ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main programajanlo

Primavera’14: a „Don Giovanni” nyert

Primavera’14: a „Don Giovanni” nyert

A miskolci „Don Giovanni” a PRIMAVERA’14 fődíjasa.

Húsvét után indult az Operaház PRIMAVERA '14 programsorozata, amelynek keretében egy héten át öt vidéki színház és a Kolozsvári Magyar Opera friss bemutatóit tűzték műsorra az Erkel Színházban.

A Magyar Állami Operaház és az Armel Operaverseny és Fesztivál új együttműködése értelmében a Primavera'14 előadásainak legjobbja az Armel szervezésében 2015-ben Európa Kulturális Fővárosában, Plzeňbenmutatkozhat be. A szakmai zsűri véleménye mellett a döntésben figyelembe vették az Armel Facebook oldalán található közönségszavazáseredményét is.

A sort a Győri Nemzeti Színház Rigoletto-előadása nyitotta április 22-én. Másnap a debreceni Csokonai Nemzeti Színház és a Bartók Plusz Operafesztivál közös előadása, Vajda János Don Perlimplín és Don Cristóbal című alkotásai következtek. Április 24-én a Kolozsvári Magyar Opera Rossini Ory grófja című operáját mutatta be. 25-én következett Mozart Don Giovannija a Miskolci Nemzeti Színház előadásában. A sort végül 26-án és 27-én a Pécsi Nemzeti Színház - Donizetti: Szerelmi bájital - és a Szegedi Nemzeti Színház - Verdi: Simon Boccanegra - zárta.

prim don giov 1
Don Giovanni

 

 

prim rigoletto
Rigoletto

A kolozsvári előadásra nem lehetett szavazni, mivel a verseny kiírói a versenyhelyzetet csak a magyarországi vidéki nemzeti színházak operatagozatainak kívánták megteremteni. (Az Operaház egyébként a Kolozsvári Magyar Operát, mint az egyetlen határon túl működő operatársulatot minden évben külön produkcióval is hívja vendégszerepelni az Erkel Színhazba.)

A fenti produkciók közül többről is beszámoltunk korábban: Vajda János Don Perlimplín és Don Cristóbal című két egyfelvonásosának ősbemutatójáról a Miskolci Operafesztiválon itt olvashatnak: "Don Perlimplín és Don Cristóbal", a Vajda János zeneszerzővel készült interjúnk pedig itt található: "Több évszázad zenéje él együtt...". A Simon Boccanegra előadásáról az Armel Operafesztiválon írtunk: "Időutazás". Ugyanerről a produkcióról interjút is készítettünk Pál Tamás karmesterrel: "Vegyük komolyabban a műveket...". A kolozsváriak mostani Ory grófja előadásáról pedig itt található beszámolónk: "Szerelmi kalandozások".

prim don perlimplin
Don Perlimplín

prim don cristobal
Don Cristóbal

A közönségszavazást a Szegedi Nemzeti Színház Simon Boccanegra előadása nyerte meg, nagyon szoros versenyben a Miskolci Nemzeti Színház Don Giovanni előadásával.

A két zsűritag, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és Csák Balázs újságíró (lapunk főszerkesztője) szintén a miskolci és a szegedi előadást tartották a legjobbnak. Míg az előbbi produkció zeneileg, utóbbi a rendezést tekintve nyerte el leginkább a tetszésüket.

A zsüri döntésének értelmében végül a Miskolci Nemzeti Színház Don Giovanni előadása nyerte el a PRIMAVERA’14 fődíját. A zsűri így indokolta a döntését: „Plzeňbe a színpadilag legizgalmasabb produkciót kerestük, ezért alakult így a sorrend, ezúttal a zenei értékek tömkelegét felvonultató Szeged a második helyre került. Szabó Máté friss, sziporkázó miskolci rendezése olasz áttanulás esetén vendégeskedhet az Európa Kulturális Fővárosa programban.”

A produkció tehát csak akkor élhet a plzeňi bemutatkozás lehetőségével, amennyiben vállalja, hogy Csehországban eredeti nyelven, olaszul játsszák majd az operát. Amennyiben a miskolci produkció ezt nem tudja vállalni, az EKF-szereplés joga automatikusan a szegedi produkcióra száll.

prim simon b
Simon Boccanegra

prim szerelmi
Szerelmi bájital

A vendégszereplés pontos dátumáról és egyéb részleteiről az Armel Operaverseny és Fesztivál szeptemberi sajtótájékoztatóján adnak majd hírt a közönség számára.

A PRIMAVERA Fesztivál előadásainak versenye jövőre folytatódik: a fődíj egy párizsi vendégszereplés lesz.

prim don giov 2
Don Giovanni

 

Don Giovanni-fotók: Nagy Attila

Valamennyi többi fotó: Csibi Szilvia

 

(A lead-képen: Haja Zsolt a Don Giovanni címszerepében)