ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main programajanlo

Strauss-fesztivál az Operaházban

Strauss-fesztivál az Operaházban

Májusban és júniusban hat Strauss-operát láthatunk  az Operaházban.

EGYEDÜLÁLLÓ FESZTIVÁL AZ OPERÁBAN RICHARD STRAUSS TISZTELETÉRE

Magyar Állami Operaház, május 25. - június 11.

 

 

Richard Strauss születésének 150. évfordulója tiszteletére a világon is egyedülálló programsorozatot tűzött műsorára a Magyar Állami Operaház. Május 25-től június 11-éig a szerző hat operáját játsszák nemzetközi hírű vendégénekesek és világhírű karmesterek közreműködésével.

 

Az Opera vezetése 2011 szeptemberében fogalmazta meg célként, hogy a 2014-es Májusünnep mint tematikus sorozat a Strauss-jubileum köré szerveződjék és ekkorra teljesedjen ki a dalszínház Strauss-repertoárja, amelynek két, több éves produkciója – a pazar látványvilágú Salome és az emblematikus, Kovalik Balázs rendezte Elektra – mellé három új előadás érkezett az utóbbi években. Május 25-én Az árnyék nélküli asszony magyarországi bemutatójával lesz teljes a Strauss-nagyoperák sora és e premierrel veszi kezdetét a Strauss150 Fesztivál, amelynek közönsége így összesen hat operát ismerhet meg, vagy nézhet újra az Andrássy úti dalszínházban.

straussfestelektra
Az Operaház korábbi előadása: Elektra
(Eva Johanssohn és Kovács Annamária; fotó: Éder Vera)

Június 11-ig az említett három mű mellett fesztivál-szereposztásban látható még A rózsalovag, az Arabella és az Ariadné Naxoszban című alkotás, művenként két alkalommal. A nemzetközi színpadokról Budapestre érkezik többek közt a világ egyik leghíresebb basszistájaként számon tartott Kurt Rydl és a Strauss-specialista Ricarda Merbeth. Rydl A rózsalovag Ochs bárójának szerepében 2014-ben Budapest mellett Linzben, Antwerpenben és Gentben látható. A német énekesnő, aki a szerző operáinak szoprán szerepeit nagy sikerrel interpretálja a nemzetközi színpadokon, a Négy utolsó ének című mű közreműködője lesz a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara – az Opera együttese - estjén, amely zenekari koncerttel teszi teljessé a fesztiválprogramot. Merbeth a művet lemezre is rögzítette a Weimar Staatskapelle együttesével. Nadja Michael a Salome címszerepében mutatkozik be a fesztivál közönségének, azzal a szereppel, amelyben a milánói Scala és Bécs közönsége is ovációval ünnepelte, és amelynek megformálásáért 2008-ban átvette az Arte Goldene Stimmgabel-díjat (Arany Hangvilla-díj), majd a következő esztendőben ezzel nevezték a South Bank Show ITV Awards-ra „opera” kategóriában a londoni Royal Operában színre vitt Salome alakításáért. Nadja Michael előadásain Heródest a hamburgi színház tenorja, Jürgen Sacher alakítja, Heródiás szerepében Ulbrich Andrea lép színpadra, aki tavaly nyáron egyedüliként képviselte hazánkat a veronai Aréna jubileumi előadássorozatában. Jochanaan szerepében legfoglalkoztatottabb, karizmatikus baritonunkat, Kálmándi Mihályt láthatja a közönség.

straussfestrozsalovag
Az Operaház korábbi előadása: A rózsalovag
(Mester Viktória és Hajnóczy Júlia; fotó: Éder Vera)

A Strauss150 Fesztiválon az Opera vendége lesz az elragadó szépségű orosz származású koloratúrszoprán, Julia Novikova, aki az Ariadné Naxoszban című opera Zerbinettájának szerepében Strasbourg és Bécs után most Budapesten is bemutatkozik. Ildikó Raimondi színrelépése igazi szenzáció. A magyar származású szoprán a bécsi Staatsoper tagjaként járja a világot mint a nemzetközi színpadok keresett művésze. Az Arabella címszerepében két alkalommal hallható a fesztiválon. Az Ariadné Naxoszban című opera Tenor és Bacchus szerepére Thomas Piffka látogat vissza Magyarországra, csakúgy, mint Franz Tscherne prózai színész – mindketten a tavalyi bemutató nagy sikerű szereplőgárdájának tagjai. Tscherne 2003-ban debütált operaszínpadon a velencei La Fenice Színház Ariadné Naxoszban c. produkciójában. Marcello Viotti zenei irányításával nagy sikerrel játszotta az Udvarmester szerepét a Malibran Színházban, majd 2009 februárjában ugyanebben a szerepben lépett fel a genovai Carlo Felice Színházban. Szintén visszatérő vendégként érkezik az Operába HeikoTrinsinger, aki Németország kiemelkedő operaházainak szinte mindegyikében színpadra lépett, de Európa-szerte keresett bariton. Strauss-szerepei közül sikerrel énekli a Salome Jochanaanját és az Ariadné Naxoszban Zenetanárját is. Budapesten Az árnyék nélküli asszony magyarországi bemutatóján és az azt követő előadásokban Barak, a kelmefestő szerepét alakítja.

straussfestsalome
Az Operaház korábbi előadása: Salome
(Natalia Ushakova és Gurbán János; fotó: Éder Vera)

A fesztivál tizenhárom játéknapján a külföldi sztárok partnereiként legnevesebb hazai énekeseink – Kovácsházi István, Sümegi Eszter, Rálik Szilvia, Mester Viktória, Fekete Attila, Cser Krisztián, Wiedemann Bernadett, Perencz Béla, Miklósa Erika, Szegedi Csaba, Gulyás Dénes és Bretz Gábor – éneklik Richard Strauss nehéz szólamait. Világhírű mezzoszopránunk, Komlósi Ildikó novemberben a Metropolitan színpadán debütált Az árnyék nélküli asszony dajkájának szerepében – így New York közönsége után második állomásként a Magyar Állami Operaház publikuma hallhatja a produkcióban, amely sosem látott zenei apparátussal szólal meg; a Magyar Állami Operaház zenekari árkában egy produkcióban sem foglalt még helyet annyi hangszeres művész, mint amekkora létszámot e mű zenei kísérete igényel.

straussfestarabella
Az Operaház korábbi előadása: Arabella
(
Sümegi Eszter és Morten Frank Larsen; fotó: Tomaas Opitz)

A Strauss 150 Fesztivál a nemzetközi zenei életben is esemény, Richard Strauss hat operájának felsorakoztatása igen ritka az operavilágban. A hat produkciót kiemelkedő hazai dirigenseink, Halász Péter és Héja Domonkos, valamint a legnevesebb zenekarokkal dolgozó világhírű karmesterek vezénylik. Jun Märkl, Günther Neuhold, Stefan Soltész és Pinchas Steinberg a legnagyobb zenei színpadok állandó fellépője. A fesztiválon Steinberg a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara – az Opera együttese - elnök-karnagya zenei irányításával kerül színre a Salome. Steinberg június 9-én a zenekar szimfonikus estjén is dobogóra lép.

 

A Strauss150 Fesztivál kísérőrendezvényei

 

Richard Strauss az Operaházban címmel, szintén a nagy német zeneszerző születésének 150. évfordulója alkalmából emlékkiállítással is készül az Opera. A Strauss műveinek operaházi előadás-történetét feldolgozó tárlat digitálisan tervezett és kivitelezett színes tablóin a legkorábbi, 1910-ben színre vitt első Strauss-műtől, az Elektrától egészen Az árnyék nélküli asszony 2014-es premierjéig mutatják be operáinak és balett-előadásainak dokumentumait, valamint a Filharmóniai Társaság Strauss-koncertjeinek műsorát. A kiállítást, amelynek kurátora Wellmann Nóra és Karczag Márton, a 25-ei bemutató előtt, 17 órakor a Vörös Szalonban nyitja meg Ókovács Szilveszter főigazgató.

straussfestariadne
Az Operaház korábbi előadása: Ariadne Naxosban (Rácz Rita; fotó: Herman Péter)

Opera DigiTár

Szintén a Richard Strauss-jubileum alkalmával indul útra az előző évadban megalapozott és kiépített Opera DigiTár program. A Strauss150 Fesztivál kezdetétől az Operaház előcsarnokában elhelyezett két tableten böngészhetővé válik a teljes operaházi Richard Strauss előadás-történet a kapcsolódó dokumentumokkal együtt.

Szoboravatás

A fesztivál záróelőadása előtt, június 11-én, pontosan Richard Strauss születésének 150. évfordulóján avatják a szerző mellszobrát. Az Elektra előadását megelőzően, 18.30-tól a Hajós utcai Szfinx-teraszon ünnepélyes keretek közt leplezik le Kligl Sándor szobrászművész alkotását, Richard Strauss bronz mellszobrát. Az ünnepélyes esemény után két hétig a szobrot nem mozdítják el a teraszról, a remekmű csak a hónap végén kap helyet az Operaházban.

A Strauss150 Fesztivál programja

Az árnyék nélküli asszony – Magyarországi bemutató: május 25.

Karmester: Halász Péter

Díszlettervező: Horesnyi Balázs

Jelmeztervező: Zoób Kati

Rendező: Szikora János

További előadások: 28., 31., június 4.

*

 

Arabella

(R: Bereményi Géza)

2014. május 27., 30.

*

 

Salome

(R: Szikora János)

2014. május 29., június 1.

*

 

Ariadné Naxosban

(R: Anger Ferenc)

2014. június 3., 7.

*


A rózsalovag

(R: Andrejs Žagars)

2014. június 5., 10.

*

 

Elektra

(R: Kovalik Balázs)

2014. június 8., 11.

*

 

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának – az Opera együttesének Szimfonikus Estje
Karmester: Pinchas Steinberg, közreműködik: Ricarda Merbeth

2014. június 9.

straussfesztivalplakat

 

 


(forrás: Magyar Állami Operaház)