ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main interju

Lezárult a második forduló – Puja Andrea a döntőben

Lezárult a második forduló – Puja Andrea a döntőben

Beszámoló, és interjú Puja Andreával, Alföldi Róberttel és Novák Péterrel.

A Budapest Music Centerben június 1-jén, vasárnap lezajlott második fordulóból tizenegy énekes, köztük a magyar Puja Andrea jutott be az Armel Operaverseny és Fesztivál 2015. évi döntőjébe.

 

A versenyről

Május elején, a verseny első fordulójában a zsűri két helyszínen – Budapesten és Párizsban - válogatta ki a továbbjutó versenyzőket. (Az első fordulóról szóló beszámolónkat itt olvashatja: "Armel Operafesztivál - a továbbjutók".) A párizsi első fordulóra különösen sokan jelentkeztek, ennek köszönhető, hogy most vasárnap főleg francia énekeseket láthattunk, bár volt az indulók közt brit, amerikai, portugál, lengyel, koreai, svájci, belga, ukrán, sőt, kolumbiai és kongói operaénekes is.

armel14masodik 23
A Bemutatkozára várva (Demcsák Zsuzsa műsorvezetővel)

armel14masodik 22
A zsűri a Bemutatkozáson

Emlékeztetőül: az évente megrendezett, háromfordulós nemzetközi verseny menete a következő: az első körben a zsűri több helyszínen, a hangi adottságok illetve az énektudás alapján válogatja ki a továbbjutó versenyzőket. A második fordulóban a produkciók rendezői, karmesterei válogatják ki az operák döntőbeli szereplőit. Az őszi döntőben már teljes operaprodukciókat mutatnak be, ahol a versenyzők a művek egyes szerepeit énekelhetik majd el, és az ottani teljesítményük alapján kerülnek ki közülük a győztes előadók. Ezt megelőzően hónapokon át tanulják a szerepeket a – többségükben külföldi - ún. partner operaházak valamelyikében, ahol a produkciókat egyébként szintén bemutatják.

armel14masodik 19
Alföldi Róbert rendező érkezik

armel14masodik 33
Workshop

A most továbbjutók a 2015-ös döntő operaprodukcióinak főszerepeire kaptak felkérést. Tavaly ugyanis úgy döntöttek a szervezők, hogy ezentúl hosszabb időt hagynak a végső produkciók előkészítéséhez. Korábban csak a nyári időszak és a kora ősz állt rendelkezésre ahhoz, hogy a teljes produkció elkészüljön, ami igen rövid időnek bizonyult (annál is inkább, hiszen gyakran alig vagy egyáltalán nem ismert kortárs operák szerepeire kell az adott partnerszínházban felkészülniük). A tavalyi második fordulóban éppen ezért kiválasztották a 2013. és a 2014. évi produkciók döntőseit is, az idei évtől kezdve pedig a versenyzők mindig a következő év előadásainak szerepeit nyerhetik el.

armel14masodik 111
Workshop - Pál Tamás karmester és Gyüdi Sándor főigazgató
(fotó: Operaportál)

armel14masodik 3
Workshop - Sébastien Lemoine
és 
Amélie Robins
(a
Figaro házassága döntősei)
(fotó: Operaportál)

Változott idén a helyszín is. A fesztivál ugyanis Szegedről Budapestre költözött, így a hagyománnyal szakítva immár a második fordulót is a fővárosban, a Budapest Music Centerben rendezték meg (az októberi döntőnek az Erkel Színház és a Zeneakadémia ad majd otthont).

Most vasárnap az énekesek tizenegy szerepéért szállhattak versenybe: két Mozart-opera – a Varázsfuvola és a Figaro házassága - mellett Donizetti Calais ostroma, Rimszkij-Korszakov Mozart és Salieri című operája, valamint két magyarországi bemutató: Van Parys Rear window, illetve Rendine Un segreto d’importanza című művének egyes szerepeit nyerték el.

A második forduló programja a versenyzők bemutatkozásával indult, akik egy-egy áriát adtak elő zongorakísérettel az operaházak képviselői (karmesterek, igazgatók) előtt.

armel14masodik 34
Workshop

armel14masodik 44
Workshop

A délutáni műhelymunkák („workshop”-ok) során a rendezők, valamint az operaházak képviselői már kizárólag a saját produkcióik szerepeire (az első forduló zsűrije által) ajánlott énekesekkel dolgoztak együtt, azzal a céllal, hogy azok színészi képességeit közelebbről is megismerjék.

Nagyon érdekes látni, ki hogyan értelmezi a workshop-ot, ami annak is függvénye, hogy az adott műhelymunkát rendező vagy karmester vezeti-e. Utóbbiak természetesen a zenére helyezik a hangsúlyt, elsősorban arra kíváncsiak, el tudja-e az adott versenyző a mű egy-egy áriáját, részletét megfelelő színvonalon énekelni. A rendezők inkább szituációs gyakorlatokat tartanak, egy-egy rövid – de a darab szereplőjére jellemző – jelenet eljátszását kérik az énekesektől, gyakran csoportos gyakorlatok keretében.

A műhelymunkát követően került sor az ún „extra workshop”-ok megtartására. Ide az operaházak képviselői azokat a versenyzőket hívták be, akik ugyan nem az általuk rendezett opera szerepeire voltak kijelölve, azonban a délelőtti Bemutatkozás alapján rájuk is kíváncsiak lettek.

armel14masodik 30
Workshop

armel14masodik 42
Workshop - Patrick Kabongo, aki Tamino szerepét nyerte el

Az énekesek számára igen kimerítő, de minden bizonnyal nagyon hasznos munkát követően, este 8 órakor került sor az eredményhirdetésre.

 

*

Mozart: A Varázsfuvola

 

Alföldi Róbert, aki a Varázsfuvolát rendezi majd a Szegedi Nemzeti Színház produkciójában, Gyüdi Sándor főigazgatóval és Pál Tamás karmesterrel közösen hozta meg a döntését, amelynek értelmében az Éj Királynője szerepét a francia Marlène Assayag nyerte el, míg Taminót a kongói Patrick Kabongo énekelheti majd.

Marlène Assayag a délelőtti bemutatkozáson aLammermoori Luciából énekelte a „Quando rapito in estasi”-t, igen meggyőzően. Az Éj királynője szerepére azonban nem csak ő volt esélyes, hiszen több olyan koloratúrszoprán is volt, aki minden bizonnyal ezt a szerepet szerette volna megkapni. (A versenyen induló énekesek gyakran eleve egy bizonyos szerepet „céloznak meg”, míg mások úgy gondolják: megmutatják, mit tudnak, a zsűri pedig majd eldönti, alkalmasnak találja-e őket valamelyik versenyszerepre.) Ott volt mindenekelőtt a magyar Rőser Orsolya Hajnalka, aki a délelőtti Bemutatkozáson szintén a Lammermoori Luciából énekelt („Regnava nel silenzio”), és a műhelymunka során is nagyon jól szerepelt. Még egy énekesnőt ki kell emelnem: a francia Leïla Benhamza-t, aki délelőtt nagyszerűen adta elő Olympia áriáját a Hoffmann meséiből, a műhelymunkán pedig ritkán hallható könnyedséggel énekelte az Éj királynője áriáinak koloratúráit.

armel14masodik 24
Rőser Orsolya Hajnalka a Bemutatkozáson

armel14masodik 29
Balczó Péter a Bemutatkozáson

Hasonlóképpen szoros verseny alakult ki Tamino szerepéért is, amelyet végül a kongói származású Patrick Kabongo nyert el. Kabongo rendkívül virtuóz énekes, repertoárján szerepel már például Rossini Ory grófjának címszerepe is. A Bemutatkozáson azonban még magasabbra tette a lécet: Rossini Otellójából énekelte azAh! sì, per voi già sento” kezdetű áriát, amivel kevesen mernének megpróbálkozni. Más kérdés, hogy mit tud majd nyújtani Taminóként, amely szerepre viszont többen is a magyar Balczó Pétert várták. Őt már hallhattuk a Varázsfuvolában a Magyar Állami Operaház produkciójában is. A mostani Bemutatkozáson Gounod Rómeó és Júliájából énekelte az „Ah! lève-toi soleil!”-t, kiválóan. (Ez az ária is jó választás volt, a tenoristák versenyen ritkán futnak neki.)   

Alföldi Róbertnek már számos operarendezését láthattuk az Armel Operafesztiválon (Ward: A salemi boszorkányok, Picker: Emmeline, Vaage: Veslefrikk, Verdi: Rigoletto, Mayer: Haláleset a családban). Természetesen nem csak a Fesztiválon rendezett operát, nevéhez fűződik Gounod Faust, Verdi Attila, Eötvös Le balcon, Mozart Figaro házassága és Bartók A kékszakállú herceg vára című operájának egy-egy produkciója is, néhány hét múlva pedig a Magyar Állami Operaház mutatja be rendezésében Gluck Íphigeneia Tauriszban című operáját.

Alföldi Róberttel a műhelymunkák után készítettünk rövid interjút.

armel14masodik 28
Workshop - Alföldi Róbert rendező

Az Armel Operafesztiválon eddig minden évben rendeztél operát, kivéve a tavalyi évet. Mi volt ennek az oka?

Semmi különös oka nem volt, csak úgy alakult, hogy az izlandi projekt, ami hozzám tartozott, végül nem jött össze.

Jövőre a Varázsfuvolát rendezed a Fesztiválon. Ez egy régi terv?

Igen, régóta kerülgetjük egymást…

Mióta foglalkoztat ez a mű?

Mozart foglalkoztat. Bármikor, bárhol, bármelyik Mozart-operát szívesen megrendezném.

Mikor kezdődnek a Varázsfuvola próbái?

Ha minden igaz, körülbelül egy év múlva.

Egy évvel a próbák megkezdése előtt mennyire állt már össze a fejedben a darab?

Az egészet ilyenkor még nem látja az ember, de azt igen, hogy mi lesz a fő csapásirány, milyen lesz az előadás hangulata, az egész darabnak az érzete. Tudom, hogy merrefelé indul majd el a dolog.

Valamit lehet már erről tudni?

Szeretném, ha ez a Varázsfuvola kevésbé lenne színes-szélesvásznú.

Kevésbé mese?

Kevésbé mese. Egy kicsit sötétebb lesz ahhoz képest, mint ahogy ezt általában elvárják ettől a darabtól és mint ahogy általában szokták játszani.

Mi volt a véleményed a mai énekesekről? Könnyű volt a döntés?

Az egyik szereplőt könnyű volt kiválasztani, a másikról nagyon sokat vitatkoztam a „zenei fakultációval”. De végül mindenki elégedetten állt föl az asztaltól. Akkor jó, ha a végén úgy érezzük, hogy közösen döntöttünk. Természetesen mindenki elmondta az érveit. Én is elmondtam, hogyan képzelem el a készülő előadást, mert ez erősen meghatározza, hogy az adott szerepre milyen énekest választunk. Igyekeztem ezt nagyon pontosan megfogalmazni, és azt hiszem, sikerült is meggyőznöm a többieket.

Elárulod, hogy melyik énekesről vitatkoztatok?

Nem. [nevet]

Hamarosan bemutatják a Magyar Állami Operaházban az Íphigeneia Tauriszban című operát, amit te rendezel. Ezt követően, a jövő évi Varázsfuvola előtt lesz még más operarendezésed is?

Igen, ősszel fogok rendezni egy Anyegint Rijekában. Ez egy régi kapcsolat velük, már kétszer dolgoztam ott, igaz, akkor prózai darabokat csináltam.

 

armel14masodik 27
Workshop - Alföldi Róbert rendező

*

Mozart: Figaro házassága

Novák Péter szintén egy Mozart-operát, a Figaro házasságát rendezi majd a Kolozsvári Magyar Opera produkciójában. A társulat először szerepel az Armel Operafesztiválon, Novák Péter pedig első operáját rendezi. A Figaro házassága esetében is két szerepért lehetett versenyezni: a rendező és Jankó Zsolt karmester közös döntése alapján Almaviva grófot a francia Sébastien Lemoine, Susanna szerepét pedig honfitársa, Amélie Robins énekli majd.

armel14masodik 20
Novák Péter rendező és Jankó Zsolt karmester

A baritonista a Bemutatkozáson Bizet nálunk kevéssé ismert La jolie fille de Perth (A szép perth-i lány) című operájából énekelte Ralph áriáját („Quand la flamme de l'amour”). A karakteres énekes szép, meleg bariton hang birtokosa, aki jól érzékelhetően a hallgatóságot is levette a lábáról (az operaházi szakemberek mellett újságírók is részt vettek az eseményen). Az első forduló zsűrije ugyan nem Figaro szerepére javasolta őt, Novák Péter azonban ragaszkodott Lemoine személyéhez, akiből alighanem kitűnő Figaro lesz. A Susanna szerepét elnyerő Amélie Robins délelőtt a Don Pasqualéból énekelte Norina áriáját, kifejezően és kitűnő technikával, alighanem ő sem okoz majd csalódást a Figaro házassága jövő évi előadásán. (Egyébként őt sem erre a szerepre javasolta az első forduló zsűrije.)

armel14masodik 31
Workshop - Novák Péter rendező

Novák Péterrel is a műhelymunkák után beszélgettünk.

Operát nem rendeztél még, most azonban a Figaroházasságára készülsz.

Koreográfusként sokszor találkoztam már a műfajjal, de most van először, hogy az egész felelősség az én nyakamba szakad. Azért vállaltam, mert nagyon megszerettem a kolozsvári társulatot, akik olyan bizalommal ajándékoztak meg egy közös munka kapcsán, hogy úgy gondoltam: már a kötelesség kategóriájába tartozik, hogy visszamenjek. A nagy tradíciókkal rendelkező Kolozsvári Opera státusa - miszerint az egyetlen, állandó kisebbségi operatársulat, az egész bolygót beleértve – viszont arra kötelez, hogy ne a könnyedebb műfajok felé menjek az együttessel. Maga az opera gyerekkorom óta izgat. Olyan klasszikus, mindennél innovatívabb műfajról van szó, amiben a zene, a tánc, a libretto mind azonos értékű. Úgy érzem, hogy ez egy adekvát leképezése a személyiségemnek, ha ez nem hangzik túl nagyképűnek.

Akkor miért csak most fordultál az opera felé?

Nem tudom, sodródtam… Voltak nagy terveim, néha már a Magyar Állami Operaházba képzeltem magam, de szerencsére győzött a józan ész és az alázat… Sem a szó pozitív, sem pedig negatív értelmében nem vagyok egy megélhetési művész. Az, hogy opera-rendező, számomra nem egy státusz, hanem egy lehetőség, ami mellett most nem tudtam elmenni. Nagy feladat és én szeretnék is helytállni.

Miért a Figaro házasságára esett a választásod?

Egy olyan szerzőhőz akartam nyúlni, egy olyan brandhez, ami a világon egyedülálló, mert mindenki be tudja azonosítani a New York-i Filharmonikusoktól kezdve egészen azokig, akik csak a kapucsengő hangja alapján ismerik. A dologhoz hozzátartozik az is, hogy Kolozsváron 100 ezer egyetemista van, és szeretném a fiatal generációt is behozni az előadásokra.

Tehát a rendezés tudatosan célozza a fiatalabb közönséget?

Igen. Hozzáteszem, hogy a Figaro házassága már önmagában is alkalmas erre. A műfajok működnek, és amikor a fiatalokat sikerül bejuttatni, többnyire már nem is akarnak hazamenni. Más kérdés, hogy az ember nyilván szeretne beemelni a darabba olyan aktualitásokat is, amik izgatják, és reménykedik benne, hogy ezt az eredeti mű nem dobja majd le magáról. Úgy érzem, hogy a mostani rendezéssel ezt sikerült is elkerülnöm.

A próbák elkezdődtek már?

Az évad végén, azaz mostanában van egy előkészítő szakasz, és augusztus végétől kezdünk el próbálni. Októberben mutatjuk be a darabot Kolozsváron, a mai győztes énekesekkel pedig jövőre, az Operafesztiválon.

Mi volt a benyomásod a versenyzőkről?

Vegyesek az érzéseim. Egyrészt sok remek hangot hallottam, de olyan énekest is, akinek vagy rossz napja volt, vagy nem a számára megfelelő áriát választotta. Persze, én azért vendég vagyok ebben a műfajban, ezért Jankó Zsolt karmester eddig is és ma is nagyon sokat segített. Sokszor éreztem ezeken a fiatalokon, hogy manírosak, ami valószínűleg az oktatás hiányosságaira vezethető vissza. Világos, hogy az operai színjátszásnak ezek a hagyományozott kliséi nem csak Közép-Kelet Európára jellemzőek, hanem együtt járnak a műfajjal, miközben persze nagyon sok klassz, modern dolog is születik. Kicsit szakbarbárok vagyunk a művészképzésben. A színészek nem tudnak énekelni, az operaénekeseknél pedig a színészi játék jelent problémát. A művészettörténet leteszi ezeket a cezúrákat, átjárás esetén pedig elindulnak a bajok és a bonyodalmak. Ugyanakkor a délutáni workshop-on – és ezért volt számomra igazán érdekes a mai nap – elindult valami, volt, aki már sokkal többet mutatott magából, mint délelőtt. Szkeptikus voltam, mert azt a két szereplőt, akivel szerintem bombasztikusan meg lehet csinálni a Figarót, nem ezekre a szerepekre jelölték. De mindkettőjüket sikerült meggyőznöm, és nekik már lenne kedvük hozzá. Majd este kiderül, hogy ők kapják-e a szerepeket. (Megj.: végül ők kapták a Figaro házassága szerepeit – szerk.)

 

armel14masodik 39
Workshop - Novák Péter rendező

*

Rimszkij-Korszakov: Mozart és Salieri

Sergio Rendine: Un segreto d’importanza

A pilseni J. K. Tyl Színház nem először vesz részt az Armel Operafesztiválon. Ők Rimszkij-Korszakov Mozart és Salieri valamint Sergio Rendine Un segreto d’importanza című, alig húsz éve bemutatott egyfelvonásos operáját állítják majd színpadra. Oliver von Dohnányi karmester és Ludek Golat rendező Salieri szerepére a francia Marc Labonnette-et, míg az olasz operában Isabella Colbran szerepére a magyar Puja Andreát jelölte ki. A lengyel Gosha Kowalinska mezzoszoprán azonban annyira meggyőző volt a cseh zsűri számára, hogy Rendine operájában - az eredeti kiírástól eltérően – egy harmadik versenyszerepet is kijelöltek a kedvéért (az Idegenvezető szerepét).

armel14masodik 38
Workshop - Ludek Golat rendező

Puja Andrea a Bemutatkozáson Gounod Rómeó és Júliájából adta elő a „Je veux vivre”-t, szenvedélyesen, szép magasságokkal. Őt az első fordulós zsűri is Isabella Colbran szerepére javasolta. A francia baritontól pedig délelőtt igen stílusos bel canto éneklést hallhattunk (Bellini A puritánok című operájából énekelte az „Ah per sempre io ti perdei” kezdetű áriát.)

Puja Andrea neve nem ismeretlen a hazai operakedvelők számára. Az énekesnővel az eredményhirdetést követően készítettünk interjút.

armel14masodik 15
Workshop - Puja Andrea (fotó: Operaportál)

Itthon legutóbb Mozart Aszínigazgatójának két változatában is láthattuk az Erkel Színházban.

Igen, két formában adtuk elő a darabot, előbb a „Mozart Late Night” keretében, felnőtt változatban, most pedig az „OperaKaland” sorozat részeként, ami kamaszoknak szóló előadás volt. De beugrottam a Pomádé király új ruhájába is, amiben Dzsufi szerepét énekeltem.

Ha jól tudom, Kolozsváron kezdődött a pályafutása.

 

Igen, a Kolozsvári Magyar Operában kezdtem. Rosinát énekeltem a Sevillai borbélyban, Musettet a Bohéméletben, és Armindát az Álruhás kertészlányban, ami a korábbiakhoz képest már egy drámaibb, testesebb szoprán szerep volt. Egyébként Székelyudvarhelyen születtem, ott is tanultam, illetve Nagyváradon. Később kerültem operastúdiósként Budapestre, ahol Barbarinától Papagénáig több, kisebb szerepet is elénekeltem.

Ezt követően azonban inkább külföldön lépett fel, ahol sikerrel szerepelt versenyeken is.

Olaszországban megnyertem a trevisói Toti Dal Monte versenyt. Ennek volt köszönhető, hogy felléphettem többek között Madridban, a Teatro Real-ban, ahol Haydn La vera costanza című operájában énekeltem, Jesus-Lopez Cobos vezényletével. De felléptem az Ambronay Fesztiválon is. Ez egy francia barokk fesztivál, ahol Dauvergne Les Troqueurs című operájában szerepeltem. Ezt a darabot nagyon szerettem, a fesztivál után, egy turné keretében ezt is több helyszínen bemutattuk, többek között Párizsban, a Cite de la Music-ben.Azt hiszem, ezekben a művekben tudtam igazán megmutatni, hogy mit tudok.

 

A hangfaját koloratúrszopránként határozná meg?

Még keresem a hangom. Fiatalabb koromban egyértelmű volt, hogy koloratúrszubrett szerepeket énekeljek. De ebből szeretnék már egy picit kikerülni. Ezért is örültem például Irene szerepének az említett Haydn-operában, ami egy drámaibb jellegű koloratúrszoprán szerep. Vagy Julia Silberklangnak a Színigazgatóban.

 

A mostani versenyen melyik szerepet akarta elénekelni? Az Éj királynőjét?

Nem, az „nincs meg nekem”, nem is áll szándékomban elénekelni. A két másik szoprán szerep érdekelt. Egyrészt Eleonora a Calais ostromában - mert úgy érzem, hogy a bel canto is fekszik nekem -, de úgy láttam, hogy oda egy teltebb szoprán hangot kerestek. Másrészt Isabella Colbran szerepe az Un segreto d’importanza című operában. Ezt közelebbről még nem ismerem, de a zenei anyagból, amit megkaptam, az derült ki számomra, hogy a karakter közel áll hozzám.

*

Donizetti: Calais ostroma

Igazi operaritkaságnak számít Donizetti Calais ostroma című műve, amelyet a jövő évi döntőben az English Touring Opera produkciójában láthatunk majd, akik szintén nem először szerepelnek az Armel Operafesztiválon. Az angliai operaházat James Conway főigazgató, rendező képviselte, akinek döntése értelmében az angol Nicholas Merryweather énekli majd Edoardót és a francia Gabrielle Philiponet Eleonorát.

armel14masodik 41
Workshop - James Conway rendező, főigazgató

Nicholas Merryweather baritonista már a budapesti első fordulóban is kitűnt színészi képességeivel és kifinomult énektechnikájával (a mostani Bemutatkozáson a Varázsfuvolából énekelt). A szintén jó énektechnikával rendelkező és nagy hangterjedelemmel bíró Gabrielle Philiponet is Mozart-áriát választott (Così fan tutte - „Come scoglio”).

armel14masodik 6
Workshop - James Conway rendező, főigazgató (fotó: Operaportál)

*

Annelies Van Parys: Rear Window

Új partnerként mutatkozik majd be fesztiválon az antwerpeni Muziektheater Transparant, amely Annelies Van Parys új operáját, a Rear Window-t mutatja be. A Hitchcock legendás filmjén alapuló mű amúgy még nem készült el teljesen, először jövő tavasszal láthatja majd a közönség Belgiumban, az „Opera XXI Festival” keretében. A második fordulóra eljött a szerzőnő is, aki Tom Creed rendezővel és Guy Coolen főigazgatóval közösen választotta volna ki a mű három (név nélküli) szereplőjét: a „Tenor”-t, a „Mezzoszoprán”-t és a „Basszus”-t. Megfelelő tenoristát azonban nem találtak, így csak a mezzoszoprán és a basszus szereplőt jelölték ki két francia énekes, Ani Sargsyan és Victor Sicard személyében.

armel14masodik 13
Annelies Van Parys zeneszerző

Ani Sargsyan a nap egyik legjobb énekesnőjének bizonyult. Rimszkij-Korszakov Sznyegurocska (Hópelyhecske) című operájából énekelte Lel áriáját, annyira autentikusan, hogy azt bármelyik orosz énekes megirigyelhetné. Nem kevésbé nyűgözött le minket Victor Sicard sem, akinek kifinomult előadása (Rameau: Dardanus - „Voici les tristes lieux... Monstre affreux”) szintén emlékezetes marad.

armel14masodik 12
Tom Creed rendező

***

Az eddig említetteken és a továbbjutókon kívül több kiváló énekest is hallhattunk még. Velük a magyar közönség a döntőben már nem találkozhat, de operaszínpadon talán majd igen, ezért mindenképpen érdemes megemlíteni a bolgár Ina Kancheva (szoprán), az amerikai Olivia Kahler (szoprán), a francia Diana Higbee (szoprán), a szintén francia Dorothée Lorthiois (szoprán) és a dél-koreai Chae Wook Lim (bariton) nevét is.

Csák Balázs

Fotók: Kállai-Tóth Anett (kivéve az Operaportál fotóit)

***

A 2015. évi döntő versenyzői (a szerző, a mű, a partner-operaház, a szerep és a továbbjutó énekes neve):

Sergio RENDINE: Un segreto d’importanza

A J. K. Tyl Színház (Pilsen, Cseh Köztársaság) produkciója

Versenyszerepek:

Isabella Colbran – szoprán: Puja Andrea

Idegenvezető - mezzoszoprán: Gosha Kowalinska

*

Nyikolaj RIMSZKIJ-KORSZAKOV: Mozart és Salieri

A J. K. Tyl Színház (Pilsen, Cseh Köztársaság) produkciója

Versenyszerep:

Salieri – basszbariton: Marc Labonnette

*

Gaetano DONIZETTI: Calais ostroma

Az English Touring Opera (London, Egyesült Királyság) produkciója

Versenyszerepek:

Edoardo – bariton: Nicholas Merryweather

Eleonora – szoprán: Gabrielle Philiponet

*

Annelies VAN PARYS: Rear Window

A Muziektheater Transparant (Antwerpen, Belgium) produkciója

Versenyszerepek:

Mezzoszoprán: Ani Sargsyan

Basszus: Victor Sicard

*

Wolfgang Amadeus MOZART: A varázsfuvola

A Szegedi Nemzeti Színház (Szeged, Magyarország) produkciója

Versenyszerepek:

Tamino – tenor: Patrick Kabongo

Éj Királynője – szoprán: Marlène Assayag

*

Wolfgang Amadeus MOZART: Figaro házassága

A Kolozsvári Magyar Opera (Kolozsvár, Románia) produkciója

Versenyszerepek:

Almaviva gróf – bariton: Sébastien Lemoine

Susanna – szoprán: Amélie Robins

 

armel14masodik 445
A továbbjutók