head main interju

"Hanggal és lélekkel kellett megoldani"

"Hanggal és lélekkel kellett megoldani"

Interjú Kovács Annamária operaénekesnővel, aki Wagner: A Rajna kincse, illetve a Siegfried című operáiban Erdát alakította a Művészetek Palotájában.

Kovács Annamária szerepformálása rendkívül meggyőző volt, Johan Reuter Wotanjával a Nibelung gyűrűje szellemiségének megfelelő, hiteles párost alkottak. Az énekesnő nagy hangterjedelmű, felhangokkal tarkított, mély drámai altja akusztikailag is impozáns volt a koncertteremben.

 

 

A Rajna kincse és a Siegfried előadásaiban bebizonyította, hogy Erda-alakítása világviszonylatban is megállja a helyét. Hogyan találta meg Önt a szerep?

 

A Magyar Állami Operaházban 1992-ben kezdődtek a Nagy Viktor rendezte Nibelung gyűrűje első próbái, a Rajna kincse bemutatója pedig a következő évben, 1993-ban volt. Az egész társulat nagy izgalommal készült a premierre, mert a Ring már hosszú ideje nem szerepelt az Operaház repertoárján. Kezdetben még a harmadik sellőt, Flosshildét énekeltem, de pár év múlva, nagy örömömre megkaptam Erda szerepét is. "A wagneri zene mindig megérintett..." A debütálásom estéjén a sellőt játszó kolléganőm megbetegedett, így Kovács János karnagy úr kérésére mindkét szerepet én játszottam. Azután jó néhány évig állandósult ez a gyakorlat. A teljes tetralógia színrevitele négy évadon keresztül átívelő feladat volt és még legalább hat évig tartottuk műsoron. Időközben a Siegfried Erdája is "megtalált". A Ring tíz éves operaházi sorozatát az előadóművészeken kívül Kovács János hatalmas tudásának és nagy szeretetének is köszönhetjük. Mivel a gigantikus formátumú, szélesen áradó wagneri zene mindig megérintett és a Ringet különösen kedvelem, amikor a közönség és a szakma pozitív visszajelzései ellenére az Operaház levette a repertoárjáról, nagyon szomorú lettem.

 

 

kovacsa

Az Istenek alkonyában Németh Judittal és Temesi Máriával
2008-ban, a Müpában (fotó: Pólya Zoltán, Müpa)

 

A magyar közönség a Budapesti Wagner-napok keretében szerencsére ismét láthatja a monumentális ciklust. Miért emlékezetes az Ön számára a Ring idei előadássorozata?

 

A Művészetek Palotájában tavaly előtt Fischer Ádám először a Walkür Schwertleite szerepére kért fel, majd a következő évadban az Istenek alkonya I. nornáját is eljátszottam.  "Alkalmam nyílt megtapasztalni a bayreuthi énekesek tudását és szerénységét..." Ezekben az előadásokban alkalmam nyílt megtapasztalni a bayreuthi énekesek tudását és szerénységét, bár megjegyezném, hogy az Operaház számos művésze is rendelkezik hasonló tulajdonságokkal. Erdát idén szólaltattam meg először a Duna-parti hangversenyteremben, olyan neves elődöket követően, mint Hanna Schwarz és Cornelia Kallisch. A MÜPA színpadi adottságai és a rendezői elképzelések egyaránt szokatlan szituáció elé állítottak. Egy üvegfal mögött énekeltem, ez a Wotant alakító Johan Reuterral és a zenekarral való kontaktust egyaránt megnehezítette. A rendezői elképzelésekből kiindulva sokat dolgoztam azon, hogyan jelenítsem meg hangilag a Föld mélyéből felemelkedő istennőt. Más szerepeimmel összehasonlítva a statikus figurát hanggal és lélekkel kell megoldani, nincsen bőséges mozgástér a színészi játék számára. A mostani produkcióban az elrendezés miatt ez fokozottan érvényes volt, de szerencsére Fischer Ádám sokat segített a megvalósításban.

 

 

kovacsa2

Gálaest, Operaház 2007 (fotó: Éder Vera)

 

A világ egyik leghíresebb koncertpódiumán, a bécsi Wiener Konzerthaus nagytermében is Fischer Ádámmal mutatkozott be Haydn Tóbiás hazatérése című oratóriumában. A karmester az Operaház sajtótájékoztatóján külön is méltatta Önt.

 

A bécsi felkérés előzményeként Händel Xerxes c. darabját mutattuk be az anyaszínházamban, életemben ez alkalommal énekeltem először barokk dalművet operaszínpadon. Meglepetésként ért, hogy az én drámai alt hangommal "boldogan" tudtam koloratúrázni több árián keresztül. Haydn műveket már korábban is énekeltem, de az oratóriumait még nem. Bár Haydn bécsi klasszikus, de a Tóbiás hazatérése áriáiban található sok koloratúra hasonló követelmények elé állított, mint a Xerxes. Így aztán örömmel vállaltam el beugrással a koncertet, annak ellenére, hogy csak két hét állt rendelkezésre a mű betanulására, és a mű igen hosszú. Bevallom, nem kevés drukk szorult belém, de a Konzerthaus szellemisége, Fischer Ádám és a partnereim - Miklósa Erika, Ana Maria Labin, Bernard Richter és Luca Pisaroni - bátorítása, illetve az Osztrák-Magyar Haydn Filharmonikusok játéka átsegített a nehézségeken.

(A május 24-i koncert felvételét az osztrák rádió, az ORF július 11-én, este 19.30.-kor közvetíti - P. N. L.)


Péterfi Nagy László