ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main programajanlo

Mozart 18 éven felülieknek

Mozart 18 éven felülieknek

A "MozartLateNight" bemutatója a Zeneakadémián. Ajánló.

MozartLateNight

 

Mozart-show egy egészben

 

A Magyar Állami Operaház előadása a Zeneakadémia közreműködésével

 

18 éven felülieknek szóló bemutatót tartott az Opera a Zeneakadémia közreműködésével február 8-án. Mozart A színigazgató című műve és Hat noktürnje egy estén kerül színre Szarka János rendezésében a Zeneakadémia Solti György Kamaratermében. A produkció zenei vezetője és karmestere Oberfrank Péter. A sorozatban – hat erotikától túlfűtött éjszakán – Sáfár Orsolya, Puja Andrea, Mukk József és Busa Tamás lép színpadra. A Magyar Állami Operaház történetében először visznek színre szigorúan korhatáros előadást. A MozartLateNight kezdési időpontja minden alkalommal este tíz óra.

„Nemcsak a Zeneakadémia, hanem a hazai operajátszás történetében is mérföldkő volt a 2012-es operavizsga. Hosszú idő után ismét az Andrássy úti palotában vizsgáztak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera tanszakának hallgatói, az Operaház zenekarának közreműködésével. A vizsgaprodukciót megnyitó beszédében Marton Éva külön kiemelte az Operaház és a Zeneakadémia együttműködésének nélkülözhetetlenségét. Ennek soron következő állomása a MozartLateNight bemutató, amely igazi kuriózumként este tízkor kezdődik a Zeneakadémia kistermében” – mondta Ókovács Szilveszter főigazgató a premier előtt, amely vitathatatlanul teljesen új színt hoz az Opera kínálatába.

 

A dán bölcselő, Kierkegaard nevezte az érzéki zsenialitás zeneszerzőjének Mozartot, s bár a kifejezést a Don Giovanni kapcsán használta, az érzéki zsenialitás a teljes életműre érvényes. Az Opera produkciójában frivol színpadi egységgé áll össze néhány kevéssé ismert Mozart-kompozíció: az énekesnők versengését karikírozó ifjúkori daljáték, A színigazgató, valamint az éjszaka jótékony leple alatt egymásra találó szerelmesek legsajátabb műfajának képviselője, a Hat noktürn. A későesti előadás 18 éven felülieknek szól, tekintettel arra, hogy az alkotók, Szarka János rendező és Menczel Róbert díszlet- és jelmeztervező a Mozart-zenében rejlő érzékiség maximális kibontására törekszenek. És ami az érzékiséget illeti: van mit kibontani Mozart zenéjéből, ezúttal Oberfrank Péter irányításával.

 

mozartlatenight2

 Jelenet az előadásból (fotó: www.szinhaz.hu)

 

 

A stand-up comedy világában és íróként is ismert Litkai Gergely által abszurd komédiává rajzolt történet akár egy mai szappanoperában is megállná a helyét: fiatal énekesek vetélkednek magánéleti félreértések és komikus szituációk közepette, miközben az örök kérdés is terítékre kerül: vajon a darab megrendelője – azaz a szponzor – mennyire szólhat bele a művészet magasztos kérdéseibe? A megrendelő végül dönt: Mozart Hat noktürnjének erotikus előadását kéri a társulattól – ez eredetileg egy dalciklus, amely a szerelem hat stációját mutatja be –, a társulat pedig teljesíti a kívánságot az este második felében. Hat éjszaka története, hat háromszólamú dalban, miközben az énekesekhez két táncospár is csatlakozik.

 

Az Opera először mutat be kamaraprodukciót a frissen felújított Zeneakadémia Solti György termében. A régi szépségében helyreállított, 300 fős, karzatos kisterem valaha az opera szak otthona volt: most felújított színpadával, zenekari árkában újra azzá lesz, és kamaraoperai előadásokat is befogad. „Az Opera, mint a Zeneakadémia stratégiai partnere, minden évben élni kíván a lehetőséggel, és különleges kamaraművek különleges interpretációjának sorozatával készül nézői elé” – hangsúlyozta Ókovács Szilveszter.

 

Az előadás májusban új szereposztásokkal lesz látható.

 ***

 

Mozart: A színigazgató

Szivessyné Sándor Brigitta: Sáfár Orsolya

Szendy Silver: Puja Andrea

Madár Károly: Mukk József

Bari Antal: Busa Tamás

Mozart: Hat noktürn

Szoprán: Sáfár Orsolya, Puja Andrea

Tenor: Mukk József

Basszus: Busa Tamás

Karmester: Oberfrank Péter

Magyar szöveg: Litkai Gergely

Díszlet- és jelmeztervező: Menczel Róbert

Rendező: Szarka János

2014. február 8., 11., 13., 16., 19., 22., Zeneakadémia, Solti György Kamaraterem

 

 

 

 

(forrás: Magyar Állami Operaház)