head main interju

"Francia Puccini-zene..."

"Francia Puccini-zene..."

Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval 2009. Interjú a Svájcban élő fiatal erdélyi basszistával, György Leventével.

A Biel-Solothurni dalszínház énekesét a két egyfelvonásos vígopera szerepeiben láthattuk: Bohuslav Martinů Alexandre kétszer (Alexandre bis) és Maurice Ravel Pásztoróra c. operáiban a Portréfestményt, ill. Don Inigo Gomez bankárt formálta meg. Grandiózus, minden regiszterben nagy erejű hangja és kiművelt bel canto technikája György Leventét ígéretes jövő előtt álló énekessé avatja.

 

 

Magyarországi debütálása svájci anyaszínházának vendégjátékához kapcsolódott. Hogyan kezdődött az ottani pályafutása?

 

Mielőtt Svájcba költöztem, hét évig a Kolozsvári Magyar Opera és az ottani Filharmónia szólónagybőgőse voltam. Énekesként is majdnem lehetőségem nyílt ott bemutatkozni, mivel sikeresen megfeleltem a szólista versenyvizsgán. R. Strauss Ariadné Naxos szigetén című operájában kaptam volna egy kisebb szerepet, de nem volt más a rendkívül nehéz nagybőgőszólamra. A karmester, Selmeczy György kérésére így mégis a zenekarban maradtam. 2001-ben ösztöndíjat kaptam Svájcba, hogy nagybőgősként tanuljak tovább. Végül Bernben elkezdtem az ének-szakot, Zürichben pedig vezénylést tanultam. Azóta főleg cseh zenekarokat dirigáltam. Három évig a Berni Szimfonikus zenekarban játszottam és hat éve vezetem a Zürichi Magyar Egyesület kórusát. Énekesként Elisabeth Glauser vezetésével igyekszem tovább fejlődni, ő  a híres ukrán basszista, Vitalij Kowaljow mestere is. Sokat tanultam Karajan egyik kedvenc szopránjától, Janet Parrytől, a kiváló tenortól, Hans-Peter Blochwitztól és felejthetetlen órákat vehettem Nicolai Geddától is, aki a Genfi-tó partján él.

 

 

ravel4uj

Ravel: Pásztoróra - Don Inigo Gomez szerepében

a szegedi Operaversenyen, 2009

 

Milyen feladatokat kapott a Biel-Solothurni színházban?

 

A tavalyi évadtól vagyok a teátrum tagja: szintén egy magyar basszista, Mozsár György helyére vettek fel, aki akkor Baselbe szerződött. A Sevillai borbély Don Basiliójaként debütáltam, a következő nagy szerepem Az olasz nő Algírban Musztafája volt, német nyelven. Most a Varázsfuvola Sprecher szerepére készülök. Gyakran adunk elő operetteket is, így mutatkoztam be Suppé Bocacciójában. Jelenleg a Luxemburg grófja próbái folynak, Basilt fogom alakítani. Eddig két operagálán működtem közre a zürichi Tonhalléban, ami Svájc legnagyobb koncertterme. Az egyiken többek között Sosztakovics Katyerina Izmajlova című operájának zárójelenetét énekeltem. A zürichi és a berni lapok egyébként szép méltatásokat közöltek az estről. Jövőre a Teremtés basszusszólójára kaptam meghívást a Tonhalléba. A következő évben énekelem először a Carmen Escamillóját is.

 

 

picture-0005sarastro

Sarastro szerepében, Solothurn, 2007

 

Milyen tapasztalatokkal gazdagodott a  Martinů-Ravel egyfelvonásosok bemutatója során?

 

A Martinů-opera bonyolult, túlzsúfolt a hangszerelése, és ez nem túlzottan kedvez az énekeseknek. "Alapos zenei képzést kaptam..." Bagó Bertalan színes, változatos rendezése ugyanakkor átsegített a nehézségeken. Ravel műve teljesen ellentétes, itt még a legapróbb finomságok, például a sóhajtás is meg vannak komponálva, a dramaturgiának megfelelően. Számomra ez egy „francia Puccini-zene", csak sokkal finomabb eszközökkel dolgozik, mint Puccini. A harmónia- és a hangzásvilág minden más operától eltér, ez megnehezíti a befogadást, mivel a tonális hangzásvilághoz szokott a fülünk. Alapos zenei képzést kaptam, ez megkönnyítette számomra a tanulást, mivel hangszeresként a berni akadémián sok modern művet játszottam, még Eötvös Péter kurzusán is részt vettem. Igazi megtiszteltetés számomra, hogy a Mezzo Operafesztivál keretében mutatkozhattam be Magyarországon. A jövőben is szívesen énekelnék magyar operaszínpadokon.

 

 

Péterfi Nagy László

 

 

picture-0002