ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main programajanlo

"Igyekszem vigyázni a hangomra..."

"Igyekszem vigyázni a hangomra..."

Interjú  Ľubica Vargicová szopránnal, aki a Miskolci Operafesztiválon Richard Strauss: Ariadné Naxos szigetén című operájában lépett fel Zerbinetta szerepében.

Pozsonyban debütált Zerbinettaként 2007 májusában. A mai előadás még ugyanaz a rendezés?

 

Igen, ugyanaz, de sajnos a mai volt az utolsó előadásunk.

 

Olyan szoprán szerepek kapcsán vált ismertté, mint például az Éj királynője a Varázsfuvolában, Violetta a Traviatában, Olympia a Hoffmann meséiben, Gilda a Rigolettóban, a Lammermoori Lucia címszerepe, vagy Zerbinetta az Ariadné Naxosban című operában. Mind igazi bravúr szerep, de melyik áll a legközelebb a szívéhez?

 

Nehéz választani, de talán a Lammermoori Lucia. Nem is csak azért, mert én szeretem, hanem mert a közönség is nagyon szereti. A hangomhoz is nagyon jól illik ez a szerep és az opera cselekménye is nagyon tetszik.

 

 

vargicova

fotó: Operaportál

 

Az említett szerepek azonban nem csak népszerűek, de szinte egytől-egyig "hanggyilkos" szerepekként tartják őket számon. Ehhez képest Ön nagyon fiatalon elénekelte már őket, nem félti a hangját?

 

De, persze, hogy féltem. Igyekszem vigyázni a hangomra. Egyrészt megfelelő időt hagyok az egyes előadások között, hogy a hangom regenerálódni tudjon. Másrészt óvatosan választom meg, hogy mely szerepeket mikor énekeljem. A Traviata után például nem tanácsos Varázsfuvolát énekelni és fordítva sem. Hiába koloratúr szerep ugyanis Violetta szólama, legalább annyira lírai szoprán szerepnek is számít.

 

Az említett koloratúr szoprán repertoárban kit tart  példaképének?

 

Legnagyobb példaképem Edita Gruberova. Tökéletes technikával rendelkezik, ami a ebben a szerepkörben alapvető követelmény. Renata Scotto és Mirella Freni is a kedvenceim közé tartoznak, ők persze nem, mint koloratúr szopránok. De szívesen hallgatom Pavarottit is!

 

Mi a legmagasabb hang, amit színpadon kiénekelt?

 

A "G", a Hoffmann meséiben.

 

 

vargicova1

fotó: Operaportál

 

Tervezi-e, hogy az Ariadne Naxosban mellett más 20. századi operákat is felvesz a repertoárjába?

 

Eddig az Ariadne Naxosban volt a legmodernebb opera, amit énekeltem, én elsősorban bel canto operákban lépek fel. Egyelőre nem is szeretnék nagyon mást erőltetni, ez fekszik a leginkább a hangomnak.

 

Másodszorra jár a Miskolci Operafesztiválon, hogy tetszik Önnek?

 

Szeretem ezt a színházat és a miskolci közönséget is. Sajnos, mindkét alkalommal rövid időt tudtam csak itt tölteni, de nagyon színvonalasnak tartom a fesztivált és drukkolok azért, hogy ez így is maradjon!

 

 

Csák Balázs

 

(Köszönet Bakos Tibornak az interjú elkészítésében való közreműködéséért.) 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Ariadné Naxos szigetén (Képgaléria.)

 

Pozsonyi csoda (Kritika az előadásról.)