ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main programajanlo

"Minőséget a minőségért"

"Minőséget a minőségért"

Sajtótájékoztatót tartott a Művészetek Palotája október 16-án.

A sajtótájékoztató témáját a Müpa 2008-as stratégiai támogatói, a 2009-es év első felének programjai és bérletei, a rendszerességgel visszatérő koncertek, fesztiválok valamint a Metropolitan-opera a Müpában címmel fémjelzett, a MET-ből élőben, 21. századi csúcstechnológiával sugárzott operaközvetítések jelentették.

 

Kiss Imre, az intézmény újabb öt évre kinevezett vezérigazgatója a meglehetősen szűkre szabott financiális háttérről beszélt, amely szükségessé és nagyon megbecsültté teszi a nagyszabású tervek megvalósításában anyagi segítséget nyújtó mecénásokat. Danks Emese, az Erste Bank kommunikációs igazgatója a kultúra megőrzésének, az új kezdeményezések támogatásának fontosságát, a színes kínálatával sokakat elérő programok közönségnevelő hatását említette, amikor jó befektetésnek minősítette a Müpával megkötött stratégiai támogatási szerződést. Liptay Gabriella, a Magyar Telecom kommunikációs igazgatója a "minőség keresi a minőséget" szlogennel jellemezte a két cég évek óta tartó együttműködését, amit 2008-ban stratégiai támogatói szerződéssel koronáztak meg. Dános András, a GM - Cadillac PR-igazgatója a legmagasabb márkának nevezte mindazt, amit a Müpa a kulturális piacon képvisel, és ez alapozza meg az autópiacon ugyancsak exkluzív színvonalat jelentő Cadillac-kel való stratégiai támogatói kapcsolatot.

 

Csonka András vezérigazgató-helyettes címszavakban ismertette a Müpa 2009-es programjait. Folytatódnak a lassan négy éves tradíciók: egymásnak adják a kilincset a külföldi világsztárok, miközben a hazai zenei élet színe-java is dobogóra lép. A komolyzene "ünnepnapjait" olyan társulatok és művészek jelentik, mint például a Londoni Filharmonikusok, a St. Martin in the Fields Kamarazenekar, a Philadelphia Zenekar, a Londoni Szimfonikusok, Christoph Eschenbach, Valerij Gergijev, Rost Andrea, Cecilia Bartoli, az Örkény és a Madách Színház, a milánói Piccolo Teatro, a Wayne Shorter Quartet, a Chuco Valdés Quintet, George Duke, Dhafer Youssef, Elsa Valle, a Buena Vista Social Club, Cesaria Evora, Goran Bregovic. Folytatódik a már közkedvelt Hétfő Esti Jazz, ismét lesz Jazz Showcase, Jazztavasz. Újból rendeznek maraton-koncertet - ezúttal Dvořák műveiből - és Budapesti Wagner-napokat, amikor két "sorozat" A nibelung gyűrűje után még két Parsifal is látható.

 

 

A Müpa több nagyszabású hangversennyel kíván emléket állítani a 200 éve elhunyt Joseph Haydnnak - a "szokásos" újévi A teremtés mellett az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar és az English Barock Soloists is Haydn-műsorral érkezik. Az operabarátok nagy örömére 2008-ban elkezdődtek és 2009-ben folytatódnak a MET-közvetítések is.

Csonka András a jegyárakkal kapcsolatban elmondta, hogy a Müpa nem kíván emelni, egy-egy kiemelkedő eseményre (Cecilia Bartoli fellépése, Budapesti Wagner-napok) a legmagasabb kategóriájú jegyek többe kerülnek ugyan, ám az olcsóbbak nem drágulnak.

 

Turkovics Monika, a Müpa kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a Müpa saját szervezésű produkcióira váltott jegyek a Ludwig Múzeumba ingyenes belépést biztosítanak. 2008 szeptemberétől a Nemzeti Színház és a Müpa közösen, új jegypénztárat működtet az Andrássy út 28-ban. A 2009-es tavaszi bérletek október 15-től vásárolhatóak, az egyes jegyeket november 1-jétől árulják. (A Dvořák-maratonra október 20-tól, Cecilia Bartoli két koncertjére november 15-től lehet jegyet venni.)

 

 

 

Újságírói kérdésekre válaszolva Kiss Imre elmondta, hogy a Művészetek Palotája Kft. Az intézmény 2005-ös megnyitása óta évente 2,4 milliárd forint állami támogatásban részesül.

 

 

 

 

 

 

fotók: Művészetek Palotája