ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main programajanlo

Alföldi rendezése a Nemzetiben

Alföldi rendezése a Nemzetiben

Az Armel Opera Festival jövő évi programja.

Az Armel Opera Festival-nak 2008 és 2013 között a Szegedi Nemzeti Színház adott otthont. A Fesztivál 2014-ben a fővárosba költözött, abban az évben az Erkel Színházban, a Zeneakadémián és a Thália Színházban, 2015-ben pedig csak a Thália Színházban mutatta be a produkcióit.

 

A 2016-os évben az Armel Opera Festival egyik új helyszíne a Nemzeti Színház lesz, mivel az Avignoni Operaház két egyfelvonásosának, Eötvös Péter: Senza Sangue c. „operapszichothriller”-ének (rendező: Alföldi Róbert) és Bartók Kékszakállújának (rendező: Nadine Duffaut) egy estén való színrevitele olyan technikai feltételek biztosítását kívánja, amelyre Budapesten a Nemzeti Színház színpada a legalkalmasabb – hangzott el a Fesztivál december 1-i sajtótájékoztatóján.

 

Az Armel Opera Festival keretében 2008 óta minden évben öt ország operaházával / operatársulatával együttműködve öt kortárs opera vagy egyedülálló opera-interpretáció jön létre. Az adott évben bemutatott operák főszerepeit egy nemzetközi casting keretében hirdetik meg egy évvel korábban. A meghirdetett szerepekre pályázó fiatal énekesek két forduló során mérkőznek meg, több helyszínen (Budapest, Párizs). A döntőben az Armel Opera Festival előadásait jelenleg öt egymást követő napon mutatják be. Az Arte Concert-nek köszönhetően 2010 óta a Fesztivál összes produkciója megtekinthető élő adásban is (majd ezt követően hat hónapon át) az interneten.

 

2015 őszén az Armel Opera Festival elnyerte a "Europe For Festivals, Festivals For Europe" elismerését, és ezzel bekerült a minősített európai fesztiválokat tömörítő EFFE Platform tagjai közé.

 

 

armel 2016 sajt alfoldi eotvos
Alföldi Róbert és Eötvös Péter

 

 

*

 

 

AZ „ARMEL OPERA FESTIVAL 2016” programja

 

2016. június 27. – július 1.

 

Nemzeti Színház / Thália Színház - Budapest

 

 

Eötvös Péter: Senza Sangue – Világpremier (teljesen szcenírozott verzió)

Rendező: ALFÖLDI Róbert

Versenyszereplő: Romain BOCKLER (Franciaország)

&

 

Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára

Rendező: Nadine DUFFAUT

Szereplők: MIKSCH Adrienn (Magyarország), SZEMERÉDY Károly (Magyarország)

A két egyfelvonásos opera az Opéra Théâtre d'Avignon (Avignon, Franciaország) produkciója.

Vezényel: EÖTVÖS Péter

Közreműködik: a Pannon Filharmonikusok

Előadás: június 27. – Nemzeti Színház, Budapest

 

*

 

H. W. Henze: Elegy for Young Lovers – Magyarországi bemutató

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Budapest, Magyarország) produkciója.

Rendező: ALMÁSI-TÓTH András

Vezényel: VAJDA Gergely

Közreműködik: Pannon Filharmonikusok

Versenyszerep: Kim BORAM (Dél-Korea)

Előadás: június 28. - Thália Színház, Budapest

 

*

 

Astor Piazzolla: Maria de Buenos Aires

A Théâtre Bienne-Soleure (Bienne, Svájc) produkciója.

Rendező: Olivier TAMBOSI

Vezényel: Esteban Dominguez GONZALVO

Versenyszereplő: Richard BOUSQUET (Franciaország)

Előadás: június 29. - Thália Színház

 

*

 

Bruno Coli: The Angel of the Odd – Magyarországi bemutató

A Teatro Verdi di Pisa (Pisa, Olaszország) produkciója.

Rendező: Lorenzo MUCCI

Vezényel: Bruno COLI

Versenyszereplő: Adriana BIGNANI-LESCA (Gabon)

Előadás: június 30. - Thália Színház

 

*

 

The Omnibus Opera

Gian Carlo Menotti: The Telephone / Samuel Barber: A Hand of

Bridge / Paul Hindemith: There and Back

Magyarországi bemutató

A három egyfelvonásos opera a Szerb Nemzeti Színház (Novi Sad, Szerbia) produkciója.

Rendező: Ksenija KRNAJSKI

Vezényel: Aleksandar KOJIC

Közreműködik: A Szerb Nemzeti Színház Zenekara

Versenyszereplő: Maurice LENHARD (Franciaország, Németország)

Előadás: július 1. - Thália Színház

 

 

armel 2016 sajt logo

 

 

***

 

 

Az opera műfaj és azon belül a kortárs opera népszerűsítését szeme előtt tartó Armel Produkció és Sajtóiroda további területeken is fontos szerepet vállal.

Két operaírói pályázatot hirdettek meg a plzeni Josefa Kajetána Tyla Színházzal valamint a bécsi Neue Oper Wien-nel közösen. A korábbi pályázat nyertes operáját (Kerek Gábor: Paródia) a 2014-es fesztiválon már be is mutatták. A tavaly meghirdetett Mátyás király („Mátyás az igazságos”) operaíró pályázatának első helyezettje Mariana Ungureanu moldáv zeneszerző és Bertrand Brouder francia librettista Mathias and the Truthteller (Mátyás és az Igazmondó) című ötszereplős pályázati anyaga lett, azzal a zsűri által szabott feltétellel, hogy a szerzőpáros tovább dolgozik a szinopszis tökéletesítésén és a librettón Alföldi Róberttel. A Mátyás tematikájú operaíró pályázat zsűrije két magyar pályázatot is kiemelt. Hajós András (egyébként lapunk egyik alapítója) és Dinyés Dániel kettősét („Mátyástábor”), akik felkérést kapnak egy más tematikájú opera megírására, melyet az elkövetkezendő években mutatnak be az Armel Opera Festival-on. Horváth Balázs „Márkahűség- ének befejezéséhez és bemutatásához pedig a Fesztivál magyar megrendelőt és társulatot keres majd.

 

*

 

Az Armel 2013 augusztusában az Opera Europával közösen először szervezte meg az Opera Menedzsment Kurzust a Balaton partján. 2016 júniusában kerül majd sor az Európai Fesztivál Szövetség menedzser kurzusára a Budapest Music Center-ben.

 

*

 

2015 októberében az 1956-os szabdságharc emlékére az Armel koncertet szervezett a Londonban élő magyarok és a zeneszerető brit közönség számára. Beethoven Egmont nyitánya, Liszt Esz-dúr zongoraversenye és Bartók Concerto zenekarra című műve a Pannon Filharmonikusok tolmácsolásában volt hallható a Cadogan Hallban. Zongorán Bogányi Gergely, Kossuth-díjas művész működött közre, a zenekart pedig testvére, a generációjának egyik legjobbjaként számon tartott Bogányi Tibor vezényelte.

 

 

armel 2016 sajt cadogan hall boganyi tibor
Bogányi Tibor a Cadogan Hall-ban

 

 

*

 

Az Armel 2013 decemberében indította útjára “Európa csúcsán” címmel azt a 10 hangversenyből álló háromhetes koncertsorozatot, mely során a Pannon Filharmonikusok Svájc és Németország kiemelkedő hangversenytermeiben mutatkozhatott be. A turné 2015-ben kifejezetten Svájcra koncentrál. A Pannon Filharmonikusok Michael Zukernik és Bogányi Tibor vezényletével örvendezteti meg egy különleges téli koncertsorozattal Zürich, Genf, Basel és Bern közönségét. A koncertkörút legfiatalabb sztárszólistája Boros Mihály lesz, aki a „Virtuózok” című televíziós verseny különdíjaként kapta a meghívást az Armel Opera Festival-tól.

 

 

 

(forrás: Armel Opera Festival; fotók: Kállai-Tóth Anett)