ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main programajanlo

Verdi és a rock 'n' roll

Verdi és a rock 'n' roll

Beszámoló Sebők Mónika és a Klasszikon együttes „crossover" operaestjéről a Duna Palotában.

Szeptember 2-án este került sor a Duna Palotában Sebők Mónika és a Klasszikon együttes ún. "crossover" stílusú operaestjére.

 

 

Jómagam nem ismertem a Klasszikon együttest. A meghívóban az állt, hogy a koncerten a "mai kor zenei ízléséhez illeszkedő, egyedi hangzásvilágban csendülnek fel részletek" népszerű operákból.

 

Mindez gyanakvással töltött el, elsőre a "klasszikusok diszkó ritmusban" típusú zene jutott eszembe, amely műfaj nem éppen a szívem csücske. Végül elmentem a koncertre, lévén, hogy mégiscsak egy operai vonatkozású eseményről van szó.

 

 

Az est azonban rendkívül kellemes csalódás volt számomra. Mint említettem, erős fenntartásaim vannak az ilyen típusú, stíluskeveredéssel operáló, gyakran csak az olcsó népszerűségre hajazó kezdeményezésekkel szemben. Hamar kiderült azonban, hogy itt egészen másról, és többről van szó.
Ennek alátámasztására már az is sokat elárul, ha röviden bemutatom a Klasszikon együttes tagjait.
A zongorista és az együttes hangszerelője Nagy László Adrián orgona-művész, a Honvéd Férfikar korrepetitora, a Saxorgan orgonistája.
Nagybőgőn és basszusgitáron (!) Martos Attila, a Budapesti Fesztiválzenekar művésze játszott.
A szaxofonista Zsemlye Sándor, aki a Klasszikon mellett a Free Style Chamber Orchestra és az Uniszex szaxofonosa.
A doboknál Tiba Sándor jazz-dob előadóművész játszott.
Végül, de nem utolsósorban Sebők Mónika, a Magyar Állami Operaház operastúdiójának tagja, a Honvéd Művészegyüttes szólistája énekelt.

 

klassz1

 

A koncerten szellemesen hangszerelt és kitűnően játszott opera-átiratokat hallhattunk remek zenészek és egy tehetséges énekesnő tolmácsolásában.
Utóbbiról, Sebők Mónikáról csak annyit: nemcsak az áriák értő tolmácsolásával és kellemes hangjával, de az egyes számokat felvezető, intelligens összekötő szövegeivel is felhívta magára a figyelmet. (Az énekesnőt még nem láttam operaelőadáson. A koncerten - érthető módon - mikrofonba énekelt, így nem igazán tudom megítélni, hogy a színpadon hogyan állja meg a helyét. Előadásmódja, stílusérzéke azonban mindenképpen figyelemre méltó.)

 

Az egyes áriák előadásmódja a konzervatív operakedvelő számára első hallásra talán sokkoló: Mozart, Verdi, Puccini, Massenet, Gounod, Saint-Saëns és Vivaldi operaáriái jazz, blues, swing és rock and roll stílusban hangzanak fel. Az ilyen típusú műfaji keveredésnek pedig megvan az a veszélye, hogy elrontja az eredetit (Verdi, Puccini, vagy éppen Bach zenéje aligha szorul "korrekcióra"), hozzá viszont nem tud adni semmit. A Klasszikon esetében azonban - az eredeti dallamok felhasználásával - tényleg új számok születtek, könnyed, de igényes és szórakoztató előadásban. Az eredmény egyáltalán nem "ízlésficam"; zenei tudása révén az előadói gárda játékosan, de magas színvonalon játszik a dallamokkal. A kifinomult hangszerelésnek és előadásmódnak köszönhetően pedig nem az a benyomásunk támad, hogy sérül az eredeti, ellenkezőleg: az előadók nyilvánvalóan nagyon is tiszteletben tartják az eredeti művet is.

 

klassz3

 

A szándék - a szórakoztatáson túl - nyilvánvaló: közelebb hozni az operát, ezt a sokak által avíttnak gondolt műfajt egy szélesebb közönséghez, elsősorban a fiatalokhoz. Elérni azt, hogy a számokat meghallgatva valaki elhatározza: az eredetit is szeretné meghallgatni. Ha csak néhányan a hallgatóság közül így tesznek majd, az már nagy eredmény. Akik pedig nem, azok is egy érdekes és izgalmas koncertet láthatnak.

 

Sebők Mónika és a Klasszikon együttes következő koncertjét (október 20., Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér) ajánlom mindazoknak, akik szeretik az igényes könnyűzenét és nyitottak valami újra - jelen esetben az operára - is. Ugyanígy ajánlom azoknak, akik szeretik az operát, de nyitottak arra, hogy meghallgassák: a klasszikus operák zenéje modern hangszerelésben is élvezetes lehet.

 

Csák Balázs

 

 

A Klasszikon és a „crossover" - Háttér


A határainkon túl már régóta ismert és elismert crossover stílus a zene nyelvén stíluskeresztezést jelent. A crossover követői különböző zenei műfajok harmonikus vegyítése révén hoznak létre egy teljesen új hangzásvilágot. A crossover opera a klasszikus opera és egyéb zenei műfajok keresztezéséből létrejött zenei stílus, mely olyan világsztárok által vált közismertté és közkedveltté, mint Sarah Brightman, Andrea Bocelli, vagy épp Luc Besson Ötödik elem című filmjének híres "The Diva Dance" betétdalát éneklő Inva Mula Tchako.

 

A Klasszikon a crossover egyik legjelesebb hazai képviselője Magyarországon. A klasszikusokban rejlő értékek átörökítése céljából az együttes tagjai a komolyzenei dallamkincs tágan értelmezett "ad libitum" vagyis "tetszés szerinti" feldolgozása mellett tették le voksukat. Hisznek benne, hogy a maradandó művek egyéni interpretációja ösztönzi a személyes gondolatok és élmények kialakulását, mert bár a csatorna modern, az üzenet időtálló.

 

Az elmúlt évek során az együttes által készített egyedi feldolgozásaikban érintetlenül hagyták az eredeti operaáriák dallamkincsét, ám mind a hangszerelést, mind a ritmizálást a mai kor zenei igényeihez igazították. Művészetüknek köszönhetően létrejöhetett Magyarország első crossover opera együttese.

 

Sebők Mónika, az alábbiak szerint fogalmazta meg az Együttes arc poeticáját: "Nekünk, énekeseknek és zenészeknek oly sokszor kellene önmagunkat beskatulyázni, mikor megkérdezik, milyen zenével foglalkozunk. 'Jó zenével, gyönyörű zenével, izgalmas zenével, fantasztikus zenével' - szólna legszívesebben a válasz, hiszen a zenei szépségek tettenérése nem köthető műfajokhoz, ágazatokhoz. A mi lelkünkön mindenféle muzsika, amellyel előadói mivoltunkban valaha is szerencsénk volt találkozni, mély lenyomatot hagyott. Nem szeretnénk választani köztük, mindnek szeretnénk a szószólói lenni." A Klasszikon egyfajta kulturmissziót is felvállal, hiszen a crossover zenei stíluson keresztül minél szélesebb körben kívánja megismertetni és népszerűsíteni a klasszikus operaműfajt elsősorban a fiatalabb generációk körében. A több mint egy órás crossover operaesten elhangzó áriák legtöbbjét az énekesnő énekelte már eredetiben is, tehát operaelőadás vagy klasszikus operagála keretében.

 

klassz2


"Meggyőződésem, hogy csak akkor válik minden zenekedvelő számára élvezhetővé és hitelessé egy crossover operaelőadás, ha mind az énekes, mind az együttes tagjai képzett és tapasztalt előadók. Jómagam klasszikus operaénekesnőként kezdtem szakmai pályafutásomat, ezt követően ismerkedtem meg a crossoverben rejlő hihetetlen sokszínűséggel, kreativitással és művészi szabadsággal. A Klasszikon Együttes minden tagja professzionális zenész, akik saját hangszerük mesterei. Ez a fajta igényesség és az ehhez társuló elhivatottság tette lehetővé, hogy az elmúlt évek során elkészült közel 50 átdolgozás mára egy teljes crossover opera repertoárrá válhasson." - vélekedett Sebők Monika.

Az elmúlt években a szakma és a közönség visszajelzései arra inspirálták az együttest, hogy még az idei évben önálló CD-vel lepjék meg a hazai műkedvelő közönséget, melyen kizárólag crossover zenei stílusú operaslágerek lesznek hallhatók. A CD várhatóan közvetlenül karácsony előtt kerül majd az ismert hanglemezboltok polcaira.

Az együttes legközelebb 2010. október 20-án lép fel az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtéren, melyre minden operarajongót, illetve a crossover opera iránt érdeklődőt nagy szeretettel várnak.

 

A Klasszikon Együttesről:

 

Tagok:

 

Sebők Monika - a Magyar Állami Operaház operastúdiójának tagja, majd ezt követően a Budapesti Operabarátok Alapítvány ösztöndíjasa. 1995 óta a Honvéd Művészegyüttes szólistája, jelenleg a Klasszikon Együttes énekese, egyben művészeti vezetője.

 

Nagy László Adrián - orgona-művészi diplomáját a szegedi konzervatóriumban szerezte, a Honvéd Férfikar korrepetitora, a Saxorgan orgonistája. Egy személyben a Klasszikon Együttes zongoristája és hangszerelője.

 

Martos Attila - a Zeneakadémia klasszikus nagybőgő szakán végzett, a Budapesti Fesztiválzenekar művésze. A Klasszikon együttesben bőgőn és basszusgitáron játszik.

 

Tiba Sándor, a Klasszikon Együttes dobosa 1995-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz tanszakán, mint jazz-dob előadóművész, azóta dobol Koncz Zsuzsa együttesében is. 2004-ben a Magyar Rádió eMeRTon Díjjal tüntette ki.

 

Zsemlye Sándor 1992-ben végzett a Bartók Konzervatórium jazz-tanszakán, az az évi „Ki mit tud?" pop-rock-jazz kategóriájának győztese, a Klasszikon mellett például a Free Style Chamber Orchestra, és az Uniszex szaxofonosa.

 

klassz4

 

 

 

(Forrás és fotók: Tamara Hagen Cons. Kft.)

 

Link:
www.klasszikon.com