head main programajanlo

A művészet temploma Magyarországon

A művészet temploma Magyarországon

A Bolsoj és a Mariinszkij Színház művészei a Zeneakadémián. Ajánló.

Az Orosz Kultúra Napjai Magyarországon rendezvénysorozat részeként a moszkvai Bolsoj és szentpétervári Mariinszkij Színház operatársulatainak világhírű szólistái adnak gálakoncertet a Zeneakadémia Nagytermében 2015. november 30-án. Fellépnek Albina Sagimuratova szoprán és Irina Makarova mezzoszoprán – mindeketten a Bolsoj művészei – valamint Dmitrij Voropajev tenor és Roman Burdenko bariton, a szentpétervári Mariinszkij Színház szólistái.

 

A koncerten a MÁV Szimfonikusokat Alim Sahmametjev vezényli, a műsorban pedig az operairodalom gyöngyszemei hallhatóak majd: Mozart, Csajkovszkij, Verdi, Donizetti, Puccini, Bizet műveiből csendülnek fel áriák.

 

 

A fellépő művészek:

 

Albina Sagimuratova – a moszkvai konzervatórium elvégzését 2007-ben a XIII. Nemzetközi Csajkovszkij Verseny megnyerésével ünnepelte, ami után Salzburgban Mozart Varázsfuvolájában az Éj királynőjének szerepében hatalmas sikert aratott Riccardo Muti pálcája alatt, ami egycsapásra ismertté tette és elhalmozták szerepekkel a világ vezető operaszínpadai, a Scala, a Metropolitan Covent Garden mellett a Bolsojban is számos szerepet kapott: Ludmilla Glinka operájában, a Rigoletto Gildája éppoly kedves szerepe, mint a Bohémélet Musettája. Albina Sagimuratova olyan világhírű karmesterekkel dolgozott, mint Fischer Ádám, Vlagyimir Szpivakov, Zubin Mehta vagy James Conlon.

 

Bolsoj Albina Shagimuratova

 

Irina Makarova – Oroszország érdemes művésze a Voronyezsi Művészeti Akadémia operaének-művész szakán végzett. A mezzoszoprán számos orosz operaszerepet formált meg. 2001-ben a szentpétervári Mariinszkij Színház, majd 2003 óta a Bolsoj szólistája. Számos opera címszerepében hallhatják Oroszország és a világ operabarátai. Irina Makarova előadásában Bizet Carmenje, Saint-Saën Sámson és Delila című operájának címszerepe ugyanúgy zajos sikert aratott, mint a Trubadúr Azucenája.

 

Bolsoj Irina Makarova

 

Dmitrij Voropajev – számos nemzetközi verseny nyertese. 2000-ben, a Szentpétervári Rimszkij-Korszakov Állami Balett és Opera Konzervatórium befejezése előtt három évvel csatlakozott a Mariinszkij Színházhoz, melynek szólistája. Dmitrij Voropajev gyakran lép fel a bécsi Operában, a Carnergie Hall-ban és a Kennedy Központban. A Mariinszkij Színházban énekli Anyegin Lenszkijének szerepét, Doktor Faustot Вusoni operájában, illetve ő a Macbeth Macduffja, de fellép Sigmund szerepében is A walkürben.

 

 

Bolsoj Dmitrij Voropaev

 

Roman Burdenko - 1984-ben született Barnaulban. A Rimszkij-Korszakov Állami Balett és Opera Konzervatórium operaének-művész szakán végzett. 2013 óta a Mariinszkij Színház vendégszólistája, ahol a Carmenben Escamillót énekli. A Szerelmi bájitalban Belcorét, Csajkovszkij Jolántájában Róbertet, burgundia hercegét alakítja. Roman Burdenko gyakori vendégszólistája a Strasbourgi Operának, fellép a berlini Állami Operaházban, de énekelt a Bajor Állami Operaházban, Palm Beach-ben és Santiagóban is. 

 

Bolsoj roman-burdenko

 

 

(forrás: Zeneakadémia)