head main interju

"Boldog vagyok, hogy énekesnő lettem..."

"Boldog vagyok, hogy énekesnő lettem..."

Interjú Rácz Rita szopránnal.

(Hamarosan Rácz Rita honlapja is elindul az Operaportálon.)

 

 

"Boldog vagyok, hogy énekesnő lettem..."

 

 

Mikor döntötte el, hogy operaénekes lesz?

 

A szüleim színészek [Fekete Gizi és Rácz Tibor - szerk.], tulajdonképpen a színházban nőttem fel. Három éves korom óta, amióta az eszemet tudom, a színpad közelében akarok dolgozni. Sokáig színésznő szerettem volna lenni. Azután elkezdtem zenét tanulni, a szüleim beírattak zeneiskolába, zongora szakra, és nagyon megkedveltem a zenét. De már akkor éreztem, hogy az éneklés még közelebb áll a szívemhez.

 

1998-ban érettségizett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szegedi konzervatóriumában, magánének és zongora szakon.

 

Igen, előbb a zongora szakot kezdtem el, és két évvel később magánének szakra is felvettek. Szegedi lány vagyok, ott jártam előbb fél évet zeneiskolába, végül Berdál Valériához kerültem a konzervatóriumban. "...a színházban nőttem fel..." Ő korábban nagyon ismert operaénekesnő volt Szegeden, de betegség miatt később abba kellett sajnos hagynia a tanítást. Érettségi után felvételiztem a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola karvezetés szakára, ahová két évet jártam. Közben folyamatosan tanultam énekelni. Akkoriban már mindenképpen énekesnő akartam lenni. Azért csináltam sok minden egyebet is. A szegedi színházban ekkor már folyamatosan kaptam lehetőségeket musicalben, gyerekdarabokban, az operettekben pedig szubrett voltam. Közben felvételiztem a Színművészeti Főiskolára is, ahol a harmadik rostán mindig kiestem. Most már viszont nagyon boldog vagyok, hogy végül énekesnő lettem.

 

rrint

fotó: Operaportál

 

2001-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ún. egyetemi szintű magánének főtanszakára járt.

 

Igen, Andrejcsik István operaénekeshez, 2006-ban diplomáztam. A diplomát követően rögtön felvettek a Zeneakadémia opera tanszakára, Kovalik Balázs osztályába, ahol 2008-ban végeztem. Kovalik Balázst akkor már régóta figyeltem és szerettem a munkáit. Az énektanárom az első évben Halmai Katalin volt, a második évben Marton Éva. Medveczky Ádám és Oberfrank Péter is tanított. Meg kell még említenem Alter Katalint, aki nagyon fontos személy az életemben, ő volt a korrepetítorom az utolsó évben. A mai napig visszajárok mindegyikükhöz, és egy-egy új szerep kapcsán kikérem a véleményüket.

 

2004-ben harmadik, 2006-ban második lett a Simándy-énekversenyen. 2007-ben az olaszországi Spoletóban rendezett nemzetközi énekversenyen a középdöntőig jutott el, a zsűri elnöke egyébként Teresa Berganza volt. 2009-ben indult a magyarországi Mezzo Operaversenyen, ahol a döntőben Zerbinetta szerepét énekelte volna Strauss Ariadne Naxos szigetén című operájában, de sajnos betegség miatt vissza kellett lépnie. Más énekversenyen is indult?

 

Nem, csak a felsoroltakon. Szerencsére mindig folyamatosan dolgozhattam színházban is, és inkább azt választottam.

 

Idén nem indult újra a Mezzo Operaversenyen sem.

 

A verseny idei programjában a Traviata Violettája lehetett volna a hangomnak megfelelő szerep, de ezt még korainak érzem.

 

rrfigaroint

Susanna szerepében a Figaro házasságában

(fotó: www.szegedma.hu)

 

Melyik szerepben debütált?

 

Egy musicalben, Fényes Szabolcs és Romhányi József Hamupipőkéjének címszerepében, 18 éves koromban, Szegeden. Az Operaházban pedig Ránki György Pomádé király új ruhája című operájában, Dzsufi szerepében. Az első operaszerepem azonban Barbarina volt a Figaro házasságában. Ez még a szegedi főiskolai évek alatt történt, akkoriban a szegedi színházban több kisebb szerepet is kaptam: Frasquitát énekeltem a Carmenben, Rossini Hamupipőkéjének Clorindáját, és Nicolai A windsori víg nők című operájában Annuskát. A Zeneakadémián vizsgaszerepem volt Adina a Szerelmi bájitalban, Zerlina a Don Giovanniban, az Iphigenia Aulisban címszerepe, és Olympia a Hoffmann meséiben, amit idén májusban Győrben is énekeltem.

 

A 2008-09-es évadban debütált a Bánk bánban is, Melinda szerepében.

 

Igen, Gyulán és a Debreceni Csokonai Színházban, rögtön azután, hogy elvégeztem a Zeneakadémiát. Később Susannát is énekeltem a Figaro házasságában Szegeden, majd Papagenát a Varázsfuvolában, Géniuszt Haydn Orfeusz és Euridiké, avagy a filozófus lelke című operájában, és Sophie szerepét a Rózsalovagban, utóbbiakat már a Magyar Állami Operaházban.

 

rrciganyint

Lehár: Cigányszerelem (fotó: Kelemen József)

 

Van-e kedvenc szerepe, illetve szerepálma?

 

Az én szerepálmom Carmen, a másik pedig a Kékszakállú Juditja... Persze koloratúr szopránként egyiket sem fogom soha elénekelni. (Nevet.) Komolyabbra fordítva szót, valójában nincs szerepálmom, sok szép szerep van, amit szívesen elénekelnék.

 

És kedvenc zeneszerző?

 

Nagyon szeretek Mozartot énekelni. Mozart koncertáriákat is szoktam előadni, legutóbb Kocsis Zoltán vezényletével énekeltem egyet a Zeneakadémián. Nagyon megszerettem Richard Strauss zenéjét is, bár Sophie szerepével a Rózsalovagban nem volt könnyű dolgom.

 

Szokott zenét hallgatni?

 

Igen, de ritkán. A férjem Silló István karmester. Annyira a zenében élünk, hogy otthon már jól esik egy kicsit inkább csöndben lenni, olvasni, beszélgetni. Amikor mégis zenét hallgatok, akkor leginkább jazzt. A munkám kapcsán persze operát is.  "...a koncertáriában háromvonalas G-ket énekeltem..." Mindig meghallgatom azokat az operákat, amikben énekelni fogok. Sőt, szeretek minél több verziót is meghallgatni. A régi énekesek közül nagyon szeretem például Lily Ponst.

 

Az Ön hangfaja koloratúr szoprán. Kifinomult technikája és szép hangszíne mellett rendkívül könnyed magasságait is ki szokták emelni. Mi a legmagasabb hang, amit színpadon kiénekelt?

 

Az említett Kocsis Zoltán koncerten, a Mozart koncertáriában háromvonalas G-ket énekeltem.

 

Ez azért nagyon ritka...

 

Ez egy születési rendellenesség, nem tehetek róla! (Nevet.)

 

rrint2

fotó: Operaportál

 

A kritikákat elolvassa?

 

Igen. Szerencsére eddig kevés rossz kritikám volt.

 

Van-e hobbija?

 

A lovaglás. A férjemnek hat éve van egy lova.

 

Most milyen szerepre készül?

 

Debrecenben fogom énekelni a Hunyadi Lászlóban Gara Máriát.

 

Csák Balázs