head main interju

"Ez egy csodavilág..."

"Ez egy csodavilág..."

Szeptember 20-án kerül sor Britten: A kis kéményseprő című operájának bemutatójára a Magyar Állami Operaházban. Interjú Köteles Géza karmesterrel.

Ahogy végignézek az általad vezényelt műveken, csupa gyermekopera: Pomádé király új ruhája, Jancsi és Juliska, most pedig a Kis kéményseprő. Te találsz rá ezekre a darabokra, vagy ők rád?

 

Azt gondolom, hogy ez a dolgok rendes menete. Én vagyok a legfiatalabb karmester a Házban, és általában a fiatalok kapják a gyerekdarabokat - még ha ezek nem is a legkönnyebbek. Ráadásul mindhárom mű esetében a színpadon foglal helyet a zenekar is, sőt, a karmesterrel az élen jelmezben és maszkban játszik. Nekem pedig a Kis kéményseprőben még prózám is van!

 

 

koteles

fotó: Operaportál

 

Dickens világa nem éppen a tündérmesék birodalma, gondoljunk csak a Twist Olivérre. Britten, mikor Dickens művét választotta operája alapjául, tudatosan üzent, mégpedig a gyerekmunka ellen. Ez mennyire jön át a mostani rendezésben?

 

Abszolút átjön, bár valóban, a tőlünk viszonylag idegen, erősen brit világ a mostani rendezésben adaptálva van magyarországi viszonyokra. Más operaházakkal ellentétben nálunk az első, prózai felvonás is színpadra kerül, amelyben tulajdonképpen pont erről a gyerekmunka-kérdéskörről esik szó.

 

Éppen azért, mert az első, prózai rész is színpadra kerül, nem lesz egy 8-9 éves gyerek számára túl hosszú, vontatott az opera?

 

A rendezőnő, Bata Rita gondosan ügyelt rá, hogy ne legyen túl hosszú a prózai rész. Az első felvonás éppen fél óra, amit még a kicsik is kibírnak, a második rész sem több, mint negyven perc, tehát nagyjából ugyanakkora terjedelmű operával van dolgunk, mint a Pomádé király esetében.

 

 

koteles2

fotó: Operaportál

 

A Pomádé királyt említetted. Mit gondolsz, bevált a vezetőség által "utánpótlás nevelésnek" szánt gyermekopera-koncepció?

 

Tulajdonképpen én is ennek a generáció-váltásnak az eszköze vagyok. "A szereplők többsége valóban gyerek..." A Pomádé király esetében is nagy hangsúlyt fordítottak arra, hogy fiatal énekesek szerepeljenek. Ez két szempontból is jó, egyrészt, mert ezek a fiatalok olyan szerepeket kapnak, amelyekből el lehet kezdeni építkezni, felépíteni egy karriert, másrészt pedig ők még talán jobban emlékeznek arra, hogy milyen is volt gyereknek lenni, könnyebben szólalnak meg a gyerekek nyelvén. A Kis kéményseprő pedig abban is különleges, hogy a szereplők többsége valóban gyerek, mind a szólisták, mind a kórus tekintetében.

 

Milyen volt a gyerek énekesekkel dolgozni?

 

Azt kell, hogy mondjam, ez egy csodavilág, tanulnunk kellene tőlük. Egyrészt életszemléletet, hiszen a gyerekek életében egy perc sincs, mikor unatkoznának, vagy értelmetlen lenne az életük. Amíg próbálunk, feszülten koncentrálnak, dolgoznak, de amint jön a szünet, máris játszanak, beszélgetnek. Valóban felhőtlen még ez a világ... Persze a felelősségtudatuk még nem alakult ki, de hát arra vannak a felnőttek, hogy vigyázzanak rájuk.

 

Azt hallottam, hogy a színpadra vitel koncepciója úgynevezett "koreografikus rendezés" lesz. Pontosan mit takar ez a kifejezés?

 

Anélkül, hogy előre lelőnék bármiféle poént, előrebocsájthatom azt, hogy minden egyes zenei ütemnek, hangzásnak van mozdulati megfelelője is. Minden a legapróbb részletekig ki lett találva, és ezt a gyerekek rettentően sokat gyakorolták. "Egy tornateremben játszódik az opera..." A helyszín is különleges, hiszen egy tornateremben játszódik az opera, amely már alapvetően mozgásra sarkall, és a darabban a Balett Intézet növendékei is fellépnek.

 

 

koteles3

fotó: Operaportál

 

Kerek István betétdalokat komponált az operához. Ez mit jelent, hol csendülnek fel ezek a dalok?

 

Kerek István nem akart hozzányúlni Britten zenéjéhez, ezek a bizonyos dalok az előfelvonásban, a prózai részek közt hangzanak el. Olyan apró jelenetek ezek, amelyek a gyerekeket az operai rész, a második felvonás felé vezetik. Éppen ezért olyan zenék hangzanak fel, amilyeneken a mai gyerekek felnőttek, így például lesz benne rap és hip-hop is.

 

Mit tervezel még az idei évadra?

 

Amellett, hogy sok gyerekdarabot vezénylek, szerencsére kapok "komolyabb" feladatokat is, például idén is dirigálom a Sevillai borbélyt néhány alkalommal. Ezen kívül a Parsifal Alapítvány és az Operaház közös produkciójában, Gödöllőn vezénylem november 7-én Donizetti: Rita című egyfelvonásosát, valamint Cimarosa: A karmester című, szintén egyfelvonásos operáját.


Novotny Anna