head main interju

"...az élet rendezi el a dolgainkat..."

"...az élet rendezi el a dolgainkat..."

Interjú Marion Grange-zsal, az Armel Operaverseny és Fesztivál győztesével.

Október 17-én lezárult a 2014. évi Armel Operaverseny és Fesztivál. Az idei évben a Legjobb előadó díját a francia szoprán, Marion Grange nyerte Susanne szerepében nyújtott alakításáért, amelyet Christian Henking Figaro¿ című operájában énekelt. (Az előadásról szóló kritikánkat itt olvashatja: "Figaro, a porszívó és a zsiráf".)

Beszélgetés Marion Grange-zsal (az interjú még az eredményhirdetés előtt készült).

Tizenkét éves éves korában debütált operaszínpadon, A varázsfuvola és a Tosca gyermekszereplőjeként. Már akkor is operaénekesnő akart lenni?

Nem, akkor még karmester szerettem volna lenni. Éveken át csellóztam is, később pedig sanzonokat énekeltem, és egy musicalben is felléptem. Csak húsz évesen határoztam el, hogy operaénekes leszek. A tanulmányaimat pedig három évvel ezelőtt fejeztem be Svájcban.

A mostani Fesztiválon bemutatott Figaro¿ is egy svájci produkció. Korábbról is ismerte a társulatot?

Nem. Természetesen hallottam a színházról, de személyesen nem ismertem ott senkit. A Figaro¿-ban dolgoztam velük először. Nagyszerű társulat!

Tavaly az Ébresztő tündér szerepét énekelte Humperdinck Jancsi ésJuliskájában Lausanne-ban, illetve Echo-t az Ariadne Naxosbanelőadásán, Toulonban. Most pedig egy kortárs operában láthattuk. Milyen stílus, korszak zenéje áll Önhöz a legközelebb?

Azt hiszem, Richard Strauss művei. Nagyon érdekel a 19. század végi és a 20. század eleji német zene, a német késő romantika repertoárja. Dalokat is szívesen énekelek, idén döntős voltam a Nemzetközi Hugo Wolf Énekversenyen, Stuttgartban. Az említett Jancsi és Juliskát pedigkülönösen élveztem, gyönyörű opera. Wagner is közel áll hozzám, és még számos más német szerző, például Zemlinsky, Schreker, Berg, Schönberg művei. 

Ezek szerint Wagnert is szívesen énekelne?

Nagyon szeretnék Wagnert énekelni, de csak pár év múlva, most még semmiképpen nem. Óvatos vagyok, egyelőre a lírai szoprán szerepek a legmegfelelőbbek a számomra, leginkább Mozart operáiban lépek fel. De azt hiszem, benne van a hangomban, hogy később drámaibb szerepeket is énekeljek. Nem csak a német repertoárból; egyszer majd szívesen lennék Mimí, Tosca...

grangeint1

Az idei Armel Operafesztiválon Susanne szerepével nyerte el az első díjat Christian Henking Figaro¿című operájában. Mit gondol, komédia, tragédia vagy paródia ez a mű?

Azt hiszem, elég bonyolult a válasz. A libretto maga is bonyolult. Először én is nehezen tudtam eldönteni, hogy komédiáról vagy tragédiáról van-e szó, mit akar pontosan a szerző. Talán a darabbeli Beaumarchais utolsó mondata lehet a kulcs: „A véletlen jobban teljesített, mint mi mind…” Mindegy is, hogy épp tragédia vagy komédia zajlik, az élet rendezi el a dolgainkat. A darabban is mindig másképp történnek az események, mint amire számítanánk. Sok minden nyitva marad a műben, ahogyan az életben sem mindig tudjuk, mi fog történni.

Mennyire találta nehéznek Susanne szerepét?

Zeneileg mindenképpen nehéz. Gyönyörű a mű, és nagyszerűen van megírva, de az énekeseknek folyamatosan számolniuk kell magukban a tempót. Tavaly novemberben láttam először a kottát, de még most sem vált minden automatikussá. Maga Susanne pedig kicsit olyan, mint Mozart és Beaumarchais Susanne-ja, persze mégis más. Hagytam, hogy fokozatosan kialakuljon a karekter. A próbákon nagyon vidám volt a légkör, hiszen olyan jeleneteim is voltak, mint például a bokszmérkőzés Marcelline-nel…

Miért hal meg a darab végén Figaro?

Fogalmam sincs, ez nem volt benne a librettóban. [nevet] Ezt a rendező találta ki. Talán a bohócok világának elmúlása van benne ebben a jelenetben, hiszen bohócnak öltözve siratjuk a társunkat.

A svájci Bienne-ben már az Armel Operaverseny előtt bemutatták a darabot. Abban is Ön volt Susanne?

Igen, de csak két alkalommal. Én ugyanis közben Lausanne-ban és Toulonban is dolgoztam, ezért az előadások többségén egy másik énekesnő alakította Susanne-t.

grangeint2
A díjjal, a Gálán

Milyen volt együttdolgozni a rendezővel, Andreas Zimmermann-nal?

Nagyon könnyű volt vele együtt dolgozni. Elmondta az instrukcióit, de mindig nyitott volt arra, ha mi, énekesek valami mást is bele akartunk vinni a karakterbe. A rendezés egyébként kitűnően összhangban van a zenével, ami nagyon megkönnyítette a dolgunkat.

Mit énekel a közeljövőben?

Lausanne-ban, Genfben énekelek majd Mozart-szerepeket: Paminát és Első hölgyet A varázsfuvolában, illetve oratóriumokat, a c-moll misét és a Requiemet.

Csák Balázs

 fotó: Kállai-Tóth Anett