head main interju

"Bírom a tempót..."

"Bírom a tempót..."

Interjú Cseh Antal operaénekessel.

A korábbi években többnyire Szegeden és Debrecenben láttunk fellépni, idén azonban megsűrűsödtek a feladataid a Magyar Állami Operaházban is.

 

Igen, az idei évad nagy részét az Operaházban illetve az Erkel Színházban töltöm. Az évad elején a Szerelmi bájitalban énekeltem Dulcamarát, majd Angelottit a Toscában, utána Bagó szerepét a János vitézben, majd a Háry János címszerepét. Ezt követte a Don Giovanni, amiben Masetto voltam, most pedig újra visszaállok az André Chénierbe, Roucher szerepébe. De továbbra is aktívan énekelek a vidéki színházakban is. Decemberben volt egy premierem Szegeden, Donizetti Farsangi mulatság című egyfelvonásosában, ami egy nagyon jó hangulatú produkció volt. Novemberben volt Debrecenben Prokofjev Tüzes angyalának felújítása, amiben korábban az Inkvizítort alakítottam, most viszont Faustot. A művet júniusban egyébként bemutatjuk a Miskolci Operafesztiválon is. Debrecenben a Don Giovanniban is énekeltem, Leporello szerepét, a Miskolci Nemzeti Színházban pedig most újítjuk fel a Don Giovannit.

 

Ez az a produkció, amivel tavaly megnyertétek a Budapesten rendezett Primavera Fesztivált.

 

Így van, ennek a díjnak köszönhető, hogy júliusban Pilsenben is bemutatjuk a darabot. Tavaly magyarul énekeltük, Pilsenben pedig olaszul adjuk elő. Ebben is Leporellóként lépek fel.

 

Azt hiszem, ez egyfajta rekordnak is tekinthető: néhány hónapon belül három Don Giovanni-produkcióban lépsz fel, három rendezésben, magyarul és olaszul, két különböző szerepben: Leporellóként illetve Masettóként.

 

Sőt, Gulyás Dénes is felkért a pécsi Don Giovanni Leporello szerepére, de ezt már nem tudtam elvállalni, mivel az előadás napján az Operaházban énekeltem Masettót…

 

 

csa int 05 szerelmiDulcamara szerepében a Szerelmi bájitalban az Erkel Színházban (fotó: Rákossy Péter)

 

 

Mennyiben más a három rendezés?

 

Mindegyik egészen más. Az operaházi előadás Gianfranco De Bosio hagyományos rendezése. A miskolci produkciót Szabó Máté rendezte, ez egy friss, lendületes előadás. A debreceni Don Giovanni pedig - Gemza Péter rendezése - valahol a kettő között helyezhető el: egyfajta „minimál rendezés”, kevés díszlettel. Mindegyiknek megvannak a maga értékei, de hozzám a Szabó Máté-féle produkció áll legközelebb, abban éreztem magam a legjobban. Az egy nagyon alaposan végiggondolt produkció, amelyben nincs „megerőszakolva” a darab, hanem arról szól, amit a szerzők megírtak. Számomra is egy új világot hozott, ráadásul nagyon mozgalmas az előadás, rengeteg tánccal.

 

A jövő évadban is gyakran láthatunk Budapesten?

 

Masetto szerepét jövőre is énekelem az Operaházban. A Szerelmi bájital és a Háry János viszont lekerül a műsorról. Sajnálom, mert épp ezekben volt a legjelentősebb szerepem.

 

Mit tehet egy énekes, hogy a következő évadban minél jobb szerepeket kapjon az Operaházban? Szervezésre, kilincselésre és megfelelő kapcsolatrendszerre van-e inkább szükség vagy egyéb lehetőségek híján csak várnod kell, és majd kiderül, hogy mire kérnek fel?

 

Nem tudom, ebben én nem vagyok jó. Nem tudom különösebben jól promotálni magam. Biztos ennek a kapcsolatépítésnek is megvannak a megfelelő fórumai: magánbeszélgetések, egyéb események, de én nem igazán tudok róla. Nem is lehetek folyamatosan Budapesten, mert egyfolytában ingáznom kell Miskolc, Szeged, Debrecen és Budapest között. Bár Budapesten is van már albérletem, a feleségem és a kislányom Szegeden él.

 

Mennyire tudtál ehhez hozzászokni? Sok energiádba kerül?

 

Jobban örülnék, ha az évad során végig egyetlen helyszínen lehetnék, sok előadással, de azért bírom a tempót. Amikor csak lehet, viszem magammal a családomat is. A kislányom még csak 8 éves, de az előadásokra őt is igyekszem elhozni. Főleg olyan darabokra persze, mint például a János vitéz vagy a Háry János, de a Don Giovannit is végignézte Debrecenben. Ő egyébként zongorázik, a Balassagyarmaton nemrég tartott négykezes zongora verseny országos döntőjébe is bejutott.

 

Az említett vidéki színházak közül melyikhez kötődsz leginkább?

 

Természetesen Szegedhez, hiszen onnan indultam. A feleségem, Farkas Andrea is a Szegedi Nemzeti Színházban színésznő, és tanít a Gór Nagy Mária színitanoda szegedi telephelyén is.

 

 

csa int 05 dongiov
Leporello szerepében a Don Giovanniban
Debrecenben (fotó: Máthé András)

 

 

A következő évadban nagy kihívás vár rád: Scarpia szerepe a Toscában, Miskolcon.

 

Nagyon készülök rá, az előadások környékére semmilyen más szerepet nem vállalok el. Szeptember 25-én lesz a premier.

 

A mélybasszustól a baritonig számos szerepben felléptél már. Utóbbiak közül Scarpia lesz az eddigi legnagyobb szereped?

 

Az egyik legnagyobb, mert énekeltem már Figarót is a Sevillai borbélyban, és a Nabucco címszerepét is, bár azt gondolom, ez a kettő határeset volt számomra. Ugyanakkor felléptem Guglielmóként is a Cosí fan tuttéban, és Puccini bariton szerepeket is énekeltem: Pinget, Sharplesst és Schaunardt. Scarpia tényleg óriási kihívás, de Puccini bariton szólamai nincsenek olyan magasra írva, mint Verdi nagy bariton szerepeinek többsége. Többször hívtak már, hogy énekeljem el Rigolettót is, de azt egyelőre nem vállaltam. Ahhoz egy nagyon nyugodt időszak kellene számomra, ami alatt megfelelően ki tudom dolgozni a hangot. A magasságaim csúcshangokként most is megvannak, de más dolog folyamatosan a felső bariton lágéban énekelni.

 

Nem vállaltad el Rigoletto szerepét: nem bízol azoknak az ítéletében, akik felkérnek rá?

 

Ilyenkor inkább felhívom a mesteremet, Andrejcsik Istvánt, elsősorban őrá hallgatok.

 

Scarpia színészileg is nagy kihívást jelent. Van már kialakult elképzelésed a figuráról?

 

Még nem igazán. Rá szoktam hagyatkozni arra, hogy a rendező mit képzel el, és közben persze bennem is alakul a dolog. Ezt a Toscát Kesselyák Gergely rendezi majd, úgyhogy biztos vagyok abban, hogy Scarpia egy jól végiggondolt, árnyalt figura lesz, olyan valaki, aki egyben az én személyiségemnek is megfelel.

 

 

csa int 05 paraszt
Alfio szerepében a Parasztbecsületben Miksch Adriennel Miskolcon
(fotó: Bócsi Krisztián)

 

 

Milyen további produkciókban láthatunk a jövő évadban?

 

Szegeden fellépek a Varázsfuvolában is, a Sprecher kisebb szerepében, a Szerelmi bájitalban Dulcamaraként, illetve a Trubadúrban, mint Ferrando. Debrecenben továbbra is énekelem Leporellót, illetve itt is fellépek Dulcamaraként. Miskolcon, a Tosca mellett továbbra is énekelek a Figaro házassága opera beavató előadásán. Pécsen pedig februárban mutatjuk be a Parasztbecsületet, amiben Alfiót alakítom. A mű ezúttal nem a Bajazzókkal lesz párosítva, hanem Faragó Béla kortárs zeneszerző új, egyfelvonásos operájával. Erről még nagyon keveset tudok, de ebben a darabban is fellépek majd.

 

 

Csák Balázs