ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main programajanlo

Szeretet és jóság

Szeretet és jóság

Interjú Szőnyi Erzsébet zeneszerzővel.

A Miskolci Operafesztiválon Szőnyi Erzsébetnek a Didergő király című gyermekoperáját és az Igazmondó Juhász című meseoperáját mutatták be. A zeneszerzőt a Didergő király előadása után kérdeztük.

 

 

Hogy tetszett az előadás?

 

Ó, nagyon tetszett. Igazán elbűvölt ez az érdekes és tartalmas színreállítás. Már sokféle verzióban láttam ezt a darabot, és az az érésem, hogy most nagyon eltalálták. Külön tetszett, hogy a gyerekek képzőművészeti képességeit is megmutatták az előadásban. Szépek voltak a rajzaik.

 

Mi járt a fejében, amikor a Didergő királyt megírta? Mi volt a célja?

 

A szeretet és a jóság. Hogy egy hideg, didergő király hogyan lényegül át, amikor először találkozik a szeretettel. Ez az, ami Móra Ferenc meséjében is olyan csodálatosan megnyilatkozik, és ez fogott meg engem is. Megkértem Orbán Évát, szedje versbe a Móra-mesét. Így született ez a darab.

 

 

szeretet

fotó: Operaportál

 

Milyen zenei sajátosságai vannak egy gyerekdarabnak?

 

Nagyon sok minden van, ami az embert ilyenkor bizonyos fokig gúzsba köti. Fontos, hogy olyan legyen a darab hangterjedelme, amelyet a gyerekek könnyen el tudnak énekelni. Ne legyen se túl könnyű, mert akkor nem érdemes megtanulni, se túl nehéz, mert az meg kifárasztja őket. El kell találni azt a színvonalat, amelyben leginkább örömüket lelik, de amely ugyanakkor zenei fejlődésüket szolgálja. Ebből a szempontból a magam részéről mindig szerencsésnek tartottam, hogy nem csak zeneszerzéssel foglalkozom, hanem zenepedagógiával is. A kettő egész életemben összefüggött, és most is összekapcsolódik

 

Miért fontos, hogy valaki ilyen fiatalon találkozzon a zenével?

 

A mai előadás azért tetszett különösen, mert úgy érzem, hogy a gyerekeknek is élményt jelentett, és talán a későbbiekben is megmaradnak zenekedvelőknek. "...a pozitív zenei élmény kihat egész további zenei életükre..." Kodály Zoltán azt mondta, hogy amikor általános iskolás korban éri a gyerekeket valami jelentős pozitív zenei élmény, az meg tud maradni, és kihat egész további zenei életükre.

 

 

szeretet2

fotó: Vajda János

 

Mi a zenepedagógia feladata ma?

Nem szívesen élek a "felmutatni" szóval, de most mégis azt mondom: a zenepedagógia célja, hogy felmutassa a szépet a gyerekeknek, és hogy érezzék a különbséget igaz és talmi között. Ebben a vonatkozásban mindig azon igyekeztem, hogy az értéket próbáljam közel hozni a gyerekekhez.


Ferencz Zsófi



Kapcsolódó cikkek:

 

"A királyt senki sem szerette" (Interjúk A didergő király iskolás szereplőivel. Képek: A didergő király; Az igazmondó juhász.)