ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main programajanlo

Lezárult a második forduló

Lezárult a második forduló

A szombaton és vasárnap lezajlott második fordulóból összesen tizenhárom, köztük három magyar énekes jutott az Armel Operaverseny döntőjébe.
(Az Armel Operaverseny közleménye. Az Operaportál külön beszámolóját hamarosan olvashatják.)
 
Az Operaverseny második, szegedi fordulóján a szombati és a vasárnapi program is a versenyzők bemutatkozásával indult; választott áriáikat a rendezők, és az idei partner-operaházak képviselői (igazgatók, zeneigazgatók), valamint a jelenlévő szerzők (Knut Vaage, Marco Tutino) előtt énekelték el.
 
A délutáni workshopok során a rendezők - Alföldi Róbert, Ludek Golat, Szász János, Vidnyánszky Attila és Silviu Purcarete - már kizárólag a saját produkcióik szerepeire jelölt énekesekkel dolgoztak együtt, azzal a céllal, hogy közelebbről is megismerhessék színészi képességeiket.
 
Az ezt követő „extra" workshopra a rendezők olyan versenyzőket hívtak, akiket ugyan nem az általuk rendezett opera szerepeire ajánlott az első forduló zenei zsűrije, azonban mégis kíváncsivá tette őket az, amit a reggeli „bemutatkozáson" láttak-hallottak.
 
Vidnyánszky Attila, a verseny művészeti vezetője a korábbi évekhez képest pozitív és látványos változást tapasztalt a versenyzők felkészültségében. Véleménye szerint nagyon jót tett a versenynek a moszkvai első fordulós helyszín bekapcsolása, az Oroszországból érkező versenyzők kitűnőek voltak.
 
Ez a verseny eredményére is rányomta bélyegét, a tizenhárom versenyszerep közül hármat orosz versenyző tudhat magáénak. (A versenyszerepek száma tizennégyről tizenháromra módosult, mivel Silviu Purcarete, a Tüzes angyal rendezője Ruprecht szerepére nem talált megfelelő jelöltet.)
 
csoport2
Tizenegyen a tizenhárom döntősből:
balról a második Cseh Antal, a harmadik Balczó Péter, a negyedik Haja Zsolt
 
Mi sem panaszkodhatunk, országunkat három férfi énekesünk, Balczó Péter, Cseh Antal és Haja Zsolt képviseli majd a döntőben.
 
Balczó Péter a Traviatában kapott szerepet, Alfred Germont-t alakítja majd a Szász János által rendezett darabban. Szász - aki hatalmas feladatként tekint rendezésére, hiszen első alkalommal állít operát színpadra - Violetta szerepét Maria Pakhar-ra (Oroszország), Georges Germont szerepét pedig az olasz származású Sergio Foresti-re osztotta.
 
Cseh Antal Prokofjev Tüzes angyalában az Inkvizítor szerepét alakítja majd. Ő tavaly már részese volt az Operaverseny debreceni produkciójának, David Alagna Egy halálraítélt utolsó napja című darabjában, a „Barát" szerepében, azonban ez a szerep nem tartozott a versenyszerepek közé. Partnere a Tüzes angyalban - Renata szerepében - Christina Baggio (Olaszország) lesz.
 
Haja Zsoltot Vidnyánszky Attila választotta ki a Sirály férfi főszerepére, ő Constantint alakítja majd. A másik két döntős a New York-i produkcióban két amerikai énekesnő, Molly Mustonen és Beverly O'Regan Thiele.
 
Úgy tűnik, mintha a pilzeni darab, a Szolga rendezője, Ludek Golat több földrész versenyzőit szerette volna egy produkcióba terelni, választása Camille Dereux-re (Franciaország), Alexey Bogdanchikov-ra (Oroszország) és Peter Furlong-ra (USA) esett.

Alföldi Róbert idén Knut Vaage Veslefrikk című felnőttmese-operáját rendezi Bergenben. Bár darabjának a megszokottól eltérően nem három, hanem csupán két főszerepe van, korántsem volt egyszerű helyzetben, hiszen döntését a meglehetősen szilárd elképzelésekkel bíró zeneszerző, Knut Vaage jelenlétében kellett meghoznia.
Veslefrikk szerepére Iulia Vacaru-t (Románia), Don'O Day szerepére pedig Alexander Polkovnikov-ot (Oroszország) viszi magával Norvégiába.
 
A második forduló izgalmairól valamint az eredményhirdetésről nem csupán az Armel Operaverseny koprodukciós partnere, a Duna Televízió, de idén - első alkalommal -a francia-német kulturális televíziózás zászlóshajója, az ARTE is beszámol majd.
 
(Forrás: Armel Operaverseny)
 
 
Link: Az Armel Operaverseny honlapja