head main programajanlo

Operák a mozivásznon

Operák a mozivásznon

All’Opera 2017 - élő operaközvetítések a Várkert Bazárban.

A Közép- és kelet-európai régióban elsőként a budapesti Várkert Bazár csatlakozott a legnevesebb olasz operaházak előadásait élőben közvetítő All’Opera sorozathoz. Az évad következő előadása A tolvaj szarka Rossinitől, az olasz opera szentélyeként számon tartott milánói Scalából.

Az All’Opera exkluzív élő operaközvetítésekből álló sorozat, amely Itália legnevesebb operaházai, köztük a milánói Teatro alla Scala és a Firenzei Operaház produkcióit juttatja el világszerte a mozivásznakra. Az All’Opera 2017-es évadja klasszikus művek új felfogásban, modern rendezésben színre vitt produkcióit vonultatja fel a legkedveltebb zeneszerzőktől: Rossini A tolvaj szarka, Verdi Don Carlos és Mozart Szöktetés a szerájból című operáit.

A produkciókat az operaházakban zajló előadás során 100 db speciális (HDR) kamerával és 50 db csúcsminőségű mikrofonnal rögzítik és speciális, nagy sebességű internetes rendszer segítségével továbbítják vetítési helyszínekre, akár több ezer km távolságra.
 

varkert Scala1


A világszínvonalú előadásokat Közép- és Kelet-Európában elsőként Budapesten, a Várkert Bazárban élvezheti a közönség, a színpadi produkciók moziközvetítéseiről és filmtörténeti klasszikusok újrabemutatásáról ismert Pannonia Entertainment forgalmazásában. Az operák eredeti (olasz, német) nyelven csendülnek fel, a vetítések angol felirattal követhetők. Az előadások szüneteiben – hasonlóan más neves intézményekhez, a londoni Royal Opera House-hoz vagy a New York-i Metropolitan Operához – rövid riportokkal, kulisszatitkokkal, értelmező szakértői interjúkkal színesítik az élő közvetítést.

Az évad következő előadása április 18-án Rossini A tolvaj szarka című operája a milánói Scalából, ahol a darab ősbemutatójának 200. évfordulója alkalmából exkluzív ünnepi előadást tartanak a világhírű Rossini-specialista Riccardo Chailly vezénylése mellett. A produkció rendezője Gabriele Salvatores, aki 1999-ben a Legjobb Külföldi Film Oscar-díját hozta el Mediterraneo című filmjével. A főbb szerepekben a fiatalabb generáció nemzetközi hírű énekesei tűnnek fel, mint Rosa Feola, Serena Malfi, Paolo Bordogna és Edgardo Rocha.
 

varkert a tolvaj szarka1


Május 7-én a világ egyik legfiatalabb operaházába, a 2011-ben megnyílt, modern Firenzei Operaházba kalauzol el a vetítéssorozat, ahol Zubin Mehta világhírű karmester az operaház leköszönő főzeneigazgatójaként utolsó alkalommal dirigálja Verdi Don Carlosát. A vadonatúj díszletekkel és jelmezekkel színre vitt produkció címszerepében az olasz tenorsztár, Fabio Sartori látható, Valois Erzsébet Julianna Di Giacomo szoprán alakítja, aki többek között a Metropolitan Operában és a Scalában is énekelt vezető szerepeket.
 

varkert DonCarlos3


Az évad utolsó előadása június 19-én Mozart háromfelvonásos daljátéka, a Szöktetés a szerájból ünnepi emlékelőadása lesz, amelyet az olasz opera fellegvárából, a milánói Scalából közvetítenek. A legendás rendező, Giorgio Strehler 1965-ben egy felejthetetlen sziluett-játék formájában vitte színre Mozart daljátékát a Salzburg Fesztiválon, ahol Zubin Mehta vezényletével mutatták be nagy sikerrel és később a Scala rendszeresen műsorra tűzte. A nagy rendező halálának 20. évfordulója alkalmából a Scala ismét műsorra tűzi ezt az ünnepelt előadást, azzal a karmesterrel, aki először vezényelte - Zubin Mehtával. Constanza szédítő szerepét Lenneke Ruiten énekli, aki hatalmas ovációt kapott 2015-ben Mozart Lucio Silla című operájában nyújtott előadásáért, Belmonte szerepében pedig a felívelő Mozart-tenor, Mauro Peter látható.
 

varkert Szoktetes a Szerajbol1A közvetítésekre jegyek kaphatók a Várkert Bazár jegypénztárában és honlapján, valamint a jegy.hu-n.

Az előadások időpontjai:

2017. április 18. 20:00

Gioachino Rossini: A tolvaj szarka

2017. május 7. 20:00

Giuseppe Verdi: Don Carlos

2017. június 19. 20:00

Wolfgang Amadeus Mozart: Szöktetés a szerájból

 

***

 

További részletek:

2017. április 18. 20:00


Gioachino Rossini: A tolvaj szarka

A milánói Scala új produkciója, ünnepi bemutató az opera ősbemutatójának 200. évfordulója alkalmából, olasz nyelven, angol felirattal

Karmester: Riccardo Chailly
Rendező: Gabriele Salvatores (Oscar-díjas filmrendező, Mediterraneo, 1999)
Főszereplők: Rosa Feola, Serena Malfi, Teresa Iervolino, Paolo Bordogna, Edgardo Rocha, Alex Esposito, Michele Pertusi, Marko Mimica

“Fergeteges siker volt, az opera olyan lelkesedést váltott ki a nézőkből, hogy tömegesen álltak fel az emberek, hogy Rossinit ünnepeljék... Rossini már azelőtt elfáradt a hajlongásban mielőtt a közönség belefáradt a tapsolásba” - írta Stendhal, aki szemtanúja volt az 1817-es ősbemutatónak a milánói Scalában.

Kétszáz évvel később, 2017. áprilisában a Scala ismét színre viszi az ünnepelt tragikomikus operát. Gabriele Salvatores, a Teatro dell’Elfo társalapítója és rendezője, az 1991-es Mediterraneo c. film Oscar díjasa rendező ezzel az előadással debütál a Scalában. A szereplők között az új generációs bel canto énekesek legjobbjait találjuk: a feltörekvő szoprán, Rosa Feola, Eduardo Rocha tenor, Alex Esposito és Paolo Bordogna basszusok, valamint Teresa Lervolino és Michele Pertusi alkotják az előadói gárdát.

Rossini operája egy szolgalány történetét meséli el, akit megvádolnak egy ezüst kanál ellopásával. Bíróság elé állítják, ahol bűne miatt halálra ítélik. A tragédia azonban komédiává fordul, amikor a kivégzés napján kiderül, hogy az igazi tolvaj egy szarka.

varkert a tolvaj szarka illusztracio

 

*

2017. május 7. 20:00


Giuseppe Verdi: Don Carlos

A Firenzei Operaház új produkciója, olasz nyelven, angol felirattal

Karmester: Zubin Mehta
Rendező: Giancarlo Del Monaco
Főszereplők: Fabio Sartori, Julianna Di Giacomo, Massimo Cavalletti, Ekaterina Gubanova, Alexey Tikhomirov, Simona Di Capua, Luca Casalin

A technikának köszönhetően a Firenze Operaház szélesebb és nemzetközibb közönség előtt nyitja meg kapuit. Az operaház zenekara alapításának 80. évfordulójára szervezett fesztivál keretében a legjobb művészi pillanataiba tekinthetnek bele szerte a világon.

Zubin Mehta világhírű karmester az operaház leköszönő főzeneigazgatójaként utolsó alkalommal dirigálja Verdi Don Carlosát Firenzében. A vadonatúj díszletekkel és jelmezekkel színre vitt produkció címszerepében az olasz tenorsztár, Fabio Sartori látható, Valois Erzsébet Julianna Di Giacomo szoprán alakítja, aki a világ legnevesebb operaházaiban, többek között a Metropolitan Operában és a Scalában is énekelt vezető szerepeket.

1559. A spanyol királyi családban heves ellentétek dúlnak: míg az apa a világ legnagyobb monarchiájának egyeduralmát igyekszik fenntartani az inkvizíció segítségével, a fiúból szabadságharcos válik. Történet szerelemről, politikáról, intrikáról Friedrich Schiller nyomán, Giuseppe Verdi csodálatos zenéjével.

 

varkert DonCarlos illusztracio*


2017. június 19. 20:00


Wolfgang Amadeus Mozart: Szöktetés a szerájból

A milánói Teatro alla Scala előadása, a legendás rendező Giorgio Strehler halálának 20. évfordulója alkalmából, olasz nyelven, angol felirattal

Karmester: Zubin Mehta
Rendező: Mattia Testi, Giorgio Strehler eredeti színpadra állítása alapján
Főszerveplők: Lenneke Ruiten, Mauro Peter, Sabine Devieilhe, Maximilian Schmitt, Tobias Kehrer, Cornelius Obonya

Giorgio Strehler egy felejthetetlen sziluett-játék formájában vitte színre Mozart bájos daljátékát az 1965-ös Salzburg Fesztiválon, ahol Zubin Mehta vezényletével került bemutatásra, majd 1972-től a milánói Scala rendszeresen műsorra tűzte.

A nagy rendező halálának 20. évfordulója alkalmából a Scala ismét színre viszi ezt az ünnepelt előadást, azzal a karmesterrel, aki először vezényelte - Zubin Mehtával. Constanza szédítő szerepét Lenneke Ruiten énekli, aki hatalmas ovációt kapott 2015-ben Mozart Lucio Silla c. operájában nyújtott előadásáért, Belmonte szerepében pedig a felívelő Mozart tenor, Mauro Peter látható.

Rabság, hűség, szerelem, megbocsátás. Belmonte menyasszonyát, Constanzát, valamint annak komornáját, Blondét és szolgáját, Pedrillót kalózok ejtették foglyul, és eladták a török Szelim pasának. A pasa szerelmes lesz Constanzába, de a lány visszautasítja. Belmonte megtalálja őket és Pedrillo tanácsára építésznek adja ki magát, így jut be a basa palotájába. A szerelmesek elhatározzák, hogy még az éjjel megszöknek. Pedrillo leitatja Ozmint, a török őrt, de a szöktetés mégsem sikerül. Ozmin fellármázza a palotát, bosszúra szomjazik. Kiderül, hogy Belmonte apja halálos ellensége a basának. A foglyok nem számítanak kegyelemre, elszántan várják a halált. Szelim pasa azonban megbocsát nekik és szabadon engedi őket.

 

varkert szoktetes a szerajbol illusztracio

 

 

 

Forrás és fotók: Pannonia Entertainment