head main interju

Nabuccótól Bruschino úrig

Nabuccótól Bruschino úrig

Interjú Cseh Antal baritonnal.

 

Melyek voltak az Ön számára az elmúlt évad legemlékezetesebb szerepei?

A legkiemelkedőbb talán a Nabucco címszerepe volt, amit Miskolcon énekeltem. Erre vagyok a legbüszkébb és a visszajelzések is nagyon pozitívak voltak. Nabucco az egyik szerepálmom volt és nagyon sokat készültem rá.

Ön basszus és bariton szerepeket is énekel, de az utóbbi hangfajon belül inkább a mélyebb fekvésű szólamokat. Nabuccót viszont kifejezetten baritonok szokták énekelni.

Igen, éppen ezért ez számomra hangilag is nagy kihívás volt, a hangi adottságaim „teteje”. Színészileg ugyanakkor szintén nem volt könnyű, mert Nabucco egy idősebb, meglett ember, nagy élettapasztalattal. Megjegyzem: sokat segített, hogy nekem is van már gyerekem…

csa nabucco int

Verdi: Nabucco; Miskolci Nemzeti Színház, 2013 (fotó: Miskolci Nemzeti Színház)

 

Egy korábbi interjúnkban a Sevillai borbély Figarójára mondta – amit szintén énekelt -, hogy a szólam magasságai miatt határeset volt Önnek…

Tényleg így volt és Figarót már nem is szeretném énekelni. Tavasszal ezért le is mondtam egy Sevillai borbély előadást, amire Gulyás Dénes kért fel Székesfehérváron.

Fellépett tavaly az André Chénier-ben is, méghozzá két szerepben.

Szegeden énekeltem Mathieu-t és Fouquier-t, felváltva. Kisebb, de nagyon jó szerepek. Az Operaházban korábban már énekeltem ebben az operában, de akkor Roucher szerepében, úgyhogy most már elmondhatom: három karaktert is eljátszhattam ugyanabban a műben.

Láthattuk Gounod Rómeó és Júliájában és a Rigolettóban is.

Tavasszal ment Pécsen a Rómeó és Júlia, amiben Mercutióként szintén nagyon jól éreztem magam. Ez főleg színészileg volt izgalmas feladat, megformálni azt a shakespeare-i karaktert, amit Gounod csak részben tudott az operába beleírni. A Rigolettóban Szegeden léptem fel, mint Monterone. Szó volt róla, hogy a címszerepet énekelem – amit már régen elkezdtem tanulni -, de úgy érzem, hogy erre alkatilag még nem vagyok kész.

csa bruschino int

Rossini: Bruschino úr; partnere: Sáfár Orsolya; Veszprémi Petőfi Színház, 2013

(fotó: Veszprémi Petőfi Színház)

 

Nyáron is voltak fellépései?

Igen, a Veszprémi Petőfi Színház és a Soproni Petőfi Színház közös kezdeményezéseként jött létre Rossini korai, egyfelvonásos operájának, a Bruschino úrnak az előadása, amiben én voltam a címszereplő. Sopronban zajlott a próbaidőszak Toronykői Attila rendezővel. Ennek a végén elő is adtuk az operát, bár ezt inkább nyilvános főpróbának nevezném, nem bemutatónak. A bemutató október 4-én volt Veszprémben, amit több előadás követett. Januárban pedig átvisszük a produkciót Sopronba, és már a székesfehérvári színház is tervezi bemutatni. A rendezés egy zseniális ötletre épül: a cselekmény az őskorban játszódik. Jégtáblákon, bunkósbotokkal a kezünkben játszunk, ami kitűnő lehetőségeket kínál egy buffo opera előadására. Szívesen énekelek ilyen szerepeket is, ráadásul buffo basszistából ma amúgy sincs itthon túl sok.

Bruschino úr mellett milyen további szerepeket énekel ebben az évadban?

Október 6-án volt a Művészetek Palotájában a Bűvös vadász, amiben Gáspárt játszottam. Ez egy gyerekeknek szóló, úgynevezett beavató előadás volt, rövidített formában, kis létszámú kórussal és zenekarral. Toronykőy Attila volt a rendező, Oberfrank Péter vezényelt. Október 9-től pedig öt alkalommal énekeltem a Háry János címszerepét az Erkel Színházban.

Ahol először lépett színpadra.

Egyszer már énekeltem ott, az operaszakos diploma előadásomon…

Számított rá, hogy felkéri az Operaház?

Egyáltalán nem. Annál is inkább, mert csak június elején hívtak fel, hogy engem kérnek fel. Pontosabban engem is, mivel a címszerepben négy különböző énekes váltotta egymást.

A mostani produkciót Vidnyánszky Attila korábbi, Debrecenben már bemutatott rendezésében láthattuk. Háry Jánost Ön már énekelte, akkor is ebben a rendezésben játszott?

Nem, én nem abban énekeltem, de Vidnyánszky Attilával többször is dolgoztam már: a Borisz Godunovban, Vaarlam szerepében és az „ős Bánk Bán” előadásán, ahol Biberach-ot énekeltem.

csa hary intKodály: Háry János; partnere: Ádám Tamás; Szegedi Nemzeti Színház, 2011

(fotó: Veréb Simon)

 

Ön Szegeden él. Egy ilyen alkalomra felköltözik Budapestre?

Igen, két hónapra kivettem egy albérletet. Persze máshol is próbáltam, de inkább Budapestről jártam le Veszprémbe és Szegedre, a Simon Boccanegra próbáira. Utóbbiban Paolo szerepét énekeltem két alkalommal. Ez egy nagy középszerep, de kitűnő karakter, aki sokat van a színpadon. Egyébként kettős szereposztásban megy a darab.

A 2014-es szerepeiről is tudhatunk már valamit?

Januárban lesz a Hamupipőke, szintén Szegeden. Don Magnificót énekelem, ami nem új a számomra. Szó van még egy miskolci Don Giovanniról is, de ez még bizonytalan. Leporello szólamára kértek fel. Tavasszal pedig bemutatják Szegeden a Hoffmann meséit. Ebben a bariton főszerepet énekelem, de lehet, hogy ezt négyfelé választják majd – ahogyan a szopránoknál szokták ebben a darabban -, vagyis elképzelhető, hogy egy helyett több különböző baritonista adja majd elő.

 

Csák Balázs

 

 

(lead-kép: Mascagni: Parasztbecsület; Miskolci Nemzeti Színház, 2011 (fotó: Bócsi Krisztián)