head main interju

"Felszabadultabb vagyok..."

"Felszabadultabb vagyok..."

Interjú Pataky P. Dániel tenoristával.

 

December elsejétől a bielefeldi operatársulat tagja vagy. Mi volt ennek az előzménye?

 

Tavaly elmentem Düsseldorfba két ügynökséghez előénekelni. Már az első – igen jó nevű - ügynökség fel is vett, úgyhogy a másodikra el sem mentem. Ezt követően már ők kezdtek el küldözgetni előéneklésekre.

 

A düsseldorfi meghallgatáson mit énekeltél?

 

Ferrandót, Taminót és Edgardót. A meghallgatás után rögtön közölték, hogy szerződtetnek. Azt is elmondták, hogy alapvetően a lírai vonalat javasolják nekem, és ezt egyelőre én is így gondolom. Annak is örülök, hogy leginkább a klasszikus és a német irodalom lesz az, amit énekelek. Ezen belül természetesen Mozartot, de később esetleg Wagnert is, valamint a francia operairodalmat. Olasz operákban jártas énekesből amúgy is több van, de én talán jobban is szeretem a német és a francia zenét.

 

Az ügynökség tehát ezután küldött el további meghallgatásokra.

 

Igen, ezt követően mentem el meghallgatásra Bielefeldbe és engem választottak ki.

 

Hányan voltak a bielefeldi meghallgatáson?

 

Legalább 16-18 másik tenorista. Óriási a piac, rengeteg a jó énekes. A sok német énekes mellett egyre többen jönnek Amerikából, Ázsiából és Oroszországból is.

 

Ilyenkor ültök egy teremben a meghallgatásra várva és egymást méregetitek?

 

Úgy valahogy, ez egy borzasztó helyzet… [nevet] Én Taminót énekeltem és a Vágyom egy nő utánt. Másnap hívtak telefonon, hogy felvettek.

 

Érezted, hogy sikerül? A többieket is meghallgattad?

 

Bíztam benne, hogy sikerül, de a többieket nem hallottam, nem is szoktam ilyenkor másokra figyelni.

 

 

patakyint 2013 anyegin

 Anyegin (fotó: Theater Bielefeld)

 

Bielefeldben kizárólagos szerződésed van?

 

Nem, kapcsolatban vagyok más ügynökségekkel is. New Yorkba is meghívott egy ügynökség előéneklésre, már alá is írtuk a szerződést, de azt pár hónap után felbontottam, mert kiderült, hogy egy exkluzív szerződés a gyakorlatban igencsak nehezen működhet.

 

Nem bánod, hogy nem Amerikában énekelsz?

 

Most már nem. Örömmel vagyok Németországban, nem véletlen, hogy Amerikából is sokan jönnek Európába énekelni.

 

Tavaly a Magyar Állami Operaházban énekeltél az Arabellában, a Macbethben, a Tannhäuserben, a Hunyadi Lászlóban, a Bánk bánban és a Pomádé király új ruhájában. Ilyen fiatalon ez egy nagy karrier kezdetét jelentette itthon.

 

"Itt Európa legjobbjai is megfordulnak..." Így van és én nagyon jól éreztem, érzem is magam az Operaházban. De sokan noszogattak, hogy próbáljam meg külföldön. 31 éves vagyok, és én is úgy gondoltam, most még van bátorságom új dolgokat kipróbálni. Nagyon izgalmas ennyiféle emberrel együtt dolgozni, szakmailag pedig nagy kihívás. Nem is bántam meg, még akkor sem, ha ezért közel 30 előadást kellett itthon visszamondanom ebben az évadban. Bielefeldben nagyszerűen érzem magam és nagyon mozgalmas itt az élet. Csak Westfaliában 17 millióan laknak és 200 kilométeren belül másik öt olyan színház van, ahol Németország, sőt, Európa legjobb énekesei, karmesterei és rendezői is megfordulnak. Nagyon izgalmas ennyiféle emberrel együtt dolgozni, szakmailag pedig nagy kihívás. Mi is utazunk a produkcióinkkal, elsősorban Németországon belül, de úgy néz ki, hogy jövőre megyünk például Hollandiába is.

 

Jelentőségét tekintve, német viszonylatban hol helyeznéd el a bielefeldi színházat?

 

Bár a város méretei nyilván mások, mint például Berlinnek vagy Münchennek, de szép nagy város ez is, és a bielefeldi színház neve szakmai körökben is nagyon jól cseng, sokan használják „ugródeszkaként” a legnagyobb színpadok felé. Magam is voltam a közelmúltban egy-két újabb meghallgatáson, ahol a bielefeldi opera jó ajánlólevélnek számított, kaptam is ajánlatot másik színháztól. Érdekesség, hogy a világhírű magyar tenorista, Kónya Sándor is Bielefeldben kezdte pályafutását.

 

Miért mentél el újabb meghallgatásokra?

 

Mert nálunk igazgatóváltás volt és nem tudhattam biztosan, hogy mi lesz velem a következő évadban. Azóta szerencsére az új vezetés is meghallgatta velem az Anyegint és a jövőben is igényt tartanak rám, a szerződésemet még két évre meghosszabbították.

 

 

patakyint 2013 portre 2

 Portré (fotó: www.danielpataky.com)

 

Milyen a színház épülete?

 

Ez egy régi, 800 férőhelyes, tehát igen nagy épület, amit nemrégen újítottak fel. Nagyon tiszta, kellemes és jól felszerelt színház.

 

Milyen a társulat?

 

Nagyon jól érzem magam velük. Különösen jó érzés - és kellemesen lepett meg -, hogy az énekesek közt egyáltalán nem jellemző a rivalizálás. Jók a körülmények, jó a munkamorál, én is felszabadultabb, nyugodtabb vagyok. A próbák nagyon precízen, pontos menetrend szerint zajlanak, semmit nem bíznak a véletlenre. Nagyon segítőkészek, bajtársiasak egymással a kollégák is, ami talán abból is fakad, hogy nagyon nemzetközi a társaság, sokféle ember van itt, különböző kultúrákból, ezért befogadóbbak. Annyira persze mégsem volt ez nekem ismeretlen, hiszen annak idején tanárnőm, Marton Éva és tanárom, Kovalik Balázs rendező nagyon sokat mesélt nekünk a németországi tapasztalatairól.

 

Hány tagú a társulat?

 

Körülbelül húsz énekes tagja a társaságnak és rendszeresen jönnek vendégek is. De ez egy nagy színház, ahol vannak még musical énekesek, táncosok és prózai színészek is.

Eddig a Denevérben és az Anyeginben léptél fel. Ezzel elégedett vagy?

 

Igen, de nem is ért meglepetésként, mert már a meghallgatáson közölték, hogy ezekre a szerepekre szeretnének szerződtetni. A francia és a német operák mellett az orosz operák is nagyon közel állnak hozzám, Lenszkij karaktere pedig különösen, a szerep régi álmom volt. Szerencsére nagyon sok jó kritikát kaptam, ami újabb lendületet ad nekem.

 

Milyen a rendezés?

 

Kinézetében az Anyegin klasszikus rendezés, ugyanakkor modern, amennyiben Anyegin belső világa, gondolatai is megjelenítődnek a színpadon. Szerepbéli halálom után például Anyegin lelkét egy táncos szimbolizálja. Eltünteti a „holttestemet”, majd újra megjelenek a színpadon a zsákkal, amiben ő elhúzott. A zsákban azonban levelek vannak, és Anyegin nem tudja, melyiket írta Tatjana. Ebbe szinte beleőrül. Ez csak egy apró mozzanat a sok közül, ami nagyon izgalmas volt.

 

 

patakyint 2013 anyegin 2

 Anyegin (fotó: Theater Bielefeld)

 

Múlt ősszel volt egy fellépésed Frankfurtban is.

 

Igen, az Orlando című új operából énekeltünk részleteket, amely műnek júniusban lesz az ősbemutatója. Virginia Wolf Orlando című regénye alapján készült, az opera három felvonását három különböző fiatal szerző írta. Két rendezője van a produkciónak és három szövegírója, ők is mind fiatalok. A harmadik felvonás inkább klasszikus jellegű, a másik kettő modernebb. Vannak benne musical-elemek, az első felvonásban pedig barokk komédia-részek. Nagyon izgalmas, hogy a szerzők negyedhangos csembalót is alkalmaznak benne.

 

Te mit énekelsz a műben?

 

Orlando a regény végére Elisabeth lesz, férfiből nővé változik. Az első két felvonásban a kastélyban Orlando körül lakók közül játszom egyet-egyet, a harmadik részben pedig én vagyok Elisabeth, akinek a szólama tenor hangra van írva.

 

Nehéz szerep?

 

Nagyon nehéz. Különösen ritmikailag, de számos rész nagyon magasra is van írva.

 

Milyen más szerepek várnak még rád a közeljövőben?

 

A következő évadban valószínűleg a Cosí fan tuttéban énekelem Ferrandót, Britten Lucretia meggyalázása című operájában az ún. Férfi kórust, és Wagner Ringetje című darabját, vagyis a Gyűrűcskét, ami a Ring rövidített verziója.

 

Ez egy gyerekeknek szóló változat lesz?

 

Nem igazán. Egyelőre annyit tudok, hogy rövidítve akarják egy estén előadni a teljes Ringet. Ez a műfaj egyébként most divat Németországban.

 

És mit énekelsz a Ringetjében?

 

Siegmundot és Siegfriedet.

 

Nem túlzás ez egy elsősorban lírai tenor számára?

 

Hangsúlyozom, hogy egy rövidített változatról van szó, természetesen nem a teljes szerepeket kell végigénekelni.

 

Egyébként el tudod képzelni, hogy később kifejezetten drámai vagy hőstenor szerepeket is elénekelj?

 

Tizenöt év múlva miért ne?

 

patakyint 2013 flederermauspróba

 A Denevér próbáján (fotó: Theater Bielefeld)

 

Térjünk vissza a Magyar Állami Operaházhoz. Május elején jössz haza az operaházi Arabellára.

 

Igen, szerencsére kint is figyelembe veszik, hogy itthon is szeretnék énekelni, és amikor tudnak, elengednek. Nagy örömömre már a jövő évadra is kaptam itthonról ajánlatot.

 

Milyen szerepekre?

 

Igyekszem olyasmit elvállalni, amit eddig is énekeltem, vagyis nem új szerepeket, mert premierre itthon nem lenne időm beállni. Ezzel kapcsolatban még zajlanak az egyeztetések, remélem minél több előadást el tudok itthon énekelni.

 

Fellépsz még itthon májusban a Hajléktalan Humorfesztivál javára rendezett jótékonysági koncerten is.

 

Igen, egy dalestet csinálunk a Fészekben. Tavaly jártam a Hajléktalan Színház egy előadásán, ami fantasztikus élmény volt. Aztán megláttam a kiírást, hogy Hajléktalan Humorfesztivált rendeznek, amire kiírtak egy pályázatot. Erre hajléktalan íróktól várnak bohózatot, kabaréjelenetet. Úgy döntöttem, hogy csinálok egy dalestet, aminek a bevételét erre az ügyre szánom. Ifj. Balázs János kísér majd zongorán, remélem, sokan eljönnek majd.

 

Csák Balázs

 

 

 

 patakyint 2013 portre 1

 Portré (fotó: www.danielpataky.com)