ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main programajanlo

Az Operaház díjazottjai

Az Operaház díjazottjai

Három operaénekes és egy balettművész vehette át a Magyar Állami Operaház újonnan alapított kitüntetéseit.

A Magyar Állami Operaház évadzáró társulati ülésén első alkalommal adták át az Operaház új alapítású díjait. Az elismeréseket a dalszínház vezetősége a Magyar Állami Operaház aktív szólistáinak megbecsülésére, tehetségük és teljesítményük értékelésére hozta létre.

 

Az operavilágban Európa-szerte a legmagasabb kitüntetést jelenti a Kammersinger-cím - ezt a rangot kívánja a hazai szakmai életbe átültetni a magánénekesek számára létrehozott "A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese" cím. A balettművészek számára alapított "A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja" cím ugyancsak az európai, nevezetesen a francia balett tradícióra kíván építeni.

 

maoevadzarovaradi

Váradi Zita

 

A kitüntető címeket a mai naptól évente három ének- és egy balettművész veszi át és viselheti egy évadon át. Olyan előadók kaphatják, akik a Magyar Állami Operaházhoz különösen kötődnek, színpadának rendszeres fellépői, a díjátadás évadában pedig kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. A Magyar Állami Operaház vállalja, hogy a kitüntetett művész következő szezonbéli főszerepes fellépéseinek tiszteletdíját - az első 20 nagyszínpadi előadás erejéig - a legmagasabb orientációs szint felett állapítja meg, a szóban forgó évadban pedig minden színlapon, egyedüli díjként, mint az Operaház szakmai elismeréseként tünteti fel.

 

Az új alapítású díjak átadási ünnepségeinek alkalmára Pacsay Attila zeneszerző fanfárt komponált, a következő években a díjátadások állandó szignálja ez a dallam lesz - erre vonultak színpadra a díjazottak, akik a 2012/2013-as évadban elnyerték a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese és A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja címeket.

 

A cím kézzel fogható, elegáns jelképe a díj: egy Herendi Porcelán hattyú ébenfa hatású posztamensen.

 

maoevadzarobretz

Bretz Gábor

 

A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese címet az Operaház történetében elsőként Sümegi Eszter, Váradi Zita és Bretz Gábor nyerte el.

 

Sümegi Eszter elmondta: valóban különösen kötődik a budapesti Operaházhoz - Philadelphiától Berlinig, Salzburgtól Torontóig a világ élvonalába tartozó énekesek partnereként aratott hatalmas sikereket. A nemzetközi és hazai koncertszínpadok egyik legkeresettebb művésze, mégis a Magyar Állami Operaház közönségének adja át művészete legjavát. Az idei évadban négy hatalmas szoprán főszerep magas színvonalú megvalósításáért és két elsöprő erejű debütálásáért kapta az elismerést.

 

maoevadzarosumegi

Sümegi Eszter (és Ókovács Szilveszter kormánybiztos)

 

Váradi Zitaa most záruló évadban nyolc operában, harminchárom alkalommal lépett színpadra. Az Arabella-sorozatban nyújtott teljesítményéért egyöntetűen pozitív kritikai visszhanggal jutalmazta a sajtó, a Népszava kritikusa ezt írta róla: "hosszú szünet után betöltheti a László Margit visszavonulásával örökül maradt űrt."

 

Bretz Gábor a külföldi színpadok után az idei évadban hét opera basszus- és basszbariton szerepeiben csillogtatta meg képességeit a Magyar Állami Operaházban. Az Operaház művészeti vezetése díjazta egyenletesen magas színvonalú teljesítményét, amelyet a Macbeth Banquo szerepének megformálásával koronázott meg, különösképpen pedig a Mefostofele címszerepében nyújtott alakítását.

 

maoevadzarobalett

Oláh Zoltán és Balog Zoltán miniszter

 

A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja címet Oláh Zoltán, az együttes első magántáncosa nyerte el. Az évadban a balett-repertoár legnagyobb férfi főszerepeit alakította. A klasszikus repertoár mellett a modern darabokban ugyancsak magas színvonalat nyújtó művészt azonban nemcsak szakmai kvalitásaiért, hanem a munkához és partnereihez való hozzáállásáért is jutalmazza a művészeti vezetés.

 

 

(forrás: Magyar Állami Operaház; fotók: Tomas Opitz)