ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main programajanlo

"Érdemes ide eljönni..."

"Érdemes ide eljönni..."

Interjú Bátor Tamás operaénekessel, a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál igazgatójával a 2010. évi "Bartók + Európa" Operafesztiválról.

Az idei jubileumi Miskolci Nemzetközi Operafesztivált beárnyékolta az árvíz okozta katasztrófa. Tényleg gondolkodtak azon, hogy nem is rendezik meg az Operafesztivált?

Igen, ez valóban elgondolkoztatta a szervezőket, elsősorban a város vezetőit. Hétfőn volt egy stáb megbeszélés, ahol azonban egyértelmű álláspont alakult ki, miszerint a Fesztivált mindenképpen meg kell tartani. Ennek erkölcsi és anyagi vetülete is van. Az erkölcsi az, hogy tíz éves az Operafesztivál, amely idén is olyan, nagy jelentőségű programmal áll elő, amit nem szabad lemondani. A dolog gazdasági oldala pedig az, hogy a Miskolci Nemzeti Színház és környéke esetében nem bizonyítható a vis maior, a fellépőknek lemondás esetén is fizetnünk kellett volna. A Fesztivál keretében egyébként gyűjtést indítottunk az árvízkárosultak megsegítésére.

Idén azonban a Fesztivál költségvetése is csökkent...

Sajnos, ez is igaz... A központi, vagyis a kormányzati támogatásunk évek óta 100 millió forint, amit pályázat útján kapunk meg. Ennek nagyobb része, egész pontosan 73 millió forint most, a Fesztivál elején még mindig nem áll rendelkezésünkre. A Miskolc városától kapott támogatásunk pedig évről évre csökken. Pár éve még közel 150 millió forint volt, idén már csak 125 millió forint, és az elmúlt hetekben még ebből is elvontak. A Fesztivál anyagi biztonsága most tényleg megingott.

 

btint1

fotó: Operaportál

A Miskolci Operafesztivál hagyományosan egy-egy zeneszerzőhöz, korszakhoz, vagy stílushoz kötődik. Idén azonban "Bartók + Európa" elnevezéssel indul.

Ezt én egy remek döntésnek gondolom - Európa sokszínűsége, kulturális gazdagsága jut erről eszembe. "Európa sokszínűsége jut erről eszembe..." Úgy terveztük, hogy az Unió 27 országa fog itt idén bemutatkozni. Néhány programot az elvonások miatt sajnos le kellett mondanunk, de így is 24 vagy 25 ország képviselteti majd magát. Pécs „Európa fővárosa" programjához is kapcsolódunk. 2011-ben pedig Magyarország tölti majd  be az Unió elnöki tisztségét, ehhez is egy „prológ" az idei Miskolci Operafesztivál.

Térjünk át a Fesztivál idei programjára. Hallottam olyan kritikát, mely szerint több népszerű operát kellene műsorra tűzni. A Traviata és a Don Giovanni ilyen mű, de ezektől eltekintve bár kiváló, de kevéssé ismert művek szerepelnek a programban.

2009-ben, a "Bartók + Bécs" Miskolci Operafesztiválon is ért már minket hasonló kritika. A Francia Hírügynökség azonban már akkor is egy kiemelt európai zenei eseményként jelölte meg a Miskolci Operafesztivált, amelyre tematikája és magas színvonala miatt mindenképpen érdemes ellátogatni. Kocsis Zoltán mindig nagy elismeréssel nyilatkozik a Fesztiválról. Idén Fischer Ádám említette meg nekem, hogy a Fesztiválunkat még a New York-i Metropolitanben is jól ismerik, és nagyon jó véleménnyel vannak róla.

Persze, de az említettekről aligha mondható, hogy az „átlagos operalátogatót" képviselnék... Bejön-e azonban tömegével is a közönség ezekre a kevéssé ismert darabokra?

Lehet, hogy nem annyira, mint a legpopulárisabb művekre. A következő három év azonban egy „Paradicsom" lesz azok számára, akiket csak az utóbbiak vonzanak, hiszen jövőre "Bartók + Verdi", 2012-ben "Bartók + Puccini," ezt követően pedig "Bartók + Mozart" lesz a program. Nem gondolom azonban, hogy kizárólag csak a tömegigényre kell figyelemmel lenni. A mostani, "Bartók + Európa" Operafesztivál remek alkalmat biztosít arra, hogy olyan ismeretlen zeneszerzőket is bemutassunk, mint például Erkki-Sven Tüür vagy Elena Kats-Chernin. És hogy műsorra tűzzünk egy olyan Richard Strauss operát - a Daphnét - amelyet 1942 óta nem játszottak Magyarországon, és azt megelőzően is csak négy alkalommal. A darab főszereplője Rost Andrea lesz, a karmester pedig Kocsis Zoltán. A Fesztiválnak a közönséget és a szakmát egyaránt kell szolgálnia. Miskolc soha nem lesz a művészek számára olyan kihívás, mint Bécs, München vagy akár Budapest. Fesztiváligazgatóként fel kell tennem a kérdést: miért jön el egy nagy énekes Miskolcra? Rost Andreának például most olyan ajánlatot tehettünk, amivel az ő karrierjét is segítjük. Ő ugyanis eddig elsősorban az olasz repertoárban volt otthon, most azonban egy másik területen is kipróbálhatja magát, Richard Strauss operája új távlatokat nyithat számára. Ráadásul mindezt Kocsis Zoltánnal együttműködve teheti.

 

btint3

Bátor Tamás az Operafesztivál megnyitóján

(fotó: Vajda János)

 
Az említett zeneszerző, Erkki-Sven Tüür: Wallenberg című operája magyarországi ősbemutató lesz. A művet az Észt Nemzeti Opera mutatta be először 2007-ben, most is az ő előadásukban láthatjuk a darabot. Hogyan esett a választás erre az operára?

A neves orosz rendező, Dmitrij Bertman hívta fel rá a figyelmemet, aki a moszkvai Helikon színház művészeti vezetője és igazgatója, és akit a Miskolci Operafesztivál közönsége is jól ismer már. A darabot 2008-ban néztem meg Németországban és azt mondtam: témáját és zenei megoldásait tekintve is olyan műről van szó, amit el kell hozni Miskolcra. A magam részéről egyenesen missziónak is tekintem, hogy az Operafesztivál egy ilyen fontos témájú operát bemutasson.

A Kékszakállú herceg várát minden évben bemutatják a Fesztiválon. Idén, a Kékszakállú-est második felében Puccini: Gianni Schicchi című operáját láthatja majd a közönség. Szokatlan párosítás...

2007-ban is megkérdezték, hogy miért tettük be a Kékszakállú mellé Poulenc: Az emberi hang című operáját. Akkor azt válaszoltam: azért, mert Poulenc Bartók kortársa. A Kékszakállú herceg vára és a Gianni Schicchi szerintem jól kiegészítik egymást. A Bartók-művet láthatja majd a közönség az est első részében. A „hetedik ajtó" a sötétségről és az örök éjszakáról szól, a Gianni Schicchi pedig egy vígopera, amely feloldja majd az embereket.

Egy másik napon Monteverdi: Tirsi e Clori és Purcell: Dido és Aeneas című művét hallhatjuk majd.

Az opera Európában indult el, méghozzá Monteverdivel. Purcell operája pedig Angliát képviseli majd. Az eddig említetteken kívül fel szeretném még hívni a figyelmet Britten: Lukrécia meggyalázása, valamint a már említett Elena Kats-Chernin: Dühöngő élet című operájára is - mindkét előadás izgalmasnak ígérkezik.

 

btint2

fotó: Operaportál

 

Két Erkel-operát is láthatunk majd: a Bánk bánt és a Saroltát.

Egyrészt Erkel-év van, másrészt a nemzeti romantika éve is. Utóbbi okán láthatja majd a közönség filmvetítéseinken Weber: A bűvös vadász, és Moniuszko: Halka című operáját. Ebbe a sorozatba illeszkedik Erkel két operája is. A Bánk bánt jól ismeri a közönség, a Saroltát kevésbé, egyébként ez Erkel egyetlen vígoperája.

Ön operaénekesként is jól ismert. Mikor hallhatjuk énekesként is az Operafesztiválon?

Egyrészt nem találnám etikusnak, hogy az általam igazgatott Fesztiválon fellépjek. Másrészről ez a gyakorlatban is kivitelezhetetlen lenne. Nekem itt, a Fesztivál ideje alatt folyamatosan döntéseket kell hoznom, percenként jönnek a megkeresések... Nehezen képzelhető el, hogy két napig bezárkózzak a szobámba és csak az előadásra készüljek. Ha azonban már nem leszek a Fesztivál igazgatója, és meghívnak ide énekesként, szívesen eljövök majd elénekelni egy Ozmint vagy egy Sarastrót...

 

Csák Balázs