head main interju

Az elmúlt év - Rácz Rita

Az elmúlt év - Rácz Rita

Interjú Rácz Rita szopránnal.
Hónapok óta nem láthattuk színpadon, mi volt ennek az oka?

 

Márciusban kisbabám született, Sárának hívják. A Mozart: Ascanio in Alba decemberi előadásait már nem tudtam végigcsinálni, mert veszélyeztetett terhes lettem, Kolonits Klára vette át a szerepemet.

 

Már akkoriban eltervezte, hogy mikor lép majd újra színpadra?

 

Igen, pontosan el volt tervezve. Sárika nagyon jól intézte, hogy márciusban jött, mert az évad második felében amúgy sem lett volna sok előadásom, csak néhány Papagenát kellett lemondanom. Kicsit izgultam, hogy mit csinálok majd tavasszal, de lett dolgom... A nyári szünet alatt babáztam, szeptembertől pedig már el is kezdtem dolgozni. Október elején léptem fel először az Operaházban a Pomádé király új ruhájában, majd a Hamupipőkében.

 

Előbb azonban még Mozart: Requiemet is énekelt Kocsis Zoltánnal és a Nemzeti Filharmonikusokkal a Művészetek Palotájában.

 

És Pécsen, a Kodály Intézetben. Ezekről már tavaly decemberben tudtam. Október 22-én pedig a bayreuth-i Stadthalle-ban énekeltem, Liszt Krisztus oratóriumából adtunk elő részleteket Kovács László vezénylésével.

 

raczrhamupegyev

Rossini: Hamupipőke - Clorinda szerepében; partnerei: Luciano di Pasquale

és Simon Krisztina; Magyar Állami Operaház, 2011 (fotó: Éder Vera)

 

December 9-én Miskolcon egy Karácsonyi jótékonysági koncerten lép fel, ahol Mozart- és Verdi-áriákat adnak elő Bátor Tamással. Azt követően pedig a Denevérben énekel az Operaházban.

 

Így van, de addig lesz még egy nagyon izgalmas feladatom: december 11-én Pápai Erika helyett be kell ugranom a Hegedűs a háztetőn című musicalbe, Fruma-Sára szerepébe. Ez a Vígszínházban lesz és a férjem, Silló István fog vezényelni.

 

A musical amúgy sem idegen Öntől...

 

Igen, egészen fiatal koromban több musicalben is énekeltem, többek között a Padlásban és a Dzsungel könyvében is.

 

Februárban a Művészetek Palotájában lép majd fel Ravel: A gyermek és a varázslat című operájában.

 

Ez az előadás is Kocsis Zoltánnal és a Nemzeti Filharmonikusokkal lesz, de erről egyelőre még nem tudok többet. Azt megelőzően viszont, januárban három alkalommal is éneklem Villa-Lobos: Bachianas Brasileiras című, szoprán hangra és nyolc csellóra írt művét a Danubia Zenekarral. A Kiscelli Romtemplomban, a Nemzeti Színházban és a pécsi Kodály Központban lépünk majd fel, ezeket az előadásokat is a férjem vezényli.

 

Milyen produkciókban láthatjuk az Operaházban az évad második felében?

 

Öt alkalommal lépek fel a már említett Denevérben, és háromszor éneklek majd Frasquitát a Carmenben. Mindkét szerepnek nagyon örülök. Magyarul már énekeltem a Denevért, most németül tanulom. Frasquitaként is felléptem már Szegeden, Kovalik Balázs rendezésében, és korábban, a zeneakadémiai vizsgaelőadáson. Az Operaházban a Carmen májusban lesz, de azt megelőzően Győrben is éneklem Frasquitát, ott március 10-én lesz a bemutató. Azokon az előadásokon is a férjem vezényel, Medveczky Ádámmal felváltva.

 

rrportreintegyev

(fotó: Bencze László)

 

Korábban úgy volt, hogy a Bánk bán Melindájaként is újra láthatjuk Debrecenben.

 

Igen, de anyagi okok miatt sajnos elmarad az a két előadás, amit el tudtam volna vállalni. Sajnálom, mert imádtam, és remélem, hogy valamikor majd visszaállhatok.

 

Milyen érzés volt ennyi idő után visszatérni?

 

Nagyon jó és izgalmas, mert a kihagyás azért sok lemondással is járt. A hangom kipihent, tele vagyok élettel és energiával! Az Operaház új vezetésével kapcsolatban pedig nagyon bizakodó vagyok, remélem, hogy komoly, pozitív irányú változások lesznek.

 

Hallottam már olyat, hogy szülés után a hang is megváltozhat.

 

Igen, mondják, de szerintem inkább lelkileg változik az ember. Lenyugszik, lehiggad, és sok minden elrendeződik a fejében. Megváltozik az értékrendje, helyére kerülnek számára a dolgok, és talán ez a nyugalom az, ami ráül a hangra, ettől tűnhet esetleg másnak.

 

Csák Balázs