head main interju

"Párban szép az ének"

"Párban szép az ének"

"Párban szép az ének" címmel rendeznek "duett-maratont" az Óbudai Társaskörben, szeptember 17-én. Interjú Vecsey Gyula baritonnal.

A koncertest a Zeneművészeti Főiskola ígéretes baritonja, Vecsey Gyula személye köré összpontosul. A fiatal énekes sokoldalú, nyitott személyiség, aki már a színpadi tapasztalatok megszerzése terén is megtette az első lépéseket.

 

 

Hogyan választottad az énekművészi hivatást?

 

A zene szeretete gyerekkoromtól kezdve végigkíséri az életemet, kisiskolás koromtól a győri bencés gimnázium befejezéséig hegedültem és fuvoláztam.
2000-től szociálpedagógiát tanultam: a fogyatékkal élő gyermekek segítését és fejlesztését tűztem ki célul a zeneterápia módszerének alkalmazásával. A közhiedelemmel ellentétben a siketnémák nincsenek teljesen elvágva a hangok világától és a zenétől, mivel a rezgéseket érzékelik. A ritmusjátékok, a táncok és az ütőhangszerek használatával jelentős eredmények érhetők el a fejlesztésükben.

 

 

parban

Donizetti: Szerelmi bájital - Vecsey Gyula (Belcore)

és Jakab Ildikó (Adina)

 

Ekkor már énekeltél is, ugye?

 

A Győri Nemzeti Színház kórusában énekeltem, ahol még gyermekkóristaként és gyermekszínészként kezdtem 1990-ben. 14 év alatt több mint húsz operában, operettben, musicalben és prózai darabban szerepeltem és kincset érő színpadi gyakorlatot szereztem.
A klasszikus hangképzést a győri konzervatóriumban kezdtem el Horváth Jenő Kálmán irányításával. 2002-ben III. helyezést értem el a jászberényi Székely Mihály Énekversenyen. A zsűri elnöke Gregor József volt, az első díjat Brickner Szabolcs nyerte.
2003-ban pedig felkerültem Budapestre, a Szent István Konzervatóriumba, ahol Hormai József tanítványa lettem. "Operaénekes szeretnék lenni!" - ezt az egyet tudtam. A győri főiskolát abbahagytam és 2005-ben konzervatóriumi szakvizsgát tettem. Ezt követően kerültem a Bel Canto Operatársulathoz.

 

 

parban2

Mozart: Cosí fan tutte: Kun Ágnes Anna (Dorabella), Szakács Ildikó (Fiordiligi),

Pető József (Ferrando) és Vecsey Gyula (Guglielmo)

 

Mondanál néhány szót a Bel Canto Operatársulatról és az ottani szerepeidről?

 

Az együttes 2005-ben Adrigán Judit és Bárkányi Horváth Éva vezetésével alakult. Nincsen állandó teátrumunk, fővárosi és vidéki oktatási és művelődési intézményekbe kapunk meghívásokat. Több szerepet is lehetőségem volt itt elénekelni: a Cosi fan tutte Guglielmóját, a Varázsfuvola Papagenóját, a János vitéz Strázsamesterét és Bartolóját. 2007-ben egy másik társulattal, az Újbudai Kamaraoperával koprodukcióban adtuk elő Pergolesi Az úrhatnám szolgálóját, amiben Ubertót énekeltem. Azóta pedig ugyanitt két Telemann műnek, az Iskolamester című vidám kantátának és a Pimpinone című intermezzónak a címszerepeiben is bemutatkoztam."Sokat lehet tanulni ezekből a műhelymunkákból..."
Az Amadé Zenei Alapítvány felkérésének köszönhetően 2007-ben egy kortárs alkotás, Rózsa Pál A kopogás című mini-operájának az ősbemutatóján is közreműködtem.
Sokat lehet tanulni ezekből a műhelymunkákból, ahol korrepetítorral, karmesterrel, rendezővel dolgozhatunk és a legkritikusabb közönség, a gyerekek előtt léphetünk fel.

 

 

parban3

Rózsa Pál: A kopogás c. operájában, Dezső szerepében

(a fotó címe: „Szétesve")

 

Milyen pluszt adtak a zeneakadémiai évek?

 

Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézetének ének-tanszakán tanulok Schmiedt Annamária vezetésével. A kötelező tantárgyakon túl számos dolgot tanultam a német és az orosz dalirodalomtól kezdve Földes Imre kultúrtörténeti vagy Romhányi Ágnes olasz librettóismereti szemináriumain át a zenei ismeretterjesztés alapjaiig. Fehér András - aki színpadi gyakorlatra  tanít - "Miből lesz a cserebogár?" című sorozatában is felléptem az Óbudai Társaskörben. Ezek 3-4 hetes, interaktív opera-elemző esték, ahol más-más operákat próbálunk és mutatunk be, közönség előtt, a miértekre és a hogyanokra keresve a válaszokat. Így a nézők betekintést nyerhetnek egy előadás születésébe. Idén két Donizetti vígoperában játszottam, a Szerelmi bájitalban Belcorét, a Csengőben pedig Enricót énekeltem.

 

 

parban4

Pergolesi: Az úrhatnám szolgáló - Szabó Krisztina (Serpina)

és Vecsey Gyula (Uberto)

 

A Zeneakadémia ének-tanszakának idei vizsgáján, a Kiscelli Romtemplomban Puccini Gianni Schicchi c. operájában két kisebb szerepet alakítottál, Spineloccio doktort és Amantio di Nicolao jegyzőt. Miért emlékezetes ez az előadás?

 

Hálás vagyok azért, hogy Semmelweis utcai főiskolásként lehetőséget kaptam az akadémisták munkájában részt venni és felléphettem a vizsgaelőadáson. Marton Éva két olyan szerepet bízott rám, amiknek a megformálása a karakteremhez illő, egyben remek tanulmány és igen hálás feladat. Jövőre szeretnék az operatanszakra felvételizni.

 

 

parban5

 

 

A mostani koncert izgalmas bemutatkozásnak ígérkezik. A "Duett-maraton" cím magas elvárásokat sejtet.

 

A 14 énekes szólista mindegyikével énekelek kettőst és minden vendégem előad egy-egy szólószámot is. Szeretném megköszönni az Óbudai Társaskör nagylelkű segítségét, hogy helyet biztosított a koncertemnek. A közreműködőknek is köszönettel tartozom, ők valamennyien jelenlegi vagy volt tanáraim és kollégáim. A bevételnek közel a fele a németországi tanulmányutam költségeit segíti, mivel a hannoveri zeneakadémián tölthetek egy szemesztert Erasmus-ösztöndíjjal.

 

 

Péterfi Nagy László


(A fotókat Vecsey Gyula bocsátotta a rendelkezésünkre.)