head main interju

"Mindig izgulok, amikor ezt énekelem..."

"Mindig izgulok, amikor ezt énekelem..."

Interjú Julia Neumann szopránnal, aki az Éj királynője szerepét énekelte Mozart: A varázsfuvola című operájában.

(Julia Neumannal a Varázsfuvola előadásának szünetében készítettünk interjút.)


Hogy érzi magát a ma esti előadáson?

 

Nagyon jól érzem magam, de egy kicsit izgatott vagyok, mivel csak tegnap érkeztünk meg Rigából és nagyon kevés időnk volt arra, hogy próbáljunk. A karmesterrel azonban nagyon jó az összhang, a színház pedig kifejezetten tetszik, mert kicsi és hangulatos.

A Varázsfuvolában az Éj királynője mellett Pamina és Papagena szerepét is énekelte már. A mai napig énekli mindhármat? Melyiket szereti leginkább?

 

Papagenát még 2000-ben énekeltem, Zürichben, ezt a szerepet már nem fogom énekelni. "Mozartért oda vagyok..." A Éj királynőjét és Paminát azonban a mai napig énekelem. Nem is tudom, melyik áll közelebb hozzám, de ha mégis meg kellene neveznem a kedvenc szerepemet, akkor Konstanze szerepét említeném a Szöktetés a szerájból című Mozart operában. Mozartért oda vagyok, az összes operáját szeretem, de szívesen énekelem Donizetti Szerelmi bájitalát és Massenet Manonját is.

 

 

ej

fotó: Operaportál

 

Bellini operáiban is láthatja majd valamikor a közönség?

 

Bellini operáit későbbre szeretném hagyni. A nagy Bellini koloratúra szerepek, ha lehet, még magasabb hangfekvésben íródtak, mint az előbb említett szerepek. Lehet, hogy ezeket is fogom majd énekelni, meglátjuk, mit hoz a jövő. 

Az Éj királynője szerepét a nagy bravúrszerepek közé számítják. Válhat rutinná egy ilyen nehéz szerep eléneklése?

 

Ha az Éj királynőjét énekelem, soha nem mehetek azzal ki a színpadra, hogy "ez nekem már jól megy". Nagyon magas hangok vannak benne, és mindig izgulok, amikor ezt a szerepet énekelem.

 

 

ej2

fotó: Operaportál

 

Ahogy említette, csak tegnap érkezett. Látott valamit a Miskolci Operafesztiválból?

 

Sajnos semmit, egész nap próbáltunk. De egy zenész barátom, aki többször járt már itt, sokat mesélt arról, hogy milyen jó itt lenni. Az utcára azért ma én is ki tudtam menni egy kicsit, és nagyon tetszik a fesztivál hangulata.

 

Csák Balázs

 

(Köszönet Bátor Annának az interjú elkészítésében való közreműködéséért.)

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

 

A varázsfuvola (Képgaléria.)