head main programajanlo

Operaíró verseny - harmadszor

Operaíró verseny - harmadszor

A Bartók Plusz Operafesztivál Operaíró versenye a Zeneakadémián. Ajánló.

Harmadik alkalommal rendezik meg a Bartók Plusz Operafesztivál Operaíró versenyét. Idén a hagyományoktól eltérően nem a miskolci operafesztiválon zajlott le a döntő, arra most, december 13-án kerül sor a budapesti Zeneakadémia Solti termében.

„A jövő kulcsa 2016” elnevezésű operaíró versenyre kilenc pályamű érkezett be. A szeptember végén tartott elődöntőből a zsűri négyet juttatott tovább. A művek a szerzők nevének sorrendjében: Jan Jirásek: Rossum Universal Robots (R.U.R); Lendvai Péter: Tarot-mese; Mátyássy Szabolcs: Scaevola és Szilágyi Miklós–Horváth György Tibor: La Prima Donna.

A kiírás értelmében a zsűri olyan, befejezett és meghangszerelt pályaműveket várt, amelyekre ráillik a „népopera” jelző, vagyis olyan darabokat, amelyek egy opera igényességével vannak megírva, de a szélesebb közönség számára is könnyen befogadhatóak.

A verseny nyilvános döntője – amelyen mintegy 30 perces részletek hangzanak el a darabokból, zongorakísérettel – 2016. december 13-án, kedden 19:00 órakor kezdődik.

Az előadáson a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem magánének szakos hallgatói és az Á la cARTe kórus működik közre, zongorán kísér Sándor Szabolcs. Látványtervezők: Rákay Tamás, Safranek Zita. Az est rendezője: Almási-Tóth András, a műsorvezető: Bősze Ádám.

A döntő zsűrije: Kesselyák Gergely, a Bartók Plusz Operafesztivál művészeti igazgatója; Fekete Gyula zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese; Alekszej Ribnyikov orosz zeneszerző; Girolamo Deraco olasz zeneszerző, Bubo Damen producer, Philip de la Croix, a Musica Prima by Classic 360 igazgatója és Bruno Berger-Gorski német operarendező.

A belépőjegy: 1200,- Ft; váltható:a a Bartók Plusz Operafesztivál honlapján, illetve a Zeneakadémia jegyirodájában vagy online jegyértékesítő rendszerében.


***

SZÍNLAPOK


Jan Jirásek:

R.U.R. – Rossum's Universal Robots (orig.: R.U.R. - Rossumovi Univerzální Roboti)

(cseh nyelven, magyar felirattal)

Čapek: Erdős Attila

Helena: Zuzana Kohoutová

Nána: Fürjes Anna

Domin: Miloslav Sykora

Dr. Gall: Pataki Bence

Alquist/Radius: Tóth Pál Mátyás

Hallemeier: Bojtos Luca

Primus: Farkas András

Közreműködik: kórus


*

 
Szilágyi Miklós–Horváth György Tibor:

La Prima Donna

(magyar nyelven)

Janácek: Daragó Zoltán

Rozika: Fürjes Anna

Martina: Kiss Diana

Cherny: Tóth Pál Mátyás

Al Casey: Erdős Attila

Minelli: Pataki Bence

Carpenter: Farkas András

John F. Rice: Kósa Lőrinc
 

*


Lendvai Péter:

Tarot mese

(magyar nyelven)

Lány: Horti Lilla

Fiú: Beéry Benjámin

Apa: Cser Ágoston

Közreműködik: lány-kórus
 


*Mátyássy Szabolcs:

Scaevola

(magyar nyelven)

Plamen: Beéry Benjamin

Mirela: Horti Lilla

Baldo: Erdős Attila

Frater: Tóth Pál Mátyás

Slava: Cser Ágoston

Közreműködik: Á la cARTe kórus

 

***

A zeneszerzők életrajzai


Jan Jirásek – zeneszerző

operairo jirasek

 

Munkáit 1989 óta a világ számos országában megismerhették. Kiváló előadóművészeknek komponált zenét és színpadi zenét, de több kamarazene és kórusmű elkészítése mellett újrakomponálta a Lukács-passiót is J.S. Bach kézirata és Carl Orff koncepciója alapján. Műveit a világ vezető zeneműkiadója, a berlini Ricordi gondozza.

Filmzenéivel – az F.A. Brabec rendezte Kytice ('The Bouquet'), és a Juraj Jakubisko rendezte Nejasná zpráva o konci světa ('An Ambiguous Report about the End of the World') – elnyerte a Cseh Köztársaság „Cseh oroszlán” díját.

Jan Jirásek a zeneszerzés mellett az idejét a tanításnak szenteli. Tekintélyes európai és tengerentúli egyetemeken tanít zeneszerzést (Universität für Musik und Darstellende Kunst, Bécs; ISAM, Ochsenhausen, Németország; Hartt School of Music, Hartford; Colorado College; a Florida International University; Pennsylvaniai Lehigh University; University os Colorado at Boulder).


A versenymű – Jan Jirásek: R.U.R.

 

*


Lendvai Péter – zeneszerző

operairo lendvai


Zenei tanulmányait a miskolci Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte, ahol oboatanár, fúvószenekari karnagy és kamaraművész diplomát (1993), később mesterdiplomát szerzett (2013). A Miskolci Nemzeti Színház zenekarának tagja, első oboista, fafúvós szólamvezető. Állandó karmestere a Perecesi Bányász Fúvószenekarnak.

Klasszikus és kortárs szerzők – többek között Bartók, Mozart, Mendelssohn, Donizetti, Rossini – műveit feldolgozó hangszerelései mellett számos kamara- és szólóművet írt. Kompozícióit hangversenyeken, színházi előadások kísérőzenéjeként és önálló szerzői esteken is bemutatták, többek között a Miskolci Nemzeti Színházban, a Bartók Plusz Operafesztiválon és a Budapesti Őszi Fesztiválon.


A versenymű – Lendvai Péter: Tarot mese

 

*Mátyássy Szabolcs – zeneszerző

operairo matyassy


Hamar elkötelezte magát a zene és a színház felé: zongorázni tanult, gyerekszínészként pedig több filmben is szerepelt. Két gimnáziumba járt: az egyikben ének-zene, a másikban olasz szakra, majd felvételt nyert a Nemzeti Színiakadémiára. Annak elvégzését követően először Szegeden, majd Veszprémben volt színész. Némi kitérő – Svédország, Skócia és Kína – után a budapesti Zeneakadémián elvégezte a zeneszerzés szakot. Jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetemen zenét tanít a színész növendékeknek, és az egyetem doktori iskoláját végzi. Mindezek mellett színházi- és filmzenét, operát, oratóriumot, szólóhangszeres és nagyzenekari műveket ír.


A versenymű – Mátyássy Szabolcs: Scaevola

 

*

Szilágyi Miklós – zeneszerző

operairo szilagyi


Zenei tanulmányait Szombathelyen kezdte – ének-zene, karvezetés szakon –, majd Kőszegre került, ahol 2009-től Kőszeg Város Fúvószenekarának karnagyaként dolgozik. Munkája során nyert betekintést a hangszerelésbe, ami nem kis mértékben átformálta a zeneszerzésről alkotott elképzeléseit. A zenéről szerzett tudást Debrecenben mélyítette tovább, ahol az egyetemen a kiváló tanárok és kollégák által teremtett ihlető légkörben írta meg első operáját. (A Szilágyi Miklós-Horváth György: Ostrom opera – Kőszeg 1532 című művet a Bartók Plusz Operafesztivál 2013-as versenyén zongorakísérettel, „felolvasó operaszínház” formában hallhatta a közönség.)


A versenymű – Szilágyi Miklós–Horváth György Tibor: La Prima Donna

 

(forrás és fotók: Bartók Plusz Operafesztivál)