head main interju

"Mi egy európai család vagyunk..."

"Mi egy európai család vagyunk..."

Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval 2009. Villáminterjú Oliver von Dohnányival, a Vita című opera karmesterével.

Oliver von Dohnányi 2006 óta az ostravai Morva-Sziléziai Nemzeti Színház művészeti igazgatója. A Vita című opera második előadását követően idő hiányában röviden, de készségesen nyilatkozott - magyar nyelven - lapunk számára.

 

Az opera bemutatása kapcsán elmondta, hogy nagyon érdekes kihívást jelentenek számára a modern alkotások bemutatói: „Fontosnak tartottam, hogy Osztravában ne csak a tradicionális repertoárt játsszuk, ezért minden évben bemutatunk egy új operát is. Remélem, ezzel más társulatok számára is példát tudunk mutatni. A próbafolyamat alatt nem volt közvetlen kapcsolatunk a zeneszerzővel. Maestro Tutino csak a premierre jött el és minden szempontból elégedett volt a produkciónkkal."

 

A kiváló dirigens a családi hagyományról is beszélt: „Távoli rokona vagyok Dohnányi Ernőnek, aki Pozsonyban született és a világszínvonalú zenei képzés igénye miatt került Pestre. Valójában mi egy európai család vagyunk, s ezért, bár magyar, német és szlovák gyökerekkel rendelkezem, európainak érzem magam."

 

oliver_von

Oliver von Dohnányi és Zuzana Dunajčanová,

a "Vita" címszereplője az előadás után (fotó: Dusa Gábor)

 

Kapcsolata hazánkkal 1985-ben kezdődött, amikor az MTV Karmesterversenyének döntőjébe jutott. Később a győri, a miskolci és a Budafoki Dohnányi Zenekarral dolgozott, de szívesen emlékszik vissza a Traviata előadásaira is, amelyeket a nyolcvanas évek végén az Erkel Színházban dirigált.

 

Két nap múlva, november 16-án a Művészetek Palotájában, Bellini Normájának koncertszerű előadásán láthatjuk viszont: „Igazán várom ezt a bemutatkozást, főleg Edita Gruberova miatt, akivel  számos alkalommal léptem már fel együtt. Az egyik legemlékezetesebb közös estünk egy szabadtéri koncert volt a pozsonyi vár udvarán. A Norma-bemutató a szlovák-magyar együttműködés szép példája: a Szlovák Filharmónia Zenekara és a magyar Nemzeti Énekkar közösen adja elő az operát. A nyilvános főpróbát holnap tartjuk Pozsonyban, a pesti előadást követően pedig november 19-én, a Bratislava Musikfestspiele koncertsorozatát nyitjuk ezzel a bel canto remekművel."

 

Péterfi Nagy László

 

 

oliver_dohnanyi_big

 


Oliver  von Dohnányi

 

Oliver  von Dohnányi szlovák karmester. Prágában Václav Neumann, Bécsben Otmar Suitner tanítványa volt. Részt vett Franco Ferrara, Arvid Jansons és Igor Markevics mesterkurzusain. Számos díj birtokosa – a Premio Respighi, a Prágai Tavasz és a Magyar Televízió által szervezett Karmesterverseny kitüntetettje.

1993-ban a Prágai Nemzeti Színház zenei igazgatója. Többek között a tokiói Yomiuri Nippon Szimfonikus Zenekar, a Szentpétervári Filharmonikusok, a Liverpooli Királyi Filharmonikusok, a Buenos Airesi Filharmonikusok, a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Cseh Filharmonikusok, a Portugál Állami Filharmonikusok, az Angol Kamara Zenekar, a BBC, a London Mozart Players, a Zágrábi Filharmonikusok és a Zagrab Radio SO dirigense.

Vendégkarmesterként mostanában a bécsi Musikvereinben szerepel. Operákat dirigált Bázelben, Zürichben, Pozsonyban, Brnóban, Londonban, Leedsben, Wexfordban, Aldeburghben, Tokióban, Osakában, Koppenhágában, Stuttgartban, Münchenben, Karlsruhéban, Amsterdamban, Madridban, Barcelonában, Oviedóban, Malagán, Luganóban, Livornóban, Rovigóban, Savonában, Bolzanóban, Trentóban.

2001-től együttműködött a müncheni Bajor Állami Operaházzal, 2007-ben a Stuttgarti Operaházzal, ahol Normát és Anyegint vezényelt.

2004 júniusában újra megválasztják a Prágai Nemzeti Színház zeneigazgatójának, három évre. Emellett 2006-ban elvállalja az ostravai Morva-Sziléziai Nemzeti Színház művészeti igazgatását is.


(Forrás: Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval)