ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main programajanlo

Találkozás Krassimira Stoyanovával

Találkozás Krassimira Stoyanovával

A világ nagy operaházainak egyik vezető lírai szopránját, Krassimira Stoyanovát először köszönthettük a Tavaszi Fesztiválon.

A Művészetek Palotájában Stoyanova a bécsi Staatsoper társulatával egyik legtöbbet énekelt szerepét, Mozart Don Giovannijának Donna Annáját formálta meg. A Fischer Ádám vezényletével elhangzott, zeneileg etalon-értékű, koncertszerű előadáson interpretációja az est legemlékezetesebb vokális alakítása volt. A bolgár szoprán különleges, minden regiszterben kiegyenlített, egyedi színezetű hangja igazi drámai erővel és hangerővel párosul, emellett koloratúrkészsége is figyelemre méltó. Ami szerepformálását illeti: ritkán látunk színpadon ennyire esendő, ambivalens érzések között őrlődő, emberi Donna Annát.

 

Bár az előadást követően az osztrák társulat azonnal indult vissza Bécsbe, a kiváló szoprán készségesen  állt lapunk rendelkezésére. 

 

Stoyanova elmondta: repertoárjának Donna Anna az egyik legnehezebb szerepe, de egyben az egyik legérdekesebb karakter is. Tragikus hősnő, aki saját, bezárt világában vergődik. Mozart opera giocosojának az egyetlen igazi drámai szereplője, aki az összes többi figura ellentéteként, ellenpontjaként fogható fel. Stoyanova hozzátette: alakítása számos produkcióban érlelődött, legutóbb a New York-i Metropolitan színpadán alakította Donna Annát, Levis Langrée vezényletével, Marthe Keller rendezésében. (A Művészetek Palotájában Don Giovannit alakító Ildebrando d’Archangelo akkor Leporellót formálta meg.)

 

 

stoyanova

Donna Annaként a Metropolitanben
(photo: Marty Sohl / Metropolitan Opera)

 

A művésznő örömét fejezte ki, hogy a magyar fővárosban Fischer Ádám vezényletével debütálhatott, akivel számtalan közös fellépés emlékét őrzi. Nemcsak azért szeret vele énekelni, mert igazán jó zenésznek és érzékeny művésznek tartja, hanem emberileg is közös hullámhosszra tudnak hangolódni. Az előadáson Masettót megszemélyesítő Nagy Zoltánt figyelemreméltó, ígéretes tehetségnek tartja, aki nagyon jó technikával énekel. A magyar művészek közül kiemelte még Keszei Borit, akivel mindig szívesen énekelt együtt Alice Ford-ként a Falstaff bécsi előadásaiban. (A fiatal magyar koloratúrszoprán Nanettát formálta meg Verdi vígoperájában.)

A szopráncsillag az énekesi pályához - a rendszeres, kitartó tanulás mellett - elengedhetetlennek tartja a sokoldalú zenei megközelítést. Énekesi tanulmányai előtt, majd azzal párhuzamosan hegedűművésznek készült, mint ahogy mondja: „a hegedű az első hangom". Meggyőződése szerint minden énekesnek kellene játszania valamilyen hangszeren. Ez a tudás, a zenei stílusok alapos ismerete jelenti a biztos alapot, amelyet szerinte a vokális előadásba is tudni kell transzformálni.

 

 

stoyanova2

Az Otello Desdemonájaként José Curával
(fotó: www.krassimira-stoyanova.com)

 

Az énekesnő szerepei között számos ritkaság is található. A szófiai dalszínházban a brazil romantikus komponista, Gomes Il Guarany és Fosca című operáiban is főszerepeket énekelt, ezekben a szerepekben lemezfelvétel is megörökíti alakításait. Szintén anyaszínházában alakította először kedvelt szerepét, Halevy A zsidónő c. operájának Racheljét, amelyet később Tel Avivban, Kölnben és a bécsi Staatsoperben is megformált. A New York-i Carnegie Hallban Verdi A legnanói csata Lináját, Meyerbeer A hugenották című operájának Valentine-jét és Donizetti Boleyn Annájának címszerepét énekelte koncertszerű előadásban, a számos elfeledett remekművet feltámasztó Eve Qualer vezényletével. Tavaly megjelent első önálló szóló CD lemezének gerincét főleg ezen alkotások szopránáriáinak keresztmetszete alkotja. Az Il Palpiti d’Amor címmel megjelent kiadványon a Müncheni Rádiózenekart a bel canto stílus avatott specialiája, Friedrich Haider vezényli.

 

Péterfi Nagy László

 

 

stoyanova3

fotó: www.krassimira-stoyanova.com