ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main kritikak

Fiatal tehetségek és nemzetközi csillagok Sárospatakon

Fiatal tehetségek és nemzetközi csillagok Sárospatakon

Crescendo con Spirito, VI. Nyári Akadémia, koncert. Beszámoló (II. rész).

A Crescendo con Spirito sárospataki Nyári Akadémiáján számos olyan koncertre is sor került, amelyen operarészletek is elhangzottak.

 

 

Fiatal tehetségek és nemzetközi csillagok Sárospatakon


A fiatal énekesek technikailag is sokat fejlődhettek a két hét alatt: az előző részben már említett Timothy Bentch mellett négy nemzetközi hírű szoprántól is tanulhattak. A Metropolitanben és a Scalában is szép szerepeket éneklő Gwynne Geyertől, a barokk és a kortárs zene avatott specialistájától, Rosemary Hardytól, az Operaház tavalyi Fidelio-premierjének emlékezetes címszereplőjétől, a Művészetek Palotája Ring-tetralógiájában is bizonyító Szabóki Tündétől (aki szeptemberben Britten Halál Velencében című operájának női főszerepét alakítja majd a bécsi Theater an der Wien színpadán) és a német teátrumok kiváló koloratúrszopránjától, Trubin Beátától. "Kiemelkedő teljesítményt nyújtott az amerikai szoprán..."

A hallgatók közül kiemelkedő teljesítményt nyújtott az amerikai drámai szoprán, Tamara Haskin, aki fiatal kora ellenére már a Carnegie Hall-ban és a New York City Operában is fellépett. Eddig énekelt legfontosabb szerepei: Fiordiligi, Aida, Tosca és Santuzza. Alakításait a szakmai sajtó is a legmagasabb szinten méltatja. Az énekeskurzus augusztus 8-i, a Református Kollégium dísztermében rendezett koncertjén a Tosca I. felvonásbeli szerelmi kettőse (Timothy Bentch izgalmas Cavaradossijával), augusztus 9-én, a Református templomban megrendezett zárókoncerten pedig Aida első áriája hangzott el a tolmácsolásában. Minden regiszterben kiegyenlített, hatalmas hangmatéria, nagy hangerő és színpadi atmoszféra - ezek legfőbb erényei.

 

 

sarosp

Tamara Haskin

 

Tamara Haskin a Leontyne Price, Martina Arroyo, Grace Bumbry, Jessye Norman, Michéle Crider fémjelezte nagy hagyomány méltó letéteményese, ugyanakkor egyedi jelenség. (Megható volt, amikor az Aida-áriát követően, a szűnni nem akaró ováció közepette a templomban kezével felfelé mutatott, oda, ahonnét ezt az "adományt" kapta.)
Tamara Haskin a koncertet követően egy rövid interjú keretében így fogalmazta meg ars poeticáját: "Hiszem, hogy az Isten adta nekem a hangot, a tehetséget... Nem az a célom, hogy híres díva legyek, hanem az, hogy teljesítve elhívásomat boldog legyek és a művészetemen keresztül az Ő dicsőségét hirdessem."

A szegedi ének-tanszakon tanuló koloratúr-mezzoszoprán, Krajnyák Dalma a Református Kollégium dísztermében Schumann Stuart Mária-dalaival (ezt augusztus 9-én a Református templom istentisztelete keretében is megszólaltatta), a zárókoncerten pedig Rossini Az olasz nő Algírban c. dalművének bravúráriájával aratott szép sikert. "Krajnyák Dalma ritka hangfaj tulajdonosa..." Az ifjú művésznő első éves hallgatóként debütált tavaly a Miskolci Operafesztiválon, tanszékének vizsgadarabjában, Rimszkij-Korszakov Szadko című operájában. A sárospataki koncerteken is bebizonyította, hogy egy hazánkban rendkívül ritka hangfaj tulajdonosa: hangja a legmélyebb regiszterben is különleges fénnyel szól, amely hang hajlékonysága révén ugyanakkor páratlan virtuozitással is rendelkezik. Mint elmondta, elsősorban a barokk és a bel canto szerepek állnak érdeklődése homlokterében, de szívesen énekli a későromantikus dalirodalmat, Brahms és Mahler vokális kompozícióit is. Szerepálmai a nagy Rossini-főszerepek, többek között az Olasz nő Algírban Isabellája, amelynek szólószámával méltán nyerte el az alapképzésben tanulók számára meghirdetett Crescendo con Spirito és a Zempléni Fesztivál közös díját. A megosztott díj másik nyertese az ifjú román zongoraművésznő, Oana Zamfir, aki Beethoven Tavaszi szonátájának első tételét szólaltatta meg a záróhangversenyen. Mindkét díjazott meghívást kapott egy-egy szólóestre a jövő évi Zempléni Fesztiválra.

Meg kell még említeni az énekművész növendékek közül két ígéretes Mozart-hangot, a portugál Ana Amadót és Gábor Zsoltot, a Romániában élő két szopránt, Yolanda Constantinescut (aki többek között a Figaro házassága Grófnőjeként is bemutatkozott, az itteni koncerteken pedig Doru Popovici izgalmas dalaival aratott megérdemelt sikert) és Nagy Szilviát (Silvia Nagy), valamint a barokk- és kortárs zenében figyelemreméltó Székács Barbarát.

A Nyári Akadémia koncepciójában fontos helyet foglalt el a karvezetők kurzusa is, ezt az Operaház sokoldalú dirigense, a karnagyként és pianistaként egyaránt kitűnő Kaposi Gergely vezette.

 

 

sarosp2

Sümegi Eszter és Jaakko Ryhanen

 

A Zempléni Fesztivál egyik fénypontját Sümegi Eszter és Jaakko Ryhanen gálakoncertje jelentette augusztus 9-én, a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Honvéd Férfikar közreműködésével, Hollerung Gábor vezényletével. A finn basszista, Jaakko Ryhänen a Bayreuth-i Festspielhaus, a londoni Covent Garden és a bécsi Staatsoper rendszeres vendégművésze, tevékeny szerepet vállal a Crescendo International tagjaként is. A  leghíresebb szerepeik főbb áriáit előadó két énekes ezúttal is  maradandó élményt nyújtott.

 

Sümegi Eszter nemzetközi szinten is egyedülálló abban a négy szerepben (Aida, Szicíliai vecsernye, Don Carlos, Tosca), amelynek áriáit előadta. Mind a bensőséges líra ihletett pillanatai, mind a drámai csúcspontok emlékezetesek voltak interpretációjában."Csak azt sajnáltuk, hogy lmaradt a ráadás..."

 

Jaakko Ryhänent súlyos, mély basszushangja elsősorban a nagy Verdi és Wagner-hősökre predesztinálja. Meggyőzően szemléltette Fiesco, illetve II. Fülöp áriájában a megtört lelkű apa-figurák tragédiáját és Zakariás áriájában is impozáns volt. Leporello Regiszteráriájában pedig a személyiségének egy eddig rejtett aspektusáról, remek humorérzékéről tett tanúbizonyságot. Csak azt sajnáltuk, hogy a hosszan tartó tapsvihar ellenére elmaradt a ráadás és közös duettre sem került sor...

 

Péterfi Nagy László

 

 

 

További információ a Crescendo Nyári Akadémiáról:

www.hungary.crescendo.org