is bizonytalan, ami különböző változatokat és számtalan értelmezést szült. Berg adaptációja mit közvetít?

 

Wozzeckjével Berg a huszadik század egyik központi művét alkotta meg. Egy zenei hagyománynak tesz pontot a végére, ugyanakkor új utakat keres, új ösvényeket vág. Nagyon formális mű, formális struktúrával, de hatásában rendkívül érzelmi. Ez teszi a művét a XX. század egyik legjelentősebb alkotásává. Berg ezt a művet zseniálisan hozta át a mai világba, bár az eredetileg a XIX. századból származik. A mű modern, aktuális értelmezést ad a XX. - és a XXI. - század kisemberéről is, akit a társadalom tesz senkivé és gyilkossá.

 

Berg szigorú szerkesztése három felvonásra, ezeken belül öt-öt rövid jelenetre osztja az operát. Milyen nehézségei és milyen hatása van a szaggatottságnak? Bizonyára nehéz színpadra vinni, hiszen a jelenetek különböző helyszíneken játszódnak.

 

Igen, ez valóban nagyon nehéz, hiszen rövid idő alatt számos technikai átalakítást kell megoldani, és az is nagyon fontos, hogy minden jelenetnél jelentős optikai változás legyen. Mindig egy új, meghökkentő, érzelmileg túlfűtött képet kell nyújtani. Ez az, ami a munkát nehézzé, ugyanakkor széppé teszi. A jelenetek szépsége is rövidségükben rejlik, hiszen így soha nem lesz az előadás unalmas. Nem lassul le, mindig friss marad. A történések sora és az érzelmi állapotok változása villámcsapásszerű, ami az egészet hatásossá és csodálatossá teszi.

 

 

rdgi

fotó: Operaportál

 

Ez az, ami leginkább megnehezíti a Wozzeck megrendezését?

 

Részben igen, hiszen a színészeknek nincs sok idejük ezeket az érzelmi változásokat megélni, kifejleszteni és érzékeltetni. A változásoknak rögtön meg kell jelenniük a színpadon, ami kivételesen sok koncentrációt és energiát igényel. Ehhez sokat és hosszan kell együtt dolgozni. Ez intenzitást hoz létre, ami nagy hatással van a nézőkre.

 

A Wozzeck népszerű darab, főleg Németországban. Számtalan helyen, számtalan rendezésben látható. Mi teszi különlegessé az Ön értelmezését?

 

A mi gondolatmenetünk az ámokfutás és a terrorizmus köré rendeződik. "A mi gondolatmenetünk az ámokfutás és a terrorizmus köré rendeződik..." Honnan ered ez az őrület? Milyen nyomás hozhatja létre azt, aminek eredményeképpen ez  robbanásszerűen kitör az emberből? Németországban is egyre gyakoribb, hogy valakiből ámokfutó lesz, hogy szürke, láthatatlan kisemberek gyilkosokká válnak. Miért? Büchner és Berg is ugyanezt a kérdést teszik fel, csak másképp. A mi előadásunkban ez olyan, mint egy ördögi kör, hiszen a végén a gyerek veszi kezébe a kést, és minden folytatódik tovább. A kör végtelen, az ámokfutás ráragad a következő generációra, belefolyik a következő történetbe, nincs kiút. Ez számomra a legszörnyűbb ebben a darabban.

 

rdgi2

fotó: Operaportál

 

Hogyan értelmezi Marie-t és Wozzecket a mai előadás? Bűnösök vagy áldozatok?

 

Marie szeretetéhes ember, hatalmas szeretet utáni vágyakozással. Szeretne egy egyszerű, normális életet, házzal, pénzzel, gyerekekkel és egy normális férjjel... Tulajdonképpen valami nagyon egyszerűt kíván, ami nem teljesül. Az élete teljesen tönkremegy: iszik, nem tudja rendesen nevelni a gyerekét, nem látja a kiutat, ezért abban keres enyhülést, hogy egy idiótára akaszkodik - hiszen a Tamburmajor nyilvánvalóan egy idióta -, aki viszont nem szolgálhat alternatívaként, és ez szörnyű.
Wozzeck erősebb, mint az ember gondolná. Olyan pontot keres az életben, ahová odalépve azt mondhatja: itt vagyok, ez az én helyem. De ezt sehol sem találja; sem Dr. Hauptmannál, sem Marie-nál, sem a saját fiánál. Nincs otthona, nincs egy hely, ahol megkapaszkodhatna. Szeretet sincs körülötte, ahogy szerelmi jelenet sincs a darabban. Az egyedüli szerelmi jelenet talán csak a haláljelenet, ahol legelőször figyelhető meg kettejük között gyengédség. De ekkor már túl késő.

 

Mi a darab aktualitása?

 

Mind a téma, mind az anyag aktuális. Németországnak abban a részében, ahonnan jövök, rengeteg család él nagyon rossz helyzetben, nincs pénzük, nincs jövőképük. Nem látják, mi fog következni, bizonytalanságban élnek, és nem tudni, hogy ez hova vezet.


Ferencz Zsófi

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Wozzeck (Képgaléria.)

 

Woyzeck is, Wozzeck is (Kritika.)

 

"Sokféleképpen lehet őt értelmezni" (Interjú Andreas Scheibner operaénekessel.)