head main interju

Ősbemutatók és opera 8 másodpercben

Ősbemutatók és opera 8 másodpercben

Interjú Kesselyák Gergely karmesterrel, a hamarosan kezdődő Miskolci Operafesztivál igazgatójával.

Idén három új magyar operát is bemutatnak az Operafesztiválon: Vajda János Don Perlimplin/Don Cristobal című, két egyfelvonásosból álló operáját, valamint Orbán György Bűvölet című művét. Honnan tudja, hogy éppen kik írnak új operát? Hogyan választja ki ezeket a műveket?

 

Az említett két szerzőt én kerestem meg, de voltak mások, akik viszont engem kerestek meg távlati tervekkel. Ennek nincs meghatározott forgatókönyve. Ha egy Vajda János vagy Orbán György jelentőségű zeneszerző operát ír, arról azért az amúgyis szűk szakmai körben lehet tudni. Más, jelentős zeneszerzőknek is vannak kész operái, Selmeczi Györgynek pedig egy készülő műve, amelyet Herczeg Ferenc Bizánc című drámájából ír. Remélem, hogy az elkövetkező években ezeket is be tudjuk mutatni. Ráadásul valamennyi említett szerző munkássága illeszkedik a fesztivál koncepciójába: mindhárman évtizedek óta hírnökei annak, hogy a komolyzene nem feltétlenül csak nehezen fogyasztható lehet.

 

kess int 4 bocsi

 (fotó: Bócsi Krisztián)

 

Az idei fesztiválra egy operaíró-pályázatot is meghirdettek. A döntőbe jutott műveket a fesztiválon „felolvasószínház” keretében hallhatjuk, egyes részletek zenekari kísérettel is elhangzanak a zárógálán, a legjobbnak ítélt művet pedig a 2014-es fesztiválon teljes terjedelmében bemutatják. Mit tudhatunk a döntőbe jutott szerzőkről és műveikről?

 

Kilenc mű érkezett be a zsűrihez, egy olasz és nyolc magyar szerzőtől. A döntőbe jutott három opera: Németh Norbert: Hazug románc, Girolamo Deraco: Taciés Szilágyi Miklós-Horváth György: Ostromopera című műveiSzerintem nagyon színvonalas volt a kínálat, a döntőbe nem került operák között is voltak nagyon jó művek. Nekem például kifejezetten tetszett Nógrádi Péter operája. Értékes, jól megkomponált mű, de a zsűri úgy ítélte meg, hogy nem azt a „népszerű” irányt képviseli, amilyet a versenyben vártunk és ebből a műből aligha lesz népopera. Ami persze nem azt jelenti, hogy ne lenne nagyon jó a mű. De voltak az indulók között „kezdők” is, a döntőbe is bejutott Németh Norbert például orvos. Ő egy nagyobb lélegzetű olasz operát írt, olasz szövegre, Romanza mendace, vagyis Hazug románc címmel. A szerző a cím mellé oda is írta, hogy a 19. századi olasz opera műfaja előtt kíván tisztelegni és valóban verista stílusban íródott a mű. Koncerten már elő is adtak belőle részleteket, nagy közönségsikerrel. A másik döntős opera szerzője Girolamo Deraco, aki viszont tényleg olasz zeneszerző, de egyfajta botrányhősként is tartják számon. Nálunk is megmutatkozik erről az oldaláról, mert döntős operája, a Taci nyolc másodperces.

 

Nyolc perces?

 

Nem, nyolc másodperces.

 

Kifejezetten rövid terjedelmű operáról van tehát szó…

 

Igen. Nem is gondolom, hogy ez lesz a „jövő népoperája”, de a zsűri tagjai egyöntetűen azon a véleményen voltak, hogy a művel kezdenünk kell valamit, mert annyira pimasz és szellemes. Az operához a szerző írt egy kb. egyoldalas elmélkedést is arról, hogy miről is szól a Taci. Az a nyolc másodperc egyébként nagyon szépen „fel van rakva” zenekarra. Amúgy pedig kezdeményeztük, hogy a mű legyen Guiness-rekord.

 

Amit viszont egy 5-6 másodperces operával könnyű lesz majd megdönteni.

 

Ez igaz.

 

A szerző maga is eljön a mű ősbemutatójára?

 

Igen, ő is megtekinti a premiert.

 

kess int 5

 (fotó: www.gergely.kesselyak.hu)

 

Mikor hirdetik meg a következő évi versenyt?

 

Az idei fesztivál végén, de elképzelhető, hogy most két versenyt is kiírunk, egyet 2014-re, egyet pedig 2015-re. Ha ugyanis valaki a mi felhívásunkra jelentkezik, és kifejezetten nekünk akar operát írni, valószínűleg nem készül el egy év alatt. Ugyanakkor már most van négy olyan jelentkezőnk a világ különböző pontjairól, akik befejezték vagy hamarosan befejezik az operájukat. Ők csak most értesültek a versenyről, aminek egyre inkább kezd a világban híre menni. Ezeket az operákat viszont már jövőre el szeretnénk indítani a versenyen.  


Mit kell tudnunk Szilágyi Miklós és Horváth György operájáról, az
Ostromoperáról?

 

Előbbi a zeneszerző, utóbbi a szövegíró. Szilágyi Miklós fúvószenekart vezet és az operát is fúvószenekarra írta. Egyfelvonásos operáról van szó, ami Kőszeg ostromát meséli el, érdekesen, aktuális és mély értelmű mondanivalóval. Nem a sztereotip történelmi nézőpontból közelíti meg a kérdéseket.

 

A zsűri az említett három mű mellet Dobos AttilaAz ember tragédiája című operáját – versenyen kívül – szintén beemelte a programba. Miért?

 

Dobos Attila ismert slágerszerző, aki az Ember tragédiáját még a nyolcvanas években írta. A darab jó, azonban nincs még meghangszerelve, márpedig ez a versenykiírásban feltétel volt. A jövőben egyébként elképzelhető, hogy könnyítünk majd ezen, de ezt majd az új versenykiírásban pontosabban meghatározzuk. Ha azonban nyer a mű, arra az esetre a szerzőnek vállalnia kell, hogy a következő évi bemutatóra az operát meghangszereli, esetleg meghangszerelteti.

 

kess int 1

 (fotó: Operaportál)

 

Kikből áll a zsűri?

 

A zsűri öttagú, az alábbi összetételben:Karel Drgac, Alekszej Ribnyikov, Fekete Gyula, Kerényi Miklós Gábor és jómagam. Karel Drgac rendező, aki többek között a Prágai Állami Operaházat és a Brnoi Nemzeti Színházat is vezette. Alekszej Ribnyikov zeneszerző, akinek nagyon pontos elképzelése van arról, mit is jelent a modern népopera. A Juno és Avos című operájából már a tavalyi Gálán is hallhattunk részletet, az idei fesztiválon pedig a teljes művet bemutatjuk. Nagyon sajnálom, hogy legújabb operájával, a Háború és békével viszont még nem készült el, azt is nagyon szerettem volna bemutatni. Fekete Gyula, amellett, hogy kiváló zeneszerző, jelenleg a Zeneakadémia zeneszerzés tanszékének a vezetője is. Kerényi Miklós Gábor pedig olyan zenés színházi rendező, aki szintén nyitott az elképzelésinkre, vele is sokszor beszélgettem már az opera népszerűsítésének lehetőségeiről.

 

Könnyen döntött a zsűri?

 

Elég egyértelmű volt a döntés. De még egyszer mondom, hogy a döntőbe nem jutott művek között sem voltak rosszak. Olyan viszont volt, amire a zsűri egyöntetűen azt mondta, hogy nem opera, hanem musical.

 

Az Operafesztiválon láthatjuk majd Massenet Don Quichotte című operáját is egy cseh társulattal. Ez a mű hogyan illik bele a fesztivál koncepciójába?  

 

Romantikus, kosztümös opera, népszerű témáról. Huszadik századi mű, pár évvel előzte meg a Kékszakállút, kicsit tágabban értelmezve tehát megfelel annak az elképzelésünknek is, hogy a „Bartók +…” elnevezés alatt ezentúl Bartók utáni műveket értsünk vagy legalábbis olyanokat, amelyek az ő idejében íródtak. Egyébként pedig szeretnék minél több, méltatlanul elfeledett, keveset játszott művet is bemutatni, népszerűsíteni.

 

Milyen további művekre számíthatunk majd ebben a „kategóriában”?

 

Nagyon jó lenne például Bernstein- és Korngold-műveket játszani. Utóbbitól a Halott várost a debreceni előadás óta a magyar közönség is ismerheti, de tervezzük bemutatni a Das Wunder der Heliane című operáját is, ami szintén egy csodálatos mű.

 

Csák Balázs