ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main interju

"A legpesszimistább ciklus"

"A legpesszimistább ciklus"

Interjú Polgár László operaénekessel és lányával, Polgár Judit zongoristával, akik Schubert: Winterreise (Téli utazás) című dalciklusát adták elő.

A "Bartók + Bécs" operafesztiválon vagyunk. Mit jelent önnek Bécs?

 

Polgár László: Bécsnek köszönhetem a pályámat. Két évig jártam a Bécsi Zeneművészeti Akadémiára, Hans Hotter osztályába, és amit technikailag tudok, azt mind tőle tanultam. Ezt a dalciklust is vele tanultam meg. Az ő Gerald Moore-ral készített 1953-as felvétele az én bibliám. Ha erre gondolok, azt hiszem, nem lesz kedvem ma délután énekelni, mert az egyszerűen megközelíthetetlen.

A ma délutáni Winterreise-ciklus zongorakísérője nem más, mint lánya, Polgár Judit. Mit vár a különleges alkalomtól?

Polgár László: Együtt először lépünk föl nyilvánosan Magyarországon. Nagyon szeretném, ha a közönség úgy találná, hogy nem azért ő kísér, mert a lányom, hanem mert jó művész. Szeretnénk ezt ma délután bebizonyítani.

 

 

polgar09

fotó: Operaportál

 

Mi teszi jelentőssé Schubertnek ezt a ciklusát?

Polgár László: Az egész ciklus a legpesszimistább ciklus, amit a zeneirodalomban valaha megírtak. Egy rekkenő nyári napon fogjuk ezt most egy hűvösebb zsinagógában előadni, ami egy kicsit talán segíteni fog. "Nehézsége a mélység feltárása..." Ez a huszonnégy dal a zeneirodalom első olyan ciklusa, amelynek a tematikája azt valóban ciklussá avanzsálja. A nehézsége a mélység feltárása. Nagy ambitusokat, azaz széles hangterjedelmet jár be, nagy érzelmi skálán mozog, és mivel nem igazán optimista kicsengésű, nagyon nehéz előadni. Én utoljára Magyarországon énekeltem Schiff Andrással, a Zeneakadémia Nagytermében. Tizenhárom év elteltével fogom most a Miskolci Operafesztivál keretében újra énekelni.

Említette, hogy a zsinagóga helyszíne könnyíti az előadást. Miért?

Polgár László: A helyszín eleve determinál egy előadást.  Ez a dalciklus nagyon konveniál egy zsinagógával, illik hozzá, hiszen a zsidó alaptermészet alapvetően nem túl optimista, tekintve, hogy kétezer éve diaszpórában élnek. Alkalmasabb helyszínt nem is találhattak volna ennek a ciklusnak.

 

 

polgar09_2

fotó: Operaportál

 

A szövegíró Wilhelm Müller költő fia, Max Müller egyszer azt mondta, hogy egyetlen énekesével és a zongorával a Winterreise szinte a klasszikus nagyoperák drámaiságával hat. Mi ennek az oka?

Polgár László: Ez az első ciklus, amely a zongorában megelőzi a dalok szövegét. Az első olyan dalciklus, ahol a zongorista nem csak kísérő, hanem partner is. Ez majd folytatódik Schumannál is, hiszen a Dichterliebe ugyanolyan nehéz egy zongorisának, mint az énekesnek. Ugyanez a nehézsége a Winterreise ciklusnak is, és azt hiszem, ebben rejlik a drámaisága.

 

***

 

Judit, te hogyan találkoztál ezzel a dalciklussal?

 

Polgár Judit: Évek óta dalkíséréssel foglalkozom. Tenorral már sokszor kísértem ezt a dalciklust, édesapámmal egyszer adtuk elő, Budapesten, privát körülmények között, egy orvos klubban.

 

 

polgar09_3

fotó: Operaportál

 

Édesapád azt mondta, hogy nagyon izgulsz. Mitől tartasz legjobban?

 

Polgár Judit: Ez az első közös fellépésünk. Én eddig minden felkérését visszautasítottam, mert nem könnyű egy ilyen híres édesapával együtt fellépni, ilyen nagy közönség előtt. Ezt az érzést szeretném ma leküzdeni, hogy csak a zenére tudjak koncentrálni és hogy megtaláljam a dalok hangulatát, mert minden dalnak megvan a maga hangulata.

 

Ferencz Zsófi

 

Június 14., Miskolci Zsinagóga

Polgár László dalestje
Franz Schubert: Téli utazás

Zongorán közreműködik: Polgár Judit

Narrátor: Hegedűs D. Géza

 

 

További fotók:

 

(fotók: Vajda János)

 

 

polgar09_4

 

 

polgar09_5

 

 

polgar09_6

 

 

polgar09_7

 

 

polgar09_8

 

 

polgar09_9

 

 

polgar09_10

 

 

polgar09_11